Poppers (Aroma’s)

Poppers is de benaming voor een aantal vloeibare, vluchtige en kort werkzame drugs. De drugs wordt ook wel eens ‘Aroma’ genoemd. Het gaat om nitietverbindingen die over het algemeen in kleine glazen flesjes worden verkocht. In Nederland zijn poppers sinds 1 september 2003 verboden, maar zijn nog steeds hier en daar ‘onder de toonbank’ verkrijgbaar (met name in seksshops). Soms worden daar verhullende namen voor gebruikt als ‘luchtverfrisser’, ‘aroma’s’ of ‘leerreinigingsmiddel’.
De naam ‘poppers’ is afgeleid van het Engelse werkwoord ’to pop’ (knallen) en verwijst naar het geluid dat bij het openbreken van een ampul te horen is.
Poppers hebben een scherpe, chemische geur en worden veel gebruikt als partydrug of als lustverhogend middel.

Oorspronkelijk werd Amylnitriet gebruikt als medicijn. Maar door de korte werking bleek dat niet doeltreffend genoeg. Juist vanwege de korte roes werd de drug interessant als partydrug. De damp wordt rechtstreeks uit het flesje geïnhaleerd. De fysieke werking treedt op na 5 tot 15 seconden en duurt ongeveer één tot vijf minuten (afhankelijk hoeveel is geïnhaleerd). De werking van het middel is gebaseerd op een sterke verwijding van de bloedvaten in de hersenen.
Poppers verhogen de hartslag en verlaagt de bloeddruk. Dit kan ook een negatieve werking hebben op de erectie. Het ontspant echter ook de kringspieren zodat de poppers vooral populair zijn tijdens anale seks omdat het anale penetratie vergemakkelijkt.

Het gevaar van poppers

Het gebruik van poppers is niet zonder gevaar. Het kan leiden tot huiduitslag, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Het (per ongeluk) doorslikken van de vloeistof kan leiden tot ernstige irritatie en vergiftiging. Ook bestaat het risico op hersenbeschadiging en kunnen de poppers de slijmvliezen ernstig aantasten.
Gebruik in combinatie met erectie stimulerende middelen als Viagra, kan een acute en levensbedreigende daling van de bloeddruk veroorzaken. In combinatie met Temazepam kan het leiden tot ernstige benauwdheid, vooral als de gebruiker al astmatische klachten heeft.

Ik ben van mening dat BDSM en enige vorm van geest verruimende middelen (alcohol en drugs), géén goede combinatie is!

Meer uitleg

Meer uitleg vind je op BDSM termen en uitleg

Geef een antwoord