De historie van shibari

Wie kent niet die prachtige, inspirerende foto’s van ingewikkelde bondages? Vaak kijk je dan naar een shibari bondage. Shibari, dat letterlijk “binden” of “vastbinden” betekent in het Japans is ook bekend onder de naam Kinbaku. Het is een vorm van bondagekunst die haar wortels heeft in Japan. De praktijk heeft zowel esthetische als communicatieve elementen. Het wordt vaak gezien als een vorm van erotische kunst. De geschiedenis van Shibari is nauw verbonden met die van Hojōjutsu. Een traditionele Japanse methode om gevangenen te boeien en te transporteren die dateert uit de middeleeuwse periode.

De historie van shibari

Hojōjutsu

Hojōjutsu ontwikkelde zich tijdens de Edo-periode (1603-1868) in Japan. Deze techniek werd gebruikt door samoerai en de politie om gevangenen en criminelen te immobiliseren en te presenteren. Het was niet alleen praktisch maar had ook een psychologisch aspect. De manier waarop iemand gebonden werd, weerspiegelde zijn status, misdaad en de houding van de binder ten opzichte van de gebondene. Hojōjutsu werd gekenmerkt door complexe patronen en knopen, waarbij zorgvuldigheid en techniek een essentiële rol speelden.

Sibari

Met de modernisering van Japan en de afname van de samoerai-klasse in de late 19e eeuw, nam de praktische toepassing van Hojōjutsu af. In de 20e eeuw transformeerde Hojōjutsu geleidelijk in Shibari. Waarbij de nadruk meer op esthetiek, erotiek en wederzijds vertrouwen tussen de partners kwam te liggen. Deze overgang weerspiegelde een verschuiving van een functioneel gebruik naar een meer artistieke en erotische uitdrukking. De schoonheid van de bondage, de emotionele band tussen de betrokken personen en de sensuele ervaring staan hierbij centraal.

Peformancekunst en fotografie

In de loop van de tijd heeft Shibari invloeden opgenomen uit andere culturen en kunstvormen, waardoor het zich verder heeft ontwikkeld en gediversifieerd. Tegenwoordig wordt Shibari wereldwijd beoefend en gewaardeerd, niet alleen binnen de BDSM-gemeenschap, maar ook in de bredere context van performancekunst en fotografie. Het wordt gezien als een vorm van persoonlijke expressie en communicatie, waarbij de nadruk ligt op vertrouwen, zorg, en de esthetische presentatie van de bondage.

Welk touw is geschikt voor shibari?

Voor Shibari wordt traditioneel jute of hennep gebruikt, vanwege hun duurzaamheid, grip en het vermogen om strakke knopen te maken die niet gemakkelijk losraken. Jutetouw is populair vanwege de zachtheid en flexibiliteit, wat het comfortabel maakt voor de gebondene. Het heeft een ruwe textuur die goed vasthoudt, waardoor het ideaal is voor complexe patronen en knopen.

Hennep is sterker en duurzamer dan jute, en het staat bekend om zijn traditionele uitstraling en natuurlijke geur, wat bijdraagt aan de zintuiglijke ervaring van Shibari. Beide soorten touw absorberen lichaamsolie en zweet, wat bijdraagt aan de persoonlijke binding tussen de touwen en hun gebruikers. Ze hebben echter wel regelmatig onderhoud nodig, zoals wassen en behandelen, om ze soepel te houden en de levensduur te verlengen.

Voor beginners kan ook gekozen worden voor zachtere touwen, zoals bamboezijde of synthetische materialen, die makkelijker te hanteren zijn en minder irritatie op de huid veroorzaken.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Touw voor de bondage, waar kies je voor?
Waarvoor gebruik je een neushaak?
Wat is BDSM?
Beginnen met BDSM

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn