Hoe ziet de rol van dominant eruit?

De dominant is de tegenspeler van de onderdanige. Andere gebruikte termen zijn: top (Engelse titel), meester, meesteres, domina, meneer, mevrouw, dom, goddess, et cetera. En eigenlijk betekenen ze allemaal hetzelfde. Het is de uitvoerende, bepalende kant in een BDSM beleving. De tegenhanger van de sub (bottom, onderdanige, submissive, slaaf of slavin), de ontvanger in een BDSM-beleving.

Hoe ziet de rol van dominant eruit?

Hoe ziet de rol van dominant eruit?

Hoe je rol van dominant eruit moet zien? Dat bepaal je natuurlijk gewoon helemaal zelf. Als je in de wereld van BDSM duikt, zal je ongetwijfeld allerlei protocollen tegenkomen van mensen die vinden dat “het zo hoort”. Ik zou zeggen: negeren die hap. Zoveel mensen, zoveel wensen en het is juist belangrijk dat jij hierin je eigen weg gaat zoeken. Er bestaan duizenden juiste manieren, maar voor jou bestaat er maar één juiste manier en dat is jouw manier. Dus de manier die bij je past.

Los van je eigen zoektocht zijn er wel een paar karaktereigenschappen waarvan het fijn is als je deze als dominant in je hebt:

Goede communicatie

Het is fijn als je goed weet te communiceren. Dat betekent bijvoorbeeld dat je niet alleen allerlei commando’s en directieven roeptoetert, maar ook empathisch en actief kan luisteren. Verdiep je in de ander, stel open vragen en leer de ander kennen. Echt kennen. Want deze kennis geeft je de tools om onder de huid van de ander te kruipen. Goede gesprekken wekt ook vertrouwen: “Ik word gezien en gehoord”. Onder een goede communicatie valt ook het nakomen van afspraken. Maak je een belofte? Dan kom je deze na. Wil je dat niet, doe dan liever geen beloften. Het niet nakomen van afspraken maakt je onbetrouwbaar. En een mooie beleving heeft juist dat ultieme vertrouwen nodig.

Hoog EQ

Empathie en EQ zijn onlosmakelijk verbonden aan een mooie, intense beleving. Het is belangrijk dat je je als dominant kunt inleven in de emoties en gevoelens van de ander. Ontdek de kwetsbaarheden, verlangens, emoties en bouw samen naar respect en vertrouwen. Hoe beter je de ander mentaal leert kennen, hoe dieper je kunt binnenkomen.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Als dominant heb je het beste met de ander voor en waak je altijd over de veiligheid. Dus de veiligheid van jezelf maar ook van de sub. Het fysieke en emotionele welzijn van de sub staat bovenaan. Je mag spelen met de ander, pijnprikkels uitdelen (fysiek of mentaal) maar de sub hoeft niet stuk. Iemand, waarvan je ziet dat hij labiel is, is natuurlijk heel eenvoudig te vernederen, maar wees je bewust van de consequenties. Wie weet waar jouw woorden toe kunnen leiden. Neem daarin je verantwoordelijkheid. Maak vooraf een beeld van de ander, door goede gesprekken te voeren. Blijf altijd waakzaam en verlies de ander niet uit het oog.

Zelfverzekerd

Het is fijn als je jezelf goed kent, weet waar je staat en je eigen grenzen kent. Sta lekker nuchter met beiden voeten op de grond en prik door al die verheerlijking (Oh Goddess!!) heen. Blijf altijd openstaan voor zelfontplooiing, zodat je kunt blijven groeien in je rol van dominant. Je bent namelijk nooit uitgeleerd. Juist door leergierig te zijn, kan jouw zelfverzekerdheid en zelfbewustzijn groeien waardoor de intensiteit van de beleving wordt versterkt.

Een gezonde dosis creativiteit

Een goede dosis creativiteit en innovatie is handig. Je moet als dominant soms snel kunnen schakelen, inspringen op ontstane situaties en vernieuwend (of op z’n minst verrassend) blijven. Eenzelfde spel wat zich blijft herhalen en daardoor voorspelbaar wordt, is behoorlijk saai.

Wees geduldig

Geduld is een schone zaak, ook binnen de BDSM. Soms hebben dingen wat tijd nodig. En dat betekent niet dat je geduldig zo’n onhandig speelgoedje om moet zien te krijgen, dat kun je ook prima uitbesteden aan de sub. Het betekent dat je geduld nodig hebt om sommige dingen te kunnen laten groeien. BDSM is geen wedloop, het is als een mooie wijn die tijd nodig heeft om te rijpen. Zo gaat het met BDSM ook. Neem de tijd, het is geen wedstrijd.

Respect- en liefdevol

In veel pornofilmpjes zie je dominante vrouwen naar onderdanige mannen schreeuwen, stampvoeten en chagrijnig doen. Prima als dit jullie blauwdruk is (manier van spelen), maar het is absoluut geen voorwaarde voor een intense beleving. Je kunt iemand ook liefdevol domineren. Zelfs binnen de vernedering, speelt liefde een belangrijke rol.
Respect is uiteraard een voorwaarde voor een mooi samenspel. De ongelijkwaardigheid van een D/s staat niet synoniem aan ongelijkwaardigheid in respect. Belangrijk om dit verschil voor jezelf maar vooral ook naar de ander te kunnen maken.

Voorbeeld
Mijn partner (tevens sub) is van de vernedering. Dit betekent dat ik hem tijdens een BDSM beleving, mentaal volledig met de grond gelijk maak. Ik geef hem op dat moment het gevoel dat hij niks meer is, dan een doodgeslagen mug op de muur, een pisvlek op de vloer. Echter, in het normale leven is hij mijn grote liefde. En ik kan hem alleen maar tot nul kleineren, vanuit mijn liefde voor hem en omdat ik weet hoe stevig hij mentaal in zijn schoenen staat.

Zoek een passende sub

Zoveel verschillende subjes er zijn, zoveel verschillende dominanten zijn er ook. De ene dominant wil seks met zijn sub, de ander niet. De ene dominant is streng (doch rechtvaardig), de ander heeft een heerlijke sadistische glimlach bij alles wat ze doet. Wil je stampvoetend je zin krijgen? Wil je schelden en tieren? Of wil je juist jezelf in een mysterieuze stilte hullen? Als dit bij je past, doe het! En zoek een sub die daarbij past.

Blijf bij jezelf en bewaak je grenzen, dat is enorm belangrijk. Subjes kunnen je leegzuigen, over je grenzen heen gaan, enorm egoïstisch zijn. Blijf daarom jezelf beschermen, altijd. Subjes kunnen hoogmoedig zijn, vol zelfoverschatting, dan ben jij er om op de rem te trappen. Zeker wanneer het betekent dat ze over je grenzen heen gaan… en die zijn er, geloof me.

En als je gelijkgestemden wilt ontmoeten op bijvoorbeeld Fetlife.nl of BDSMzaken.nl, dan zal je merken dat er enorm veel fakers en leugenaars zijn. Probeer jezelf hiertegen te beschermen en te bewapenen. Er zijn namelijk (in verhouding) maar heel weinig dominanten. Er zijn echter wel veel subjes die wat van je willen. Jij hebt namelijk iets wat zij willen hebben. En als jij jezelf niet beschermt, zullen ze je volledig leegzuigen. Nee, niet allemaal natuurlijk, er zitten ook echt heel goede, fijne en oprechte subjes tussen, maar ja… kaf en koren he?! En als het kaf de kans krijgt, dan zuigen ze je leeg. En dan roepen ze vrolijk: “alles voor de Meester(es), Meester(es)”, maar geloof me… zo barmhartig zijn ze niet. Ze geilen vooral op zichzelf.

Bewaak je grenzen

BDSM is per definitie een beleving met wederzijdse en verbaal uitgesproken overeenstemming tussen de personen in het spel. Dit wordt met een mooi woord “consensus” genoemd.

Binnen de BDSM wordt gesproken over “harde grenzen” en “zachte grenzen”. Harde grenzen dienen niet overschreden te worden. Nooit. Bij zachte grenzen is het wat minder strikt. Met deze grenzen kun je een beetje spelen, teasen, oprekken. Dit wordt ook wel eens “Edgeplay” genoemd. Je speelt als het ware met de grenzen. Waar mogelijk zoek je ze op en rek je het een klein beetje op. Je moet echter wel heel goed weten waar je mee bezig bent en goed op de hoogte zijn van de écht harde grenzen. Want daarmee wordt nooit gespeeld.

Weet wat je grenzen zijn

Om je grenzen te kunnen bewaken, is het noodzakelijk dat je weet wat je grenzen zijn. Subjes kunnen zuigen en steeds verder willen gaan. Ze worden hierbij veelal gedreven door opwinding en verlangen. Het dient echter niet (nooit) jouw belang. Het is dus enorm belangrijk dat jij voor jezelf heel goed weet waar je grenzen liggen en hoe je deze moet bewaken.

Niemand (dus ook je partner niet!) is het waard om je eigen grenzen te passeren. Je beschadigt hiermee jezelf. Op de korte, maar ook op de lange termijn. Het slaan van piketpaaltjes is niet alleen belangrijk voor de sub maar net zo goed voor de dominant.

Stel vooraf duidelijk je grenzen en spreek een stopwoord af die je kunt gebruiken wanneer het te ver gaat. Dit kan ook betekenen dat je aan de bel trekt wanneer het binnen de gemaakte afspraken valt en het uiteindelijk toch niet goed voelt voor je. Blijf altijd trouw aan jezelf en blijf ook je sub goed in de gaten houden. Soms moet hij beschermd worden tegen zichzelf, want geilheid is een behoorlijke motivator. Houd je hoofd er dus goed bij.

Uitdrukkingen

Topping from the bottom is een veel gebruikte uitdrukking binnen de BDSM-wereld, wat betekent dat iemand vanuit de onderdanige positie het (het verloop van het) spel wil bepalen.

Een servicetop is iemand die het spel bepaalt op basis van de expliciete instructies en/of voorkeuren van de bottom.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Bewaak je grenzen, want pleasen maakt ziek
Wat is precies een switch?
In het hoofd van de sub of submissive

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn