De historie van high heels!

Het dragen van high heels (hoge hakken) lijkt zo’n beetje onlosmakelijk verbonden aan BDSM. We zien zowel slavinnen als Meesteressen de mooiste schoenen dragen, van hoog, hoger tot dramatisch (zelfs absurdistisch) hoog, waarbij alleen nog het uiterste puntje van de tenen de vloer raakt. Het lijkt nooit hoog genoeg te kunnen zijn. Okay, hoge hakken staan sexy maar is het noodzakelijk voor de BDSM beleving? Nee. Totaal niet. Hoge hakken zijn mooi, vrouwelijk en sexy maar – afgezien van de high-heel-fetisjist – draagt het niet bij aan de intensiteit van een BDSM beleving. Persoonlijk leidt het mij zelfs af, ik heb veel meer bewegingsvrijheid – en daardoor kan ik veel dieper in de spelbeleving – als ik ze níet draag. Maar dat is mijn persoonlijke zienswijze. Als je er rap op kunt lopen, zal het niet zoveel uitmaken. Maar wist je dat oorspronkelijk high heels helemaal niet voor de dames zijn ontworpen? Ze dienden een volledig ander doel dan een sexy look!

De historie van high heels!

High heels fetisj

Vrouwen (of mannen) op high heels is natuurlijk altijd een fraai gezicht waar je met veel plezier naar kunt kijken. Door de hak worden de spieren mooi aangespannen en lijken de benen langer te worden. Natuurlijk is “iets mooi vinden” nog iets anders dan een fetisj voor high heels hebben. Er zijn mensen die hun (seksuele) kick halen uit het aanbidden van hoge hakken. Het liefst willen ze de schoenen aanraken, liefkozen, kussen, likken, bewonderen, de hakken pijpen of ze over hun heen voelen lopen. Het is een eerbetoon aan schoonheid, sensualiteit, bewondering en verlangen.

Bij een high-heel-fetisj draait om meer dan een fascinatie voor schoenen, het gaat om emoties, sensualiteit en esthetiek, symboliek, empowerment, eerbied en onderdanigheid.

Naast de seksuele en/of fetisjcontext kun je hoge hakken ook op een andere manier bewonderen en/of gebruiken, zoals bijvoorbeeld:

  • artistieke uiting
  • persoonlijke rituelen
  • vergroten van de fysieke dominantie

Wat is de historie van high heels?

High heels hebben een rijke en gevarieerde geschiedenis die teruggaat tot de 10e eeuw. Oorspronkelijk waren ze ontworpen voor praktische doeleinden in plaats van esthetische. Perzische ruiters droegen schoenen met hakken om hen te helpen stevig in hun stijgbeugels te blijven tijdens het rijden, wat essentieel was voor de effectiviteit in de strijd. Deze praktijk verspreidde zich naar Europa in de 17e eeuw, waar het idee van schoenen met hakken werd overgenomen door de aristocratie als een statussymbool. Zowel mannen als vrouwen droegen high heels om hun sociale status te benadrukken.

18e eeuw

In de 18e eeuw werden high heels politiek en cultureel geladen symbolen in Europa. Ze werden geassocieerd met de aristocratie en extravagantie, wat uiteindelijk leidde tot hun afname in populariteit na de Franse Revolutie, toen overdreven mode werd gezien als een teken van corruptie.

19e eeuw

In de 19e eeuw maakten high heels een comeback, voornamelijk gedragen door vrouwen, en werden vanaf dat moment een permanent onderdeel van vrouwenmode. In de 20e eeuw leidden technologische vooruitgang en de invloed van mode-iconen zoals Marilyn Monroe en designers zoals Christian Louboutin tot een enorme diversificatie en popularisering van high heels. Deze schoenen zijn geëvolueerd van praktische ruiterbenodigdheden tot krachtige symbolen van mode, vrouwelijkheid en soms zelfs controversie, gezien de discussies over comfort en gezondheid die ze tegenwoordig omringen.

Soorten hakken

Niet iedere schoen is hetzelfde en ook niet iedere hak. Heb je enig idee hoeveel soorten hakken er zijn? Een paar zullen je ongetwijfeld bekend voorkomen, maar er zijn vast benamingen waar ook jij nog nooit van hebt gehoord. Hierbij een greep uit de verschillende soorten hakken. Vraag aan de High-heel-fetisjist: “Hoeveel van deze hakken heb je al mogen aanbidden en welke staan nog op je bucketlist?

Stiletto’s

Een type high heel met een zeer dunne, lange hak.

Pumps

Schoenen met een lage uitsnijding rond de voorvoet, meestal met een dichte teen en zonder sluiting.

Blokhakken

High heels met een dikke, vierkante hak.

Sleehakken

Schoenen waarbij de zool in een wigvorm loopt van de voorvoet tot de hak, waardoor de hele voet verhoogd is.

Peep-toes

Schoenen met een klein opening bij de tenen.

Platform heels

Schoenen met een dikke laag onder de voorvoet, waardoor de algehele hoogte van de hak wordt verhoogd maar de relatieve hoogte ten opzichte van de voorvoet minder is.

Kitten heels

Een korte, slanke hak met een hoogte van meestal minder dan 5 cm. Dit type hak is ideaal voor mensen die comfort willen maar toch een beetje verhoging zoeken.

Cuban heels

Een stevige, middelhoge hak met een lichte curve aan de achterkant. Vaak gezien bij mannenlaarzen en dansschoenen.

Spool heels

Deze hakken zijn breed bij de zool en bij het punt waar ze de grond raken, maar smaller in het midden, waardoor ze een zandlopervorm krijgen.

Cone heels

Zoals de naam suggereert, hebben deze hakken de vorm van een kegel, breed aan de zool van de schoen en smaller naar de grond toe.

Prism heels

Deze hakken hebben drie platte zijden die een driehoekige, prismavormige kolom vormen.

Sculptured heels

Hakken die in verschillende artistieke vormen komen, vaak heel creatief en modern.

Flare heels

Deze hakken worden breder naar beneden toe, wat ze een retro-uitstraling geeft.

French heels

Ook bekend als Louis heels of pompadour heels. Korte, gebogen hakken met een breed bovenstuk en een snelle versmalling naar de onderkant.

Comma heels

Deze hebben een gebogen hak die lijkt op de vorm van een komma. Ze zijn uniek en kunnen een stijlvolle draai geven aan een outfit.

Hammer heels

Deze hakken lijken op de vorm van een hamer en bieden een opvallende, architecturale look.

Corset heels

Deze hakken hebben een ontwerp dat lijkt op een korset, met linten die de hak omwikkelen en soms vastgeknoopt of gestrikt kunnen worden.

Illusion heels

Ontworpen om te lijken alsof de drager zweeft, deze hakken kunnen transparante materialen gebruiken of opzettelijk worden weggewerkt om een zwevend effect te creëren.

Armature heels

Vaak ontworpen door high-fashion ontwerpers, deze hakken gebruiken metalen structuren die op kunstwerken lijken.

Interessante high heels weetjes

Medische zorgen

Het langdurig dragen van high heels kan leiden tot voetproblemen zoals hamertenen, ingegroeide teennagels, en zelfs beschadiging van de zenuwen. Ook kan het de kans op enkelverstuikingen vergroten en invloed hebben op de rug door de natuurlijke uitlijning van het lichaam te veranderen.

De rode zolen van Louboutin

Een van de meest iconische fashion statements in de wereld van high heels zijn de rode zolen van Christian Louboutin schoenen. Louboutin kwam op het idee om de zolen van zijn schoenen rood te maken na het zien van zijn assistente haar nagels rood lakken. Hij vond dat de rode zool een element van allure toevoegde aan de schoenen. Wie zou dit willen tegen spreken.

Wettelijke beperkingen

In het verleden waren er wettelijke beperkingen op high heels. Bijvoorbeeld, in de 18e eeuw stelde de Venetiaanse staat limieten aan de hoogte van hakken om te voorkomen dat vrouwen te hoog boven mannen uit torenden.

Culturele impact

In sommige culturen worden high heels gedragen door mannen tijdens traditionele ceremonies of optredens. Bijvoorbeeld, in bepaalde Spaanse regio’s dragen mannen hakken tijdens traditionele dansen zoals de flamenco.

Recordhoudende hakken

De hoogste hakken ooit gedragen zonder ondersteuning waren 50 cm hoog, gemaakt door de Nederlandse ontwerper René van den Berg voor een Britse vrouw genaamd Miss Stacey, volgens het Guinness Book of Records.

Meesteres Moriah

Meer informatie

De meerdere functies van maskers
Wat is een fetisj en welke zijn er?

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn