Hoe ontstaat subspace en wat is het?

Subspace is een term die een mentale staat van de sub beschrijft, waar hij tijdens (of door) het spel in is beland. Je kunt het vergelijken met een soort trance. Een goed vertrouwen vormt hierbij een stevige basis. Van beide kanten.

Hoe ontstaat subspace en wat is het?

Subspace

Een subspace is een bepaalde mate van zijn, waarbij de sub zich “high” of “zweverig” kan voelen. Soms wordt het zelfs beschreven als “buiten het lichaam treden”. Het kan gebeuren tijdens een spel waarbij de pijn wordt opgebouwd en de spanning en intensiteit stijgt. Door de rustige opbouw en toename van pijn kan de sub genoeg tijd krijgen om zowel lichamelijk als mentaal in dit spel mee te gaan.

Een lichte ervaring van subspace kan zelfs al ontstaan als de sub zich thuis voorbereid op zijn weerzien met zijn dominant. Naarmate het spel vordert, wordt het gevoel van trance dieper. Soms gaat het zelfs zo diep dat een sub moeite heeft om helder na te denken, te praten, te lopen of zelfs goed te reageren. Op zo’n moment is het voor de Dom extra belangrijk om alert te zijn en zelf de grens te bewaken wanneer het “genoeg” is. De sub is immers zelf niet meer in staat hierover goed te oordelen.

Kenmerken van subspace

Symptomen van subspace kunnen zijn:

  • Intens gevoel van geluk
  • Moeite met bewegen
  • Moeite hebben met helder denken en praten
  • Controle van het lichaam neemt af
  • Verward
  • Sterkte emotionele reacties
  • Geen reactie geven (in een bubbel)
  • Hogere pijngrens

Als je dit bij een sub ervaart is het voor de Dom dubbel zo belangrijk om de grenzen van de sub te bewaken. Vooral de combinatie van “hogere pijngrens” en “geen reactie” is een gevaarlijke situatie. Het kan overigens ook gebeuren dat een sub, vanuit een diepere subspace woest om zich heen begint te slaan. Belangrijk dus om de sub goed vast te zetten, zodat jezelf veilig blijft.

Endorfine

Hormonen spelen een belangrijke rol in deze mentale staat. Tijdens een pijnspel met de sub, zal het lichaam van de sub bijvoorbeeld endorfine aanmaken. Endorfine speelt een belangrijke rol in het verminderen van de pijn. Het is als het ware een pijnstiller (of natuurlijk drug) dat het lichaam zelf aanmaakt. Het geeft een gevoel van geluk en extase. Er is een verband gelegd tussen endorfine en diverse gedrags- en stemmingsstoornissen, waaronder verslavingen (zoals aan drugs en gokken), klinische depressie, schizofrenie en andere chronische aandoeningen.

Een plotselinge stijging in het endorfine-niveau kan leiden tot verschillende soorten van euforisch gedrag, zoals de intense vreugde die atleten ervaren na extreme inspanning, het bekende ‘runners high’ bij langeafstandslopers, of de opwinding na het deelnemen aan avontuurlijke activiteiten zoals bungeejumpen.

Meesteres Moriah

Meer informatie

In het hoofd van de sub of submissive
Gedicht: Subspace

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Meesteres Moriah

BDSMforyou lijn