Welke seksuele oriëntaties zijn er tegenwoordig?

Een paar jaar geleden leek het nog simpel. Je was hetero, homo, lesbisch of bi-seksueel. Oh wacht, en laten we ook aseksueel niet vergeten. Tegenwoordig zie ik echter termen voorbij komen waarvan ik nog nooit eerder heb gehoord. En eerlijk gezegd heb ik het idee dat er dagelijks steeds meer seksuele oriëntaties bijkomen. Tijd om ze eens helder op een rij te plaatsen, want eerlijk gezegd zie ik amper door de bomen het bos niet meer.

Welke seksuele oriëntaties zijn er tegenwoordig?

Wat betekent precies seksuele oriëntatie?

Dat is natuurlijk een belangrijke vraag om eerst te beantwoorden, voor we aan de slag gaan met de lijst. Seksuele oriëntatie gaat over tot wie je je seksueel aangetrokken voelt. Met andere woorden, met wie (of wat) je seks of een relatie zou willen hebben.

Er kan overigens een verschil zitten in seksuele aantrekking (seks) en romantische aantrekking (relationeel). Beiden kunnen los staan van elkaar. Ook een belangrijke opmerking, het is amper allemaal te onthouden, en dat hoeft dus ook niet. Schaam je niet als je niet precies weet wat androgynoseksueel of abroseksueel is. Je kunt het altijd aan de ander vragen wat hij/zij er mee bedoelt. Want zelfs de betekenissen van de verschillende begrippen, kunnen nog wel eens afwijkend zijn. Dat schroom nooit om die ene vraag te stellen: ‘Wat bedoel je daar precies mee?’

Welke seksuele oriëntaties zijn er?

Er zijn nog veel meer seksuele oriëntaties dan hieronder vermeld, maar daar heb ik helaas geen betekenis bij kunnen vinden. Alleen het plaatsen van een term, leek mij niet heel veel toevoegen. Vandaar dat ik me heb beperkt, tot onderstaande lijst. Weet jij er nog één (mét betekenis), dan kun je deze mailen naar mrsmoriah@bdsmforyou.nl.

A-E

AbroseksueelHet hebben van verschillende niveaus van seksuele of romantische aantrekkingskracht gedurende je hele leven.
AcefluxIemand die fluctueert op het aseksuele spectrum.
AkoiseksueelOok bekend onder de term Lithoseksueel. Seksuele aantrekkingskracht voor anderen, zonder dat deze beantwoord hoeven te worden. (Liever niet zelfs).
AlloseksueelIemand die seksuele aantrekking voelt of heeft gevoeld (tegenovergestelde van Aseksueel)
AmbiseksueelAndere benaming voor biseksueel.
AndrogynoseksueelSeksuele, romantische en/of emotionele aantrekkingskracht tot mensen met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken.
AndroseksueelJe voelt je fysiek/romantisch aangetrokken tot leden met de meer mannelijke kant (zonder dat dit biologisch zo hoeft te zijn).
ApothiseksueelAfkeer voor seks.
AseksueelJe hebt géén seksuele verlangens, naar welke vorm van seks dan ook.
AutoseksueelEen seksuele voorkeur hebben voor het eigen lichaam boven dat van een sekspartner.
BicuriousJe wilt biseksualiteit verkennen. Je staat er wellicht voor open.
BiseksueelJe voelt je fysiek/romantisch aangetrokken tot leden van beide geslachten.
DemiseksueelSeksuele aantrekking tot mensen met wie al een romantische/emotionele band is opgebouwd.

F-N

FinseksueelJe voelt je fysiek/romantisch aangetrokken tot leden met de meer vrouwelijke kant (zonder dat dit biologisch zo hoeft te zijn). Zie ook Gynaseksueel.
FluïdeVeranderende seksuele identiteit. De voorkeur is niet statisch.
FrayseksueelIemand die in eerste instantie seksuele/romantische aantrekking voelt, maar deze verdwijnt als er een emotionele band ontstaat.
GrayseksueelBeperkte seksuele aantrekkingskracht (grijs gebied van het seksualiteitsspectrum).
GynaseksueelJe voelt je fysiek/romantisch aangetrokken tot leden met de meer vrouwelijke kant (zonder dat dit biologisch zo hoeft te zijn). Zie ook Finseksueel.
HeteroseksueelJe voelt je fysiek/romantisch aangetrokken tot leden van het tegenovergestelde geslacht.
HomoseksueelJe voelt je fysiek/romantisch aangetrokken tot leden van het hetzelfde geslacht.
LesbischJe voelt je fysiek/romantisch aangetrokken tot leden van het hetzelfde geslacht (vrouw/vrouw).
LithoseksueelOok bekend onder de term Akoiseksueel. Seksuele aantrekkingskracht voor anderen, zonder dat deze beantwoord hoeven te worden. (Liever niet zelfs).
MetroseksueelEen man die geïnteresseerd is in persoonlijke verzorging, mode en trends.

O-Z

OmniseksueelAangetrokken voelen tot anderen, ongeacht biologisch geslacht, waarbij ze zich wel bewust zijn van de gender waarmee iemand zich identificeert. (Lijkt dus op Panseksueel, maar dan met een nuanceverschil).
PanseksueelAangetrokken voelen tot anderen, ongeacht biologisch geslacht. De genderidentiteit of genderexpressie maakt niet uit.
PenultiseksueelPronk met je voorlaatste seksuele trots.
PlatonischEen liefdesrelatie waaraan geen lichamelijke liefde of begeerte te pas komt
PolyseksueelEen polyseksueel persoon voelt zich aangetrokken tot verschillende vormen van seksualiteit.
QueerDeze mensen willen niet in één hoekje geplaatst worden op gebied van gender en seksualiteit.
SapsioseksueelAangetrokken voelen tot het intellect van de ander.
SkolioseksueelAangetrokken voelen tot anderen die geen cisgender zijn (CIS=zelfde geslacht als bij geboorte).
SpectraseksueelAangetrokken voelen tot een breed scala aan geslachten en genderidentiteiten.

Wat is een CIShet?

Een “cishet” is een samentrekking van de termen “cisgender” en “heteroseksueel”. Het wordt gebruikt om personen te beschrijven wiens genderidentiteit overeenkomt met het geslacht dat ze bij geboorte toegewezen kregen (cisgender) en die uitsluitend seksuele en romantische aantrekking voelen tot mensen van het tegenovergestelde geslacht (heteroseksueel). Je hebt dus een cishet-man en een cishet-vrouw.

Leuke weetjes

De term lesbienne is afgeleid van de naam van het Griekse eiland Lesbos, waar de dichteres Sappho leefde die over de vrouwenliefde dichtte. Soms spreekt men daarom ook wel over Sapphische liefde.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Wat is een fetisj en welke zijn er?
Is het nou BDSM, fetisj, kinky of gewoon seks?

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn