In het hoofd van de sub of submissive (slaaf of slavin)

Om elkaar te kunnen vinden tijdens een sessie of beleving, is het belangrijk dat je weet wat er in het hoofd van de sub of submissive afspeelt. Want die kennis geeft je de tools erop te anticiperen. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat je vooraf enige kennis hebt van zijn verlangen. Want waar zit zijn onderdanigheid en verlangen? Andere benamingen zijn: slaaf/slavin, onderdanige, bottom, s, ontvanger.

In het hoofd van de sub of submissive

Pure symbiose

Een dominant doet niets zonder een onderdanige. Samen houden ze elkaar in balans. Hoe meer overgave van de een, hoe meer controle en macht van de andere kant mogelijk is. Andersom werkt dat natuurlijk ook. Hoe dominanter de dominant is, hoe meer overgave er van de sub verlangd zal worden. Pure symbiose dus.

Waar de Dominant zijn genot haalt uit de macht en controle die hij kan uitoefenen over zijn onderdanige, haalt de sub het genot uit het behagen van de dominant. Hoe ver dit gaat is afhankelijk van hun band.

Niet één vast type

Er is niet één vaste blauwdruk van een sub of slaaf; er zijn verschillende soorten. Er kunnen overlappingen zijn in hun beleving of verlangens, maar sommige voorkeuren kunnen ook mijlenver uit elkaar liggen. Zo kan een masochist behoorlijk afknappen op het kussen van de laarzen van een Meesteres, maar een nikser kan gillend wegrennen als de pijnprikkels hem te heftig worden. Het is dus belangrijk naar de ander te blijven kijken en verbale en non-verbale signalen te registreren en te vertalen naar de juiste energie. Daarom kun je het beste als je een onbekende sub tegenover je hebt, heel rustig beginnen zodat je kunt aftasten hoe hij (of zij) reageert. Naarmate je meer inzicht hebt, kun je langzaam grenzen verder oprekken.

Overzicht van de verschillende soorten subjes

Vooropgesteld wil ik erop wijzen dat dit mijn zienswijze is, op basis van mijn ervaring. Het kan zomaar zijn dat jij er een andere menig over hebt. Dat is prima en daar is niks mis mee. De meeste benamingen worden breed gebruikt, maar sommige benamingen komen gewoon uit de hoge “Meesteres-Moriah-hoed” omdat ik daar nog geen standaardnamen voor heb kunnen vinden.

Pijnslaaf (masochist)

Een masochist geniet van de pijn maar heeft doorgaans niet zoveel met vernedering. Hij is trots op zijn marks en zal deze het liefst met de hele wereld willen delen. Een masochist kan sturend zijn en fysieke ontberingen aanmoedigen (of aansturen). Hij zal altijd verder willen gaan en vragen om meer intensiteit of stimulatie. Het is bij de masochist van belang heel goed je eigen grenzen in de gaten te houden, want is vooral met zichzelf bezig.

Breaker

Dit is een afgeleide vorm van de masochist. Het is iemand die dominant krachtig is en sturend. Hij verlangt ernaar om door jou “gebroken” te worden. Het gaat hem om de fysieke strijd en jij krijgt van hem de tools om “grenzeloos” te spelen. Het liefst over je eigen grenzen heen. Vooral bij dit type sub is het enorm van belang dat je standvastig bent en stevig in je schoenen staat en je grenzen blijft bewaken.

De brat

Een brat is een bescheiden kwajongen. Hij kan op het eerste gezicht rebels of niet echt volgzaam lijken maar als je beter kijkt, zul je merken dat zo’n persoon graag grenzen opzoekt, maar dit gebeurt vooral in speelse contexten. Hiermee lokken ze de aandacht van de dominant uit. Voor de deugniet is deze aandacht het ultieme geschenk.

Nikser

De nikser houdt van vernedering en haalt zijn opwinding uit het feit helemaal niks te zijn. Dit spel vergt behoorlijk wat kennis van de psyche en de kwetsbaarheden van de sub. Hij wil zich nog minder dan niks voelen, het stofje onder je schoen, de pisvlek op de muur. Meer is hij niet. Om met een nikser te kunnen spelen is het belangrijk dat de Dom zelf ook stevig in de schoenen staat.

Lustslaaf

Bij de lustslaaf draait het vooral om opwinding en orgasmes. Hij wil ongetwijfeld gemelkt worden, met een strapon genomen willen worden en zijn beloning is waarschijnlijk een goede likbeurt bij de dame. De kans is groot dat hij een “forced-bi” ervaring niet schuwt. Maar er zelf openlijk om vragen, zal hij niet doen. De overgave van de lustslaaf kan zich beperken tot de slaapkamer…

Femdomslaaf

Een femdomslaaf richt zich vooral op het vervullen van taken voor haar. Dit kan gaan om dagelijkse bezigheden zoals het uitvoeren van huishoudelijke klusjes, boodschappen halen of een ontspannende massage. Daarnaast kan van een femdomslaaf worden verwacht dat hij op seksueel vlak tegemoetkomt aan haar wensen. Hij is ook prima in te zetten als levend meubilair, incasseren van pijnprikkels en/of ondergaan van vernederende taken. Zijn beloning is haar stralende lach, plezier en/of genot.

Onderdanige prinses

Dit klinkt tegenstrijdig maar deze sub verlangt naar bewondering en aanbidding. Alleen dan zal ze de controle overgeven aan haar dominant. Dit komt niet doordat ze haar partner niet respecteert; ze heeft gewoon een hoge dunk van zichzelf. Eigenlijk wil dit prinsesje verzorgd en vertroeteld worden.

Kleine jongens/spankies

Spankies hebben één speciale kink en dat is over de knie billenkoek krijgen. Het liefst met de blote hand maar desnoods met wat ander (plat) slagmateriaal. De spankies hebben doorgaans geen onderdanige gevoelens en zijn puur gericht op dit ene aspect.

Pet

Het huisdier. Dit kan van alles zijn, denk aan een puppy, pony, kitten of varken. Het huisdier vindt het fantastisch om maskers (in stijl) te dragen, aan de leash te lopen, uit een voerbakje te drinken en kunstjes uit te voeren. Natuurlijk slaapt hij het liefst in een bench en maakt hij geluiden die horen bij het dier wat hij ambieert te zijn. Een pet is dus wat anders dan een Paypig, hoewel het best een varken kan zijn.

Paypig

Bij een spaarvarkentjes heeft de Findom de controle over de financiën. Financiële dominantie kan gemakkelijk online of in lange afstandsrelaties plaatsvinden. Hij betaalt de dominant in geld, goederen of diensten. Zijn vernedering bevindt zich in het toestemming vragen voor bepaalde uitgaven of het feit dat hij hard werkt voor zijn geld en zij ervan geniet. Hij financiert haar luxe.

Poetsslaaf/Sissy’s

Deze persoon wil vooral dienstbaar zijn, maar wel afgestraft worden als hij iets niet helemaal goed doet. Zijn opwinding ligt echter niet in de pijnprikkels. Zijn opwinding ligt vaak in het dragen van bepaalde (veelal vrouwelijke) kleding en vaak in combinatie met het dragen van high heels. Deze vorm zie je veelal bij mannen.  Vaak gaat dit verlangen samen met het verlangen een gewillig sletje (voor jou) te zijn. Sissy en poetsen gaan vaak samen maar natuurlijk niet altijd.

Rope bunny

Deze onderdanige houdt ervan om vastgebonden te worden, hoe ingewikkelder en kunstzinniger hoe beter. Het gevoel van het touw rond de huid vindt hij/zij geweldig. Meestal zijn het vrouwelijke bunny’s maar er zijn natuurlijk ook mannelijke touwliefhebbers. Bunny’s hoeven trouwens niks met pijnprikkels te hebben en/of vernedering.

Verschillende soorten

Zoals je ziet zijn er allerlei verschillende soorten subjes en het is dus belangrijk dat jij een subje kiest die bij jou past en daarvoor is het belangrijk dat je van jezelf weet wat jij voor een soort dominant bent. Want als jij niks hebt met anal play en tegen een lustsubje aanloopt, dan kan dat gaan wrijven en/of teleurstellend zijn voor één of beide partijen. Naast bovengenoemde 12 subjes zijn er natuurlijk nog meer varianten en daarnaast zijn er ook nog overlappingen. Het meest belangrijke is te weten dat er meerdere belevingen zijn en er dus ook niet slechts één spelmethode bestaat.

Zelfoverschatting

Wat een aantal subjes met elkaar gemeen hebben, is zelfoverschatting. In hun beleving en fantasie kunnen ze ontzettend diep voor je gaan, ze zien zichzelf de meest vreselijke ontberingen ondergaan, maar… in fantasie voel je geen echte pijn. En pijn is toch echt pijn. Zeker als het lichaam nog geen gelegenheid heeft gekregen endorfine (en andere pijnstillende stofjes) aan te maken. Het is daarom niet verbazingwekkend dat een veel gehoorde belofte van een sub is: “Ik wil alles voor U doen…” Maar “alles” is relatief. Het is daarom aan de dominant het hoofd erbij te houden en niet alleen zijn eigen grenzen te bewaken maar ook die van de sub.

Geilheid is een belangrijke pijnstiller en allerlei hormonen vormen de basis van de intensiteit van het samenspel. Zolang de sub geil is, kan hij veel meer pijnprikkels aan dan wanneer er een orgasme heeft plaatsgevonden. Dit is een belangrijk gegeven, want mocht er “per ongeluk” een vroegtijdige lozing zijn, dan is het goed te weten dat alle pijnprikkels daarna, dubbel zo hard binnenkomen. Dat is iets waar je rekening mee moet houden (of gebruik van kunt maken). Na een orgasme heeft een sub vooral behoefte aan knuffels en strelingen. Ook dat verlangen is gewoon ‘hormoon-gestuurd’.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Bewaak je grenzen, want pleasen maakt ziek
Hoe ziet de rol van dominant eruit?
Hoe ontstaat subspace en wat is het?
Wat is precies een switch?

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
© afbeelding: 123rf.com

BDSMforyou lijn