Wat betekent swingen?

Op zich maakt swingen geen deel uit van BDSM, maar de kans is groot dat je de term her en der gaat tegenkomen, dus daarom een korte uitleg. Swingen verwijst naar de praktijk waarbij partners binnen een romantische of seksuele relatie deelnemen aan seksuele activiteiten met andere partners. Dit kan gebeuren in een parenclub of andere soortgelijke gelegenheden. Het wordt vaak gezien als een vorm van open relatie of non-monogamie, waarbij beide partners toestemming geven en vaak samen deelnemen aan deze activiteiten. Voorheen stond “swingen” ook bekend onder de term “partnerruil”.

Dus als je partner op een dag vraagt: ‘Goh schat, zullen we vanavond gaan swingen?’ Dan weet je in ieder geval dat je niet per definitie je dansschoenen hoeft op te poetsen.

Wat betekent swingen?

Verschillende vormen

Swingen manifesteert zich in diverse vormen binnen de relatiecontext. Sommige koppels zoeken naar seksuele interacties met elkaar, terwijl anderen zich meer richten op het flirterige aspect. Koppels die geïnteresseerd zijn in swingen, vinden elkaar vaak via specifieke datingsites. De fysieke ontmoetingen kunnen plaatsvinden in privéomgevingen of in speciaal daarvoor bestemde clubs, bekend als parenclubs, die faciliteiten bieden voor deze erotische uitwisselingen.

Bij swingen is er sprake van een groepsseksuele setting, die vaak bestaat uit meerdere echtparen. Een essentieel element is de erotische sfeer; een ontmoeting tussen echtparen zonder dit element valt niet onder swingen.

Een milde vorm van swingen is het flirten tussen partners van verschillende koppels. Een andere subtiele variant is bekend als “mélangisme” in het Frans, waarbij echtparen elkaar aanhalen en kussen. “Same-room” seks, waarbij paren in dezelfde ruimte seks hebben met hun eigen partner, brengt een voyeuristisch en exhibitionistisch element met zich mee, maar wordt soms niet als ‘echt’ swingen beschouwd. De term “soft swap” wordt in het Engels gebruikt voor een vorm van partneruitwisseling waarbij geen geslachtsgemeenschap plaatsvindt, maar wel andere vormen van intiem contact, zoals kussen, strelen, en orale seks.

Met de term “full swap” bedoelt men dan een volledige vorm van partnerruil met penetratie.

Iets anders dan cuckolding

Het is belangrijk om te benadrukken dat bij swingen wederzijdse toestemming en open communicatie tussen alle betrokken partijen belangrijk zijn. Het kan worden gezien als een manier om seksuele ervaringen te verkennen binnen de veilige grenzen van een overeengekomen relatiestructuur. Het is dus iets anders dan cuckolding waarbij de (mannelijke) partner slechts mag toekijken en de vrouw haar eigen feestje viert met een andere man (of mannen).

Meesteres Moriah

Meer informatie

Is het nou BDSM, fetisj, kinky of gewoon seks?
Wat is vanilla of vanillaseks?

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn