Het korset modelleert je lichaam

Het korset is een kledingstuk dat bedoeld is om het lichaam in een bepaalde vorm te modelleren, met name de taille en de borsten. De ontwikkeling en het gebruik van het korset hebben in de loop der tijd aanzienlijke veranderingen ondergaan, vaak weerspiegeld in bredere sociale, culturele en modegerelateerde trends.

Het gebruik van kledingstukken om de taille te versmallen en de buste te ondersteunen, dateert uit de oudheid, maar het korset zoals we dat nu kennen, begon zijn vorm aan te nemen in de late Middeleeuwen in Europa. In deze periode werd het voornamelijk gebruikt om de bovenkleding glad te strijken en een gestroomlijnd silhouet te creëren.

Het korset modelleert je lichaam

16e en 17e eeuw

In de 16e eeuw werd het korset een essentieel onderdeel van de damesgarderobe in Europa, vooral aan het hof. Het werd gebruikt om de taille te versmallen en de buste te verheffen, vaak tot het punt van ongemak. Deze korsetten waren stijf, gemaakt van stoffen als linnen en versterkt met baleinen van walvisbotten of hout.

18e en 19e eeuw

De 18e en 19e eeuw zagen een evolutie in het ontwerp van het korset, met de introductie van het zogenaamde “stay”, dat meer nadruk legde op het ondersteunen van de buste en het creëren van een zandloperfiguur. In de Victoriaanse periode bereikte het dragen van korsetten een hoogtepunt, waarbij extreme taillevorming en de ideale zandloperfiguur zeer gewild waren. Deze periode zag ook de introductie van metalen baleinen, wat nog meer vormgevingsmogelijkheden bood.

20e eeuw tot heden

Aan het begin van de 20e eeuw begon de populariteit van het korset af te nemen, mede door de opkomst van nieuwe mode-idealen en de ontwikkeling van meer comfortabele onderkleding, zoals de beha. In de jaren 1960 en 1970 werd het korset herontdekt als een symbool van vrouwelijke kracht en seksualiteit, mede dankzij de feministische beweging.

Het korset binnen de BDSM

In de kledingkast van de meeste vrouwelijke Dominanten zal je minstens één korset aantreffen. Eigenlijk is het pure lingerie om het vrouwelijke figuur nog meer te accentueren. Het staat natuurlijk enorm sexy. Binnen de BDSM vind je ze in allerlei materialen: rubber, fluweel, stof, kant, latex, lak en leder. Overigens wordt het korset net zo goed ook door subjes en sissy’s gedragen. Vooral de varianten waar D-ringen aan zijn vast gemaakt. Deze ringen kunnen perfect dienst doen bij een bondage of om er een ketting aan vast te maken.

Enerzijds wordt het korset gebruikt om de vrouwelijke vormen nog beter tot zijn recht te laten komen (heupen, borsten en smalle taille) aan de andere kant lijken de meer kwetsbare delen door de vorm, nóg kwetsbaarder.

Korset
Korset
Korset
Korset

Hulp is welkom bij een korset

De korset wordt aan de achterzijde strak bijeen gehouden door middel van een lange veter. Je kunt hem daarom nooit alleen aantrekken, want je hebt iemand nodig die je gaat insnoeren. De moderne korsetten hebben doorgaans ook een sluiting aan de voorkant, waardoor je hem zelf kan aan- en uittrekken.

Hoe strik je een korset?

Het strikken van een korset vereist enige oefening en geduld:

Het korset modelleert je lichaam

Rijg de veters
Zorg dat de veters op juiste wijze in het korset zijn geregen (zie voorbeeld). Dit wil zeggen, dat de rijgveters in het bovenste en onderste gedeelte kruislings zijn geregen, maar in het midden éénmaal recht gaan. Hierdoor ontstaan er tijdens het rijgen, twee lange lussen in het midden.

Voorbereiding
Doe het korset losjes om je lichaam met de sluiting (busk) aan de voorkant. Zorg ervoor dat de rijgveter aan de achterkant los is, zodat je het korset gemakkelijk kunt sluiten aan de voorkant.

Sluit de bus
Begin vanaf de bovenkant en klik elke haak vast in de oogjes.

Strakker trekken
Begin vanaf de bovenkant van het korset en trek de rijgveters aan, richting het midden. Eenmaal in het midden, houd je de veters met één hand vast. Vervolgens werk je van beneden naar het midden. Midden bij de taille trek je de rijgveters geleidelijk aan. Als de bovenkant en onderkant is strak getrokken, houd je in het midden twee lange lussen over.

Afwerking
Nadat het korset gelijkmatig is aangesnoerd en comfortabel zit, knoop je de rijgveters (de twee lange lussen) in een strik (of strik op strik) aan de achterkant stevig vast.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Leder: Van onderhoud tot lederfetisj!
Wat is een fetisj en welke zijn er?

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn