Is het nou BDSM, fetisj, kinky of gewoon seks?

Voor de één is BDSM onderdeel van de seks, de ander trekt een vies gezicht als je BDSM en seks in één zin zegt. Zoveel mensen, zoveel meningen. Het is maar net hoe je er naar kijkt en hoe je het beleeft. De één vind seksuele handelingen tijdens een beleving heerlijk en voor de ander hoeft dit helemaal niet. Het is allemaal prima. Jij vult je eigen beleving in, samen met je dominant of sub. Er is geen één manier, er is alleen jouw/jullie manier. En maakt het dan uit of het vanilla seks, kinky seks of BDSM heet? En wie bepaalt precies de grenzen hierin?

Is het nou BDSM, fetisj, kinky of gewoon seks?

BDSM als mentale beleving

Voor sommige staat seks volledig los van de BDSM beleving en wordt het vooral als een intense, veelal mentale beleving ervaren. De één ervaart bijvoorbeeld CBT als een erotische handeling, de ander ziet het als strafmaatregel of “funny thing to do” los van seksualiteit. Sommige dominanten vinden seksuele handelingen “dienstbaar” en daarom ongeschikt tijdens een D/s beleving, een ander vindt het juist heerlijk om de ander volledig te gebruiken voor eigen genot.

Overigens kan een ontlading op meerdere manieren, daar is niet per sé een orgasme voor nodig. Tranen of schreeuwen kunnen ook een mooie manier van ontladen zijn.

Kinky seks & BDSM

Waar loopt de scheidslijn tussen kinky seks en BDSM? En wie bepaalt die lijn? Is een tik op de billen een onderdeel van BDSM of valt het nog onder kinky seks? En die fluffie handboeien? Of die blinddoek? Is dat nou wel BDSM of kan het ook gewoon spannende vanilla seks zijn?
Persoonlijk ben ik niet zo van de etiketten en maakt het natuurlijk helemaal niet uit welke naam het beestje heeft. Als jullie er beiden van genieten, heeft het geen naam nodig. Daarbij is het ook maar net wat de ander in je oproept en kan je inzicht dus ook gewoon per persoon verschillen.

Gelegenheids-BDSM’er

Sommige mensen maken wel degelijk verschil tussen fetisj, kink en BDSM. Zij zijn van mening dat een kink is bedoeld om de intimiteit tussen partners te verhogen, terwijl een fetisj dient als vervanging voor intieme interacties met een partner. En als je geen lifestyle BDSM’er bent, dan ben je gewoon kinky, of een “gelegenheids BDSM’er”.

Schema seks – kink – fetisj – BDSM

In dit schema heb ik een onderscheid proberen te maken tussen de verschillende begrippen. Je zult echter zien dat er geen harde grenzen zijn, het loopt eigenlijk allemaal een beetje door elkaar heen. En dat is prima, want wat maakt het uit hoe iets heet? Als je er maar (veilig en binnen de gemaakte afspraken) van kunt genieten.

Vanilla seksKinkyFetisjBDSM
romantiekonconventionele seksseksueel genot halend uit bepaalde voorwerpen/rituelenseksuele expressie met wederzijdse toestemming
zachtaardige seksfantasieënalternatieve modestijlfysiek en mentaal opgelegde beperkingen
strelenseksueel gedragfixatie voor voorwerk, handeling of lichaamsdeelzenuwprikkels
zoenenniet doorsneedwangmatig (geen keuze)machtsverhoudingen
rollenspel
Meesteres Moriah

Meer informatie

Wat is primal play?
Kun je iemand rimmen (anaal likken) zonder risico?
Wat is vanilla of vanillaseks?
Wat betekent swingen?

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
© afbeelding: 123rf.com

BDSMforyou lijn