Echte BDSM draait altijd om wederkerigheid

Bij een BDSM beleving is er doorgaans sprake van een onderdanige en een dominant of nog breder gezegd, een gever en een nemer. De één geeft de ander wat hij wil hebben. Meestal is dit de knoper die de bunny van touwen voorziet, of de Dominant die de sub domineert of de sadist die de masochist een pijnbeleving geeft. Het maakt niet zo uit om welke beleving het gaat, maar uiteindelijk draait iedere goede BDSM beleving om een wederkerigheid. Dat betekent dat de gever ook mag nemen en de nemer ook mag geven. Het kan namelijk nooit zo zijn dat de nemer, alleen maar neemt… en van de gever verwacht dat die alleen maar geeft. Dan is alle balans zoek en zal de benadeelde partij langzaam maar zeker zijn energie verliezen.

Echte BDSM draait altijd om wederkerigheid

Voldoende wederkerigheid

Helaas is dat best vaak aan de orde. De sub die denkt door zijn lichaam aan te bieden aan een dominant, dat dit een voldoende wederkerigheid is. Dat kan, maar in vele gevallen is dat niet het geval. Het is dus belangrijk dat je hier vooraf met elkaar over praat, want wat verwacht je nou écht van elkaar? De sub heeft doorgaans wel goed voor ogen wat hij graag beleeft, maar hoe zit het met die dominant? In het commerciële circuit is het helder, dan vind je de wederkerigheid terug in de vorm van betaling, maar hoe zit het daarbuiten?

Om een wederkerigheid te realiseren is het belangrijk dat beide partijen eerlijk zijn. Op enig moment zullen namelijk de rollen omgekeerd moeten zijn (utopisch gezien). Deze wederkerigheid kan op allerlei gebieden. Het kan seksueel zijn, dienstbaarheid, materieel of mentaal. Het is maar net waar de gever blij van wordt. Dat zal per persoon verschillen. Als er maar sprake is van balans.

Praat over je verwachtingen

Hier wordt niet altijd bij stil gestaan. Een sub kan het idee hebben dat de dominant net zoveel van het geven geniet als de sub van het nemen. Dat zal in sommige gevallen ook best wel zo zijn, maar… niet in alle gevallen. Soms doet de één het écht om de ander te plezieren. Bijvoorbeeld uit liefde. Het is dus belangrijk dat je vooraf over je verwachtingen praat, maar ook eerlijk bent waarom je iets doet.

Dat geldt vooral voor BDSM in een relatie. Het gebeurt regelmatig dat – na een lange vanilla relatie – één van de twee zijn/haar BDSM verlangens durft uit te spreken. Chapeau, want daar is moed voor nodig en ieder mens zou moeten kunnen zijn, wie hij is. Maar… dit betekent gelijktijdig dat er van de partner wordt verwacht, dat die daar iets mee doet. Zelf, of goedkeuring voor uitbesteding geeft. Dat is nog al wat. En ik zeg hiermee niet, dat je maar beter kunt zwijgen om je partner niet voor dit blok te zetten, want binnen een relatie is het altijd belangrijk eerlijk te zijn, maar het is minstens net zo belangrijk om de ander ook te blijven zien in dit proces.

Dat betekent, bijvoorbeeld, dat je respect en dankbaarheid toont aan de ander, als je ziet dat hij/zij moeite doet om je hierin te volgen. Dat is best pittig en het getuigt ook nog eens van een enorme liefde.

Volledige zijn

Maar net zoals jij graag gezien wil worden in je volledige zijn, dus ook in je onderdanigheid, zo geldt dat ook voor de dominant. Of met andere woorden, de gever. Ook hij/zij wil gezien worden en voldoening halen uit de beleving. En dat kan op meerdere gebieden en wanneer daar aan tegemoet gekomen wordt, draaien de rollen zich even weer om en wordt de nemer, de gever en de gever, de nemer.

BDSM is prachtig en intens maar als je het ook voor de lange termijn goed wil houden, is het belangrijk om elkaar in zijn volledigheid te blijven zien. Blijf dus altijd bij elkaar checken of de balans nog steeds aanwezig is en of beiden nog happy zijn met hoe het gaat. Kijk naar je partner en zie hem/haar. Niet alleen van de buitenkant, maar vooral in de kern.

Meesteres Moriah

Meer informatie

De uitholling en verwoesting van BDSM

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: BDSMforyou

BDSMforyou lijn