Wat is BDSM?

BDSM is enorm veelomvattend. Maar wat is BDSM dan precies? Dat is nog best lastig uit te leggen. Ja, dat het een afkorting is van Bondage, Discipline, (Domination/Submission), Sadisme & Masochisme, dat is evident. Maar dat zegt nog niet zoveel. Sommige zullen BDSM omschrijven als “kinky seks”, maar daarmee wordt de ware beleving écht tekortgedaan. En hoewel voor iedereen de invulling van BDSM anders zal zijn, is het meer dan een spannend pleziertje.

Wat is BDSM

Balans

BDSM draait volledig om balans, net als de dualistische wereld waarin we leven. Alles om ons heen, draait om balans, de aantrekking van tegengestelde belangen. Al hebben we dat misschien niet altijd in de gaten. Denk maar aan donker en licht, dag en nacht, goed en slecht, et cetera. Er is altijd een streven naar de juiste balans, een natuurlijk compenseren. En dat hebben wij mensen ook. Ook wij streven naar een natuurlijk evenwicht, balans in ons leven. En zodra die er niet is, wanneer we in disbalans zijn, dan voelen we ons niet prettig.

Maar waardoor ontstaat die disbalans dan? Natuurlijk kunnen daar meerdere oorzaken voor zijn, externe invloeden maar het kan ook in onszelf ontstaan. Ieder mens wil graag gezien en geaccepteerd worden zoals hij is. Maar dat kunnen we pas van een ander verwachten, als we ook onszelf als geheel kunnen (willen én durven) zien. Mensen zijn niet alleen maar goed, we hebben net zo goed slechte eigenschappen. Of op z’n minst, minder goede eigenschappen. Je kunt je daarom afvragen of begrippen als goed/slecht dan wel een waarde hebben. Want als er een natuurlijk streven bestaat naar balans, betekent dit dat hoe meer “goed”, er ook meer “slecht” zal zijn. En bij het aantrekken van meer “slecht”, is “goed” dan nog wel “goed”? En andersom geldt dit natuurlijk precies zo. Als betekent dat bij meer “slecht” er ook meer “goed” zal komen, is “slecht” dan nog wel zo “slecht” wanneer het een aanjager is van “goed”?

Maar ik wil het niet te filosofisch maken, het is echter wel goed te weten hoe balans werkt. En hoe belangrijk dit voor ons is. Het is onlosmakelijk verbonden aan ons bestaan. Maar hierin ligt ook het begin van acceptatie van (en door) de ander. Want hoe kun je van een ander verwachten dat hij je omarmd als volledig, als je dat bij jezelf niet kunt?

Pure symbiose

Het streven naar balans zien we dus ook terug binnen de BDSM. Kijk maar naar de D/s, het vormt een pure symbiose. De één vult de ander aan en hoe hoger de één, hoe dieper de ander. Samen verantwoordelijk voor één geheel. Ik vergelijk het wel eens met een perfecte cirkel. Die cirkel is voor de helft gevuld met een D-iets en voor de andere helft met de s-iets. Samen vormt het een volledige cirkel waarbij het niet uitmaakt waar het iets van de één of het ander zicht bevindt, omdat het uiteindelijk één perfecte cirkel vormt.

Ogenschijnlijk heeft de D de teugels in handen en leidt hij de s, maar het is de s die vooraf de piketpalen heeft geslagen waarin de D zich kan bewegen. En natuurlijk kunnen de grenzen van overgave bewandeld worden en waar mogelijk opgerekt, maar als de D de piketpalen volstrekt negeert en volledig de eigen zin doen, is er geen sprake meer van consensus. Dan is het gewoon mishandeling. Of vrijheidsberoving. Of…

Dienstbaar en sturend

Als je dieper in de verschillende lagen van de BDSM beleving duikt, kun je zomaar tot de ontdekking komen dat de D in dit geval misschien wel meer voor “Dienstbaar” staat en de s voor “sturend”. Overigens is daarover een prachtige film gemaakt “The Duke of Burgundy”. Absoluut een aanrader om een keer te kijken. Deze film weet dit feilloos weer te geven.

De lijn tussen “macht en overgave”, “dienstbaar en sturend” is dus best dun omdat de basis altijd ligt in “consensus” van beide kanten. En juist die consensus (overeenstemming) maakt het cruciale verschil tussen BDSM en mishandeling. Andere aspecten die belangrijk zijn binnen BDSM zijn natuurlijk veiligheid, vertrouwen en je verstand erbij houden! Want BDSM kent risico’s, dat moet je vooraf aan beide kanten incalculeren. En de verantwoordelijkheid ligt bij beiden. Niet alleen bij de D. Want of je nu dominant bent of onderdanig, ook binnen de BDSM ben en blijf je verantwoordelijk voor je eigen leven.

Te veel om op te noemen

BDSM is een ruim begrip en er vallen allerlei verschillende belevingen onder. De grote lijnen zijn natuurlijk verwerkt in de afkorting: Bondage, Discipline, Sadisme en Masochisme. Deze woorden draaien om vrijheidsbeperking en pijn. Maar BDSM gaat veel verder dan dit. Denk bijvoorbeeld aan vernedering en/of sissification, dienstbaarheid, ageplay of… ach het is te veel om op te noemen.

BDSM is vooral een bijzonder mooie weg die je de tools geeft compleet te worden met jezelf en met elkaar. En om diepgang te kunnen bereiken, moet je diep durven gaan. Samen. Vanuit een basis van vertrouwen.

Ontwaak het vuur en steek mijn passie aan
met alles dat je in je hebt
Buig en kniel en lik voorbij de grenzen van fatsoen

Meesteres Moriah

Meer informatie

Beginnen met BDSM

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn