Wat is BDSM?

Wat is BDSM? Dat is niet zo makkelijk uit te leggen, want voor iedereen is de ervaring van BDSM anders. Ik ga niet vertellen wat goed of slecht is, want ‘goed en slecht’ bestaan niet, er bestaat alleen ‘balans’. Alles in het leven draait om balans en streeft naar evenwicht. Alles in de natuur kent zijn keerzijde, zijn gelijkwaardigheid.
Voor mensen is die balans ook noodzakelijk. Mensen zijn niet alleen het een of het ander. Waar goed is, is ook slecht, waardoor die begrippen eigenlijk niet bestaan, maar alleen een aantrekking is van tegengestelde belangen. Als het namelijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden is, bestaan ze niet. Niet als zodanig. Als ze elkaar immers nodig hebben zijn ze allebei even waardevol, omdat ze elkaar versterken in het bestaansrecht. Zo is de D/s ook. Een pure symbiose, onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De een vult de ander aan, hoe hoger de een, hoe dieper de ander. Samen bepalend voor de invulling van het geheel.

Als je uitgaat van dit gegeven is BDSM een prachtige uitlaatklep of beter gezegd, een oplaadmogelijkheid ter compensatie van de stress van alledag. Wanneer jij in het dagelijkse leven leiding moet geven, een eigen bedrijf moet runnen, soms impopulaire maatregelen moet nemen, voor belangrijke beslissingen staat, grote financiële verantwoordelijkheden hebt, is er een tegenpool nodig. Als je aan de ene kant die – ik neem maar even een clichévoorbeeld om het meest zuivere beeld neer te zetten – gesjeesde zakenman bent, heb je een contrast nodig voor het juiste evenwicht. Dit kan bijvoorbeeld door je als slaaf dienstbaar op te stellen en je tot het bot te laten vernederen. Om iets wat in weken (langer/korter) is opgebouwd in een paar uur te compenseren, is een enorme concentratie nodig van het tegenpool. En deze is te vinden in BDSM. Pure vernedering, liefst tot op het bot, afdaling in de diepste lagen, dienend, het gevoel geven ‘niks’ te zijn, kan iemand weer geheel in evenwicht brengen, op te laden en klaar te zijn voor de komende tijd. Hoe dieper je hebt kunnen gaan, hoe langer je er op kunt teren. Onze aangeboren dualiteit zorgt er voor dat we er steeds iets verder mee moeten gaan, om hetzelfde effect te krijgen. Ook dat is een wetmatigheid.
De verschillen in de invulling van het dagelijkse leven, karakter, behoefte, intensiteit, beleving en ervaring bepalen waarom de ene slaaf verder kan (en wil) dan de andere. Puur om het simpele feit dat iedereen zijn eigen balans nodig heeft. En die ligt uiteraard bij iedereen anders.

Slaven die financieel gemolken willen worden, zijn doorgaans zeer verantwoordelijke personen, die in het dagelijkse leven zorgvuldig met hun geld omgaan. Slaven die het nodig hebben vernederd te worden, hebben over het algemeen goede banen en worden in het dagelijkse leven met respect en alle egards behandeld. Bij pijnslaven (masochisten) werkt het min of meer hetzelfde, zij zoeken vaak de compensatie van hun zachtaardige karakter in het dagelijkse leven. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en die vind je ook in de wereld van BDSM, net als fanatici en extremen.

Laten we een pure BDSM beleving niet verwarren met ‘kinky seks’. Kinky seks kan leuk zijn, spannend, geil, maar het kan je nooit die ontlading en intense beleving bieden die je wel binnen de BDSM kunt vinden. Echter, pure BDSM bereik je niet door eenmalig een uurtje ergens een studio in te lopen. Het met behulp van BDSM aanraken van de diepste lagen van je ‘zijn’ heeft tijd en investering nodig van beide partijen. Om diepgang te kunnen bereiken, moet je diep durven gaan. Samen. Vanuit een basis van vertrouwen.

Ontwaak het vuur en steek mijn passie aan
met alles dat je in je hebt
Buig en kniel en lik voorbij de grenzen van fatsoen