Rust vinden in een bondage

De B binnen BDSM staat voor Bondage. Bondage is een veelzijdig middel binnen de BDSM. Het kan worden gebruikt voor machteloosheid, pijn en vernedering, maar een Shibari bondage levert ook nog eens prachtige aanblikken op. Met een goede bondage beperk je het lichaam waardoor de geest vrij kan vliegen. Je kunt immers niets, je bent machteloos. Dit kan een opwindend gevoel zijn, maar ook een ontspannen gevoel. De bondage maakt een sub volledig afhankelijk van jou. Jij kunt – als je dat zou willen – alles met hem doen.

Bondage

Vast in de touwen

Als je denkt aan bondage, denk je wellicht in eerste instantie aan vastgebonden worden met touwen. Dat is inderdaad een mogelijkheid, maar er is nog veel meer mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld ook iemand met folie omwikkelen, desnoods met de huishoudfolie van de buurtsuper. Alle aanrakingen van de huid, worden hiermee gevoeliger. Dat zorgt nog eens voor een extra verdieping van de bondage. Naast folie, kun je ook kiezen voor kettingen, riemen, sjaaltjes, tape of boeien. Er zijn zelfs speciale bodybags te koop van leder of latex. En allemaal hebben ze hetzelfde doel, namelijk de bewegingsmogelijkheden van de ander beperken. Maar waarom zou je dit willen?

Het ontnemen van iemand zijn fysieke mogelijkheden (zien, ruiken, horen) betekent een intensievere mentale ervaring. Je kunt immers niks met je lichaam, dus heeft dat effect op je mind. Het is dus niet zo gek dat veel mensen een emotionele vrijheid ervaren tijdens een bondage. Dat klinkt misschien tegenstrijdig met het vastgebonden lichaam, waarbij alle vrijheden zijn ontnomen, maar juist die beperking geeft de mind de vrijheid om te vliegen.

Vrijheid

Het gevoel van vrijheid kan nog eens extra benadrukt worden op het moment dat je iemand aan zijn bondage optakelt en hiermee het gevoel geeft dat hij “vliegt”. Het spreekt voor zich dat je dit alleen maar doet als je goed weet waar je mee bezig bent en de ander geen onnodig risico laat lopen. Zowel de bondage als het optakelsysteem moet deugdelijk zijn. Geen beginnersklusje dus.

Opwinding

Er zijn ook mensen die de beperking als opwindend ervaren. Ze zijn willoos en overgeleverd aan jouw grillen. Dat kan een (seksueel) opwindende gedachte zijn. Het lot ligt in jouw handen en in hun fantasie kun je nu “alles met ze doen”. Zij kunnen slechts ondergaan en dat zorgt ervoor dat ze zich niet verantwoordelijk hoeven voelen voor de acties die volgen.

Ook de lichte pijn van een bondage, kan voor sommigen opwindend zijn. Het knellen van de touwen, de mogelijke striemen die het achterlaat of het lostrekken van de tapes, kunnen als opwindend worden ervaren.

Verscherpen van de zintuigen

Een bondage kan ook de zintuigen verscherpen of het gevoel op de huid. Bijvoorbeeld in een latex-(vacuümbed) of foliebondage die strak om de huid gewikkeld zit, worden aanrakingen intenser. Het maakt de huid meer ontvankelijk van het signaleren van de prikkels. Zitten de ogen dicht? Dan wordt het gehoor scherper. Allemaal sensaties waarmee je kunt spelen.

Veiligheid

Uiteraard staat voorop dat een bondage alleen gebeurt wanneer beide partijen akkoord zijn. Maar naast consensus, is één van de belangrijkste basisvoorwaarden voor een intense beleving, vertrouwen. Je maakt immers iemand volledig van jou afhankelijk en dat betekent automatisch een verschoven verantwoordelijkheid. Als je aan een bondage begint is het dus van belang dat je ook de veiligheid kan waarborgen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er een schaar of mes in je nabijheid ligt, mocht iemand snel bevrijd moeten worden (om welke reden dan ook) dan kun je de bondage snel lossnijden of knippen.

Bondage is niet zonder gevaar, daarom is het belangrijk dat je het zo veilig mogelijk houdt.

  • Doe nooit een touw of koord om iemands nek
  • Vermijd alles wat de ademhaling in gevaar kan brengen
  • Blijf handen en voeten controleren of deze niet koud of blauw worden
  • Laat iemand nooit alleen in een bondage
  • Zorg voor een snelle ontsnappingsmogelijkheid (b.v. schaar, rescue hook of mes)
  • Maak geen ingewikkelde constructies als je geen gedegen kennis hebt
  • Vermijd druk op zenuwen, pezen, banden en gewrichten
  • Vermijd ook hoofd, middenrif en hartstreek
  • Let er op dat je geen bloedbanen afknelt
  • Houd er rekening mee dat iemand kramp kan krijgen
  • Zorg ervoor dat je 1 tot 2 vingers ruimte beschikbaar hebt tussen de huid en het touw
  • Gebruik nooit alcohol of drugs in combinatie met bondage
  • Zorg voor geschikt materiaal
  • Als je iemand vast maakt aan een object, gebruik hiervoor paniekhaken
  • Spreek met elkaar een stopwoord af en blijf met elkaar in contact
  • Te koude of te warme omgeving is af te raden
  • Hevige pijn is foute pijn
  • Gebruik altijd je volle verstand en blijf goed nadenken bij de dingen die je doet
  • Reinig alle attributen na gebruik
  • Vermijd dat een sub op knopen komt te liggen
  • Laat iemand nooit langer dan 20 minuten in een bondage zitten

Paniekhaken

Paniekhaken zijn haken die onder spanning makkelijk te openen zijn. Dus ook als een sub onverhoopt flauwvalt en met zijn volle gewicht aan de haken hangt, kun je hem snel losmaken.

Extra tips voor je begint

  • Laat de sub eerst naar het toilet gaan voor je begint
  • Zorg dat hij vooraf voldoende heeft gedronken
  • Verwijder eventueel zijn sieraden als deze in de weg kunnen zitten of gaan knellen
  • Zorg ervoor dat zijn spieren een beetje warm zijn
  • Gebruik een verbandschaar bij het wegknippen van de folie

Is bondage onlosmakelijk verbonden aan BDSM?

Nee. Daar kan ik simpel over zijn. Je kúnt gebruik maken van bondage – en dan is het handig te weten welke impact het kan hebben – maar je hoeft er als Femdom lady natuurlijk helemaal geen gebruik van te maken. Jij bent degene die bepaalt en misschien vind je het helemaal niet handig als je sub of partner ergens als een rollade ligt te chillen.

Hij kan op dat moment immers niet dienstbaar zijn aan jou. Dus wie schenkt dan die kop koffie in? Aan de andere kant, kan het soms best handig zijn om zo’n handenbinder of voor-de-voetenloper even op te bergen. Maar dat is volledig aan jou.

Bondage materialen

Touwen

Er zijn veel soorten touw verkrijgbaar, maar voor een bondage kun je het beste gebruik maken van natuurlijke vezels, zoals katoen, jute of hennep. Deze touwen zijn zacht, geven een goede grip voor knopen en zijn huidvriendelijk. Naast het materiaal is ook de lengte (8-10 meter) belangrijk en de dikte van het touw (6-8mm). Bij het gebruik van touwen kun je ook gebruik maken van een bondagehaak. Deze wordt anaal ingebracht. Het touw wordt vervolgens aan het dichte oog bovenaan de bondagehaak, vastgemaakt. Hiermee wordt anal play gecombineerd met bondage en krijgt het meer intensiteit.

Boeien

Boeien zijn verkrijgbaar in kunstleer, leer, stof of metaal. Persoonlijk heb ik de voorkeur voor echt leren boeien omdat deze stevig zijn, lang mee gaan en er mooi uitzien. Het liefst vastgemaakt met gespen zodat je ze goed op maat kunt maken. Er zijn speciale polsboeien, enkelboeien maar bijvoorbeeld ook voor de bovenarmen.

Bondagetape

De naam ‘bondagetape’ zegt natuurlijk al genoeg. Tape om iemand mee vast te binden. Je hebt zelfklevend en niet zelfklevend tape en het is in allerlei kleuren te koop. Zonder moeilijke knopen kun je je sub met deze tape snel verpakken. En met al die kleurtjes, is het ook nog eens leuk om te zien!

Kettingen

In plaats van touw kun je natuurlijk ook gebruik maken van kettingen. Met behulp van een clip, musketon of karabijnhaak maak je de kettingen eenvoudig vast aan elkaar, aan de collar of aan een ander object. Een ketting voelt zwaarder of misschien zelfs serieuzer dan touw, waardoor de beleving verschillend kan zijn.

Folie

Voor een foliebondage kun je gebruik maken van speciale bondagefolie (en de hoofdprijs betalen) maar je kunt ook op zoek gaan naar een rol verpakkingsfolie of huishoudfolie. Vele malen voordeliger en het werkt exact hetzelfde. Wikkel de sub gelijkmatig in de folie en laat zijn hoofd vrij.

Tape

Met tape bedoel ik diverse soorten tape. Denk aan grote rollen plakband, ducttape, bondagetape of latex tape. Houd rekening met het plakeffect van plakband en ducttape in combinatie met lichaamsbeharing. De gratis “harsbeurt” kan een extra dimensie geven aan de pijnslaaf, maar is niet altijd wenselijk. En wat er op gaat, moet er ook weer af. Dus beter vooraf hier goed rekening mee houden.

Dwangbuizen

Er zijn allerlei soorten dwangbuizen te koop in diverse materialen, zoals bijvoorbeeld leer, kunstleer of stof. Er zijn dwangbuizen voor het hele lichaam, alleen voor de body maar bijvoorbeeld ook “armzakken” die alleen de armen netjes op de rug houden.

Riemen

Een andere mogelijkheid iemand vast te zetten is gebruik te maken van (lederen) riemen. Let erop dat je deze niet op zenuwbanen plaatst of andere ongewenste plekken.

Overige

Naast bovengenoemde mogelijkheden kun je ook nog gebruik maken van een spreidstang (tussen de benen, waardoor de bewegingsmogelijkheden worden beperkt), een humbler (idem) of een leash (aan de ketting meelopen!).

Bondage mogelijkheden

Bodyharnas

Het bodyharnas wordt met touw gemaakt en is handig te gebruiken om de sub aan allerlei dingen vast te maken. Het is eigenlijk een basis, waardoor je meer mogelijkheden voor hem hebt. Het harnas is eenvoudig te maken van een lang stuk dik touw. Wanneer je het harnas niet te strak aanbrengt, kun je het veilig gebruiken.

Penisbondage (zie ook afbinden)

Met een dunner touw kun je een mooie penisbondage maken. Verdeel het touw gelijkmatig over de ballen en penis en zorg dat er geen velletjes klem komen te zitten. Het voordeel van een penisbondage is dat je er nu ook allerlei voorwerpen aan kunt hangen om de ballen te pijnigen. Denk aan gewichten, maar als je dit niet in de buurt hebt, kun je er ook andere voorwerpen voor gebruiken.

Laat de bondage nooit langer dan 15 minuten zitten.

Met een touw rond de penis kun je ook de beruchte “helikopter” maken. Bind in dit geval het touw alleen gelijkmatig om de penis. Zodra hij volledig is ingepakt, trek je aan het touw zodat het afrolt. Als je dit met een bepaalde snelheid doet, dan draait de penis in het rond als de wieken van een helikopter. Dit is niet alleen hilarisch maar ook pijnlijk voor de sub.

Foliebondage

Een foliebondage wordt ook wel eens omschreven als mummificeren. Je kunt hier gewoon huishoudfolie voor gebruiken maar verpakkingsfolie is nog beter. Dit is in diverse kleuren en in grote rollen (50 cm breed) verkrijgbaar.

Leg vooraf een dekentje en flesje water klaar. Eventueel iets van suiker, mocht dit nodig zijn.

Wikkel de sub rustig in het folie en zorg ervoor dat er geen huid op huid contact is. Lichaamsdelen die kunnen scharnieren (knie, elleboog) hebben wat meer lagen nodig, zodat de folie goed blijft zitten. Doe eventueel een klein kussentje tussen knieën en enkels voor je ze tegen elkaar bindt. Dat voorkomt pijnlijke gewrichten.

Laat de sub flink inademen voor je de folie rond de torso doet. Hiermee voorkom je dat hij te weinig bewegingsvrijheid heeft om te ademen. Doe de folie diagonaal om de torso.
Houd altijd stukjes huid vrij om de huidskleur in de gaten te houden en ook zijn hoofd en de hals houd je vrij.

Het gebruik van folie heeft nog een extra intensiteit. Als de huid helemaal strak ingewikkeld is, komen de aanrakingen over het folie ook anders binnen. Combineer dit bijvoorbeeld met het gebruik van een Wheel of pain of scherpe nagels. Het voordeel van folie is ook, dat je op specifieke plekken (tepels, penis) de folie voorzichtig kunt openknippen, waardoor deze lichaamsdelen vrijkomen voor ander vermaak.

Na afloop kun je de folie doorknippen met een verbandschaar. Probeer tijdens het losknippen zoveel mogelijk een hand tussen de folie en de huid van je sub te doen, als bescherming. Houd er rekening mee dat het lichaam nat is (zweten door het plastic), waardoor de sub het koud zal hebben.

Terminologie

Wat is een hogtie?

Een hogtie is een bekende bondage positie waarbij de sub op zijn buik ligt en waarbij zijn polsen en enkels achter op de rug worden samengebonden. Dit beperkt zijn mobiliteit aanzienlijk. Zorg ervoor dat de boeien niet te strak zitten en de sub goed kan blijven ademen. Er zijn hiervoor speciale hogtie boeien sets te koop, maar als je een ervaren knoper bent, kun je deze bondage ook met touwen realiseren. Dit is echter geen beginnerspositie.

Wat is een suspension?

Een suspension bondage is een geavanceerde techniek waarbij de vastgebonden sub in de lucht hangt. Je kunt je voorstellen dat dit een gedegen kennis vereist en niet geschikt is in de hotelkamer. Als de bondage niet goed is uitgevoerd kan dit behoorlijk wat letsel geven. Dit zijn technieken waar je beter eerst goede workshops voor kunt volgen of lessen bij ervaren instructeurs.

Bondage

Wat is Shibari?

Shibari, ook wel bekend als Kinbaku, is een vorm van Japanse touwbondage die zowel een esthetische als een functionele rol speelt. Het wordt gekenmerkt door het gebruik van natuurlijke vezel touwen en complexe knopen om het lichaam op een artistieke manier te binden.

De oorsprong van Shibari is diepgeworteld in de Japanse geschiedenis en cultuur. Het begon als een martel- en opsluittechniek genaamd “Hojojutsu”, die werd gebruikt door samoerai en politieagenten in het feodale Japan. In de loop der tijd is het geëvolueerd naar een meer artistieke en erotische vorm, los van zijn martelende oorsprong.

Visueel aantrekkelijk

De basis van Shibari ligt in het gebruik van bepaalde soorten touw, knopen en patronen om een visueel aantrekkelijk en functioneel bondageontwerp te creëren. De meest gebruikte touwen zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals jute of hennep. De complexiteit varieert van eenvoudige handboeien en enkelbindingen tot ingewikkelde patronen en harnassen die het hele lichaam kunnen bedekken.

Shibari is niet alleen functioneel maar ook diep symbolisch en esthetisch. De patronen en knopen kunnen verschillende betekenissen en emoties vertegenwoordigen, zoals macht, overgave, vertrouwen en kwetsbaarheid. De esthetische waarde wordt vaak gevierd in fotografie, optredens en kunstinstallaties.

Bondageframe

Een bondageframe is voor iedereen een prima alternatief voor een SM-kelder. Het frame biedt namelijk plenty mogelijkheden om iemand vast te zetten. Je kunt ze kant-en-klaar kopen maar een goedkoper alternatief is natuurlijk hem zelf te bouwen. Een beetje klusser draait hier zijn handen niet voor om! Voordeel hiervan is, dat je hem ook nog eens helemaal op maat kan maken en precies datgene erop of eraan kan maken, wat jullie nodig denken te hebben.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Cocooning, je sub veilig ingepakt
Je rust vinden in de bodybag
Touw voor de bondage, waar kies je voor?
Hoe doe je een hogtie?
De intense ervaring van een foliebondage
De risico’s van autobondage
De historie van shibari
Waarvoor gebruik je een neushaak?

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn