Femdom – Wat is het?

De volgende morgen - Op slot
lijn bdsm

Wanneer je ronddwaalt in de wereld van BDSM ben je deze term vast wel eens tegen gekomen. Femdom, wat staat voor Female Domination. De term verraadt al waar het om draait, want bij Femdom gaat het om de macht aan de vrouw, de beleving gaat uit van het feit dat een vrouw in biologisch en/of spiritueel opzicht superieur is aan de man.
Er wordt ook wel eens de term ‘Female supremacy’ gebruikt of LFA (Loving Female Authority), maar dat komt op hetzelfde neer. De vrouw is alles, de man is niks. Binnen de Femdom worden dus de mannen gedomineerd door de vrouwen. Hoe dit gebeurt is sterk afhankelijk van de optelsom van beiden. Bij de één kan het heel extreme vormen aannemen in de vorm van een TPE-relatie, terwijl bij de ander deze ‘way of life’ slechts subtiel aanwezig is.

Femdom is voor mij het puurste spel van macht en overgave.

Slaven

De onderdanigen binnen de Femdom worden vaak slaven genoemd, maar je kunt net zo goed ook spreken over sub, varken, nikser, eigendom, prutser, volger, slet of wat zij maar leuk vindt. Zij bepaalt immers wat zijn rol moet zijn en hoe ze hem wil noemen. Althans, binnen de beleving van Femdom. Beleef je dit vanuit een relatie of huwelijk, dan is het prima mogelijk om buiten de beleving een gelijkwaardige relatie te hebben, waarbij Femdom alleen wordt ervaren tijdens de BDSM-beleving. Ook dat is bij iedere relatie anders. In andere gevallen zal de ongelijkwaardigheid altijd voelbaar zijn. In fantasie klinkt dit waarschijnlijk retegeil, maar je moet heel sterk in je schoenen staan, wil je hiervan realiteit kunnen maken.

De slaven binnen de Femdom verlangen naar het gevoel ‘niks’ te willen zijn. Slechts haar te dienen op diverse gebieden. Zij leggen in vertrouwen de verantwoordelijkheid en macht in haar handen. Dit kan in de vorm van dienstbaarheid, verwennerijen, vernedering, maar natuurlijk ook door voor haar te willen lijden. Alles draait hierbij om haar geluk. Althans, zo lijkt het, want natuurlijk haalt ook de slaaf zijn plezier, opwinding en/of genot uit deze beleving. Ook bij Femdom is het een spel van samen, en geen éénpersoonsfeestje van de Dame.

Femdom-Dame

Net als dat er voor de onderdanigen duizend-en-één namen gebruikt worden, geldt dat ook voor de Dominante dames. Zo worden zij Femdom Meesteres genoemd, Dame, Dominatrix, FemDomme, Mommy, Prinses, Godin, Lady, Baas, (Lijf)Eigenaar, Domina, Goddess en nog veel meer. Mijn sub noemt mij bijvoorbeeld ‘Liefste’, maar dat doet hij ook buiten de beleving. Ik ben en blijf tenslotte altijd zijn ‘liefste’, wat hij ook voor mij moet doen. Wanneer hij mij ‘Meesteres’ zou moeten noemen, zou de puurheid van de beleving te kort worden gedaan en het meer een spel worden. En voor ons is het geen spel, het is een intense manier van samenzijn, uit liefde en op een manier waar we beiden gelukkig van worden. Tevens is het voor ons de ultieme manier – door de hectiek van de dag – weer dicht bij elkaar kunnen komen. Tijdens een BDSM-beleving lijkt het bijna alsof je in het lichaam en hoofd van de ander kruipt. Dichterbij elkaar komen, kan bijna niet, dan tijdens zo’n moment.

De Femdom Lady haalt haar plezier uit de macht en controle die zij heeft over haar slaaf. Daarbij zal zij ook kunnen genieten van het zien van zijn lijden. Waarschijnlijk zal zij niet alleen van nature dominant zijn, maar ook sadistisch. Ik spreek hier even voor mijzelf, maar ik kan intens genieten van het zien lijden van mijn sub. Zijn rode striemen vind ik prachtig en zijn overgave doet mij smelten. Mijn sub houdt niet van pijn, maar haalt zijn genot uit het feit dat hij mij ziet genieten. En ja, ik geniet ervan om hem te martelen, zijn gekreun en gekronkel. Ik ga op die momenten alleen nog maar meer van hem houden.

In de fantasie of Femdomsites, worden de Femdomladys doorgaans afgebeeld in strak leer, high heels of sexy latex. Natuurlijk draait het hier helemaal niet om. Een Femdombeleving kan net zo intens zijn wanneer je dit doet in je huiskloffie, je spijkerbroek of op blote voeten. Aan de andere kant kan dit soort kleding ook versterkend werken, aan beiden kanten. Het is ineens duidelijk wat er van beiden verwacht gaat worden. Maar met of zonder spannende kleding, het draait uiteindelijk altijd om de energie die van beiden uitgaat en eenzelfde zienswijze elkaar op een bepaalde manier te kunnen vinden. Ieder vanuit zijn eigen beleving elkaar te willen treffen, als pure acceptatie van elkaars ‘zijn’. Beiden anders, samen één geheel.

TPE

Je kunt Femdom doorvoeren naar een TPE-relatie, een relatievorm waarin zij over alles bepaalt. De sub is immers niks. Zij beslist over alles, van hoe het geld wordt uitgegeven tot bij wijze van spreken, hoe laat de sub naar bed moet. Dat kan extreme vormen aannemen en in de fantasie klinkt het waarschijnlijk op één of andere manier opwindend rauw en puur, maar zou je ook echt daadwerkelijk iedere dag op de grond naast haar bed willen slapen? Honds behandeld willen worden en genoegen nemen met de kruimels? Slechts een enkeling is hiertoe in staat, maar voor de meerderheid blijft Femdom beperkt tot bepaalde momenten of tot een subtiele rode draad door de relatie.
En dat is ook prima. Iedereen kleurt zijn eigen plaatjes in, er is geen goede of slechte manier, er is maar één manier om het intens te beleven en dat is de manier die bij jullie past.
Als ik het over BDSM heb, spreek ik ook wel eens over dat BDSM de pure blauwdruk van ’samen’ is. Met iedere andere partner, kan die beleving ineens heel anders worden. Het is daarom belangrijk dat je er geen toneelstukje van maakt met regels die door anderen zijn verzonnen, omdat je denkt dat het zo moet. Niks moet. Jullie bepalen jullie eigen spel en wat anderen doen, is hun spel. Probeer dat niet te kopiëren, want dat gaat ten koste van de intensiteit van jullie beleving.

Zonder TPE (waarbij de T staat voor Totaal en het dus echt om een ‘alles of niets’ situatie gaat) kan de Lady nog steeds behoorlijk de touwtjes in handen hebben, zonder dat dit zichtbare overheersing betreft. Zo heeft mijn sub een camera in zijn huiskamer staan, waarop ik – via mijn smartfoon – precies kan volgen wat daar gebeurt, wanneer ik er toevallig niet ben. Ook weet hij dat ik geregeld zijn telefoon controleer, of hij wel braaf is geweest en niet aan het slettenbakken is geweest met andere vrouwen. Onze dagen beginnen altijd standaard met het kussen van mijn voeten. Eerder zal hij het bed niet uit gaan. Mocht het toch een keer voorkomen dat hij het vergeet, dan heeft dit pijnlijke consequenties voor hem.
Daarnaast bewaak ik uiteraard zijn kuisheid. Hij mag niks zonder mij, niet klaarkomen, niet met zichzelf spelen, niks. Zijn pik is gewoon van mij en ik bepaal wat daarmee gebeurt. Of niet.

Macht en overgave

Femdom is een beleving van macht en overgave. Maar waar ligt de uiteindelijke macht, wie bepaalt? Want het is een spel van ‘samen’. Zij kan niet verder gaan, dan de sub mentaal of fysiek aan kan. Wie heeft dan de uiteindelijke macht? Grenzen kunnen worden opgezocht, soms zelfs een beetje worden opgeschoven, maar uiteindelijk is er altijd een natuurlijke grens waar je mee te maken krijgt. Overigens geldt dit niet alleen voor de grenzen van de sub, maar ook voor de grenzen van de Dominant. Misschien heeft de sub wel een fantasie die de Dominant te ver gaat. Belangrijk om hier altijd samen over te blijven praten, want het is van belang altijd dicht bij jezelf te blijven en geen dingen te doen waar je later een slecht gevoel over kunt krijgen, omdat je langs een belangrijke grens bent gegaan.
Alles draait om vertrouwen en als dat eenmaal verstoord is, is het nog maar moeilijk opnieuw op te bouwen.

Topping from the bottom

Heb je wel eens van de term ‘Topping from the bottom’ gehoord? De term houdt in dat de sub – bijvoorbeeld middels manipulatie – uiteindelijk bepaalt wat er gaat gebeuren. Dit kan een pure beleving behoorlijk verstoren. Persoonlijk vind ik dit nog iets anders dan een ‘rel-subje’… en ook daar zijn verschillende gradaties in. Zelf heb ik een behoorlijk dominante sub (en ik zou ook niet anders willen), die absoluut kan ‘rellen’, althans in de ogen van anderen. Zelf heb ik daar een andere mening over. Dit ‘rellen’ gebeurt vooral als hij nog niet helemaal in zijn gevoel is gedoken om af te dalen in zichzelf en het moment. Hij heeft tijd nodig uit zijn hoofd te raken en op te kunnen gaan in het hier en nu. Ik lees het in zijn ogen, ik zie precies wanneer hij is afgedaald in zijn overgave aan mij. Vanaf dat moment kan ik hem steeds dieper meenemen naar het gevoel van ‘niks’. Maar dat kan pas als hij zijn dagelijkse façade heeft kunnen afschudden. Daar heeft hij dit ‘rel-gedrag’ voor nodig en daar gaat tijd over heen, er zit geen switch-schakelaar op hem.
Tijdens Femdomparty’s zie ik soms mensen kijken (of ze spreken het zelfs uit!), met een blik: ‘Pik jij dat??’ Ja, ik pik dat. Sterker nog, ik moet er soms enorm om lachen. Op weg naar die intense overgave maken wij plezier. We lachen met en om elkaar. Ik kan er ook om lachen omdat ik weet dat er bij hem in zijn beleving een omschakelmoment zal komen, en hij vanaf dat moment alles zal doen wat ik zeg en wil. En tot dat moment, mag hij op zijn manier zijn dagelijkse houding in deze wereld van zich proberen af te schudden. Dit kan soms met één vingerknip en soms heeft hij daar wat langer voor nodig. En nee, dat is niet erg en wat anderen daar van vinden, interesseert mij niet. Het gaat tenslotte om ónze beleving en niet om die van anderen.

Femdom en BDSM

Voor de meeste zal Femdom een levensstijl zijn, je kunt je daarom afvragen of het wel een term uit de BDSM is. Ook daar zullen de meningen over verschillen. Het maakt ook niet uit, het gaat om de beleving die je samen hebt, welke naam het ook draagt. Niet alles hoeft in een hokje gedrukt te worden.

Meer informatie

Femdom-Lifestyle
Meer blogs over Femdom
Lees de Femdomfantasieën (verhalen)
Lees de Femdom/BDSM gedichten

Bronvermelding

Tekst: Mrs Moriah

BDSMforyou lijn

9 reacties

Geef een reactie