De fascinatie van het Andreaskruis

Als je niks met BDSM hebt, denkt je bij het woord andreaskruis vast aan een spoorwegovergang. Of misschien aan de vlag van Schotland of Jamaica. En als je een fascinatie hebt voor schilden, kun je natuurlijk denken aan een of ander heraldisch symbool . Als je echter iets met BDSM hebt, denk je waarschijnlijk direct bij dit woord aan een kruis aan de muur. Waartegen je kan worden vast gezet. Iets met rammende boeien, rode striemen en vooral veel ‘ooooh’s en ‘aaaaaaaaah’ (als er geen gag is gebruikt).

De fascinatie van het Andreaskruis

Andreaskruis

In de context van BDSM verwijst een andreaskruis naar een specifiek meubelstuk. Dit kruis heeft de vorm van een grote “X” en is ontworpen om een persoon te positioneren en te fixeren tijdens BDSM-spel. Het kruis wordt vaak gemaakt van hout of metaal en heeft bevestigingspunten voor handboeien en enkelboeien.

Door het model staat de sub dus met de benen én armen wijd uit elkaar. Je kunt je voorstellen dat dit een gevoel van kwetsbaarheid en overgave kan geven. Je kunt de sub met de rug naar het kruis vastmaken maar natuurlijk ook andersom, zodat hij er met zijn buik tegenaan staat. Het is maar net waar je zin in het.

In beide posities heeft de Dominant beschikking over het volledige lichaam. Staat hij met de rug naar het kruis, dan kun je leuke dingen doen met de tepels of de pik/poes (cbt, klemmen, tikken, kaarsvet) en andersom kun je natuurlijk perfect zwepen en canen.

Historie

Een andreaskruis is een kruisvormig symbool dat eruitziet als een “X”. Het is genoemd naar de apostel Andreas, die volgens de overlevering werd gekruisigd op een kruis in deze vorm. De specifieke oorsprong van het andreaskruis binnen BDSM is moeilijk te traceren, maar het gebruik van kruisvormige structuren voor het vastbinden en disciplineren van mensen kan worden teruggevoerd naar oude bestraffingstechnieken. In de middeleeuwen werden mensen soms op soortgelijke kruisen vastgebonden als straf.

Binnen de moderne BDSM-gemeenschap heeft het andreaskruis waarschijnlijk zijn populariteit verworven door een combinatie van historische bestraffingssymboliek en de praktische functionaliteit die het biedt in BDSM-spel. Het kruis biedt een dramatisch visueel element en een effectieve manier om iemand vast te binden en uit te strekken. Een beetje speelruimte heeft toch wel zo’n kruis aan de muur.

Veiligheid

Moderne andreaskruisen zijn vaak voorzien van verschillende veiligheidselementen zoals verstelbare boeien. Let er op dat je bij het gebruik van een andreaskruis altijd gebruik maakt van paniekhaken, zodat je een sub eenvoudig kunt losmaken mocht hij onwel zijn geworden.

Meesteres Moriah

Meer informatie

BDSM termen en uitleg

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: BDSMforyou

BDSMforyou lijn