Touw voor de bondage, waar kies je voor?

Bondage is een kunstvorm waarbij de keuze van het touw belangrijk is. Het juiste touw kan het verschil maken tussen een veilige, plezierige ervaring en een ongemakkelijke, zelfs gevaarlijke situatie. Wanneer je je sub er aan wilt kunnen ophangen, zorg dan dat het dik genoeg is. Denk bijvoorbeeld aan 10mm doorsnede en een lengte van zo’n 14 meter (of langer). Een touwtje voor een CBT bondage moet weer niet te dik zijn. Denk bijvoorbeeld aan een dikte tussen de 4 en 6 mm. Een lengte van 3 meter is prima geschikt hiervoor.

Het kiezen van het juiste touw voor bondage is een persoonlijke beslissing dat afhangt van jouw voorkeuren, de stijl van bondage die je wilt beoefenen, en het comfortniveau van jou en je partner. Experimenteer met verschillende soorten touwen om te ontdekken wat het beste werkt voor jullie unieke situatie.

Touw voor de bondage, waar kies je voor en hoe verzorg je het?

Natuurlijke versus synthetische touwen

Allereerst is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen natuurlijke en synthetische touwen. Natuurlijke touwen, zoals hennep en jute, zijn populair vanwege hun traditionele uitstraling en het vermogen om knopen goed vast te houden. Ze zijn echter vaak ruwer en kunnen sporen achterlaten op de huid. Synthetische touwen, zoals nylon en polyester, zijn gladder en comfortabeler voor de huid, maar kunnen rekken waardoor je onbedoeld iets kunt afknellen.

Hennep

Hennep is een klassiek bondage touw, geliefd vanwege zijn sterkte en duurzaamheid. Het biedt een goede grip en knoopt goed, wat essentieel is voor ingewikkelde bondage technieken. Echter, hennep kan ruw zijn voor de huid en vereist enige verzorging, zoals regelmatig oliën om het soepel te houden.

Jute

Jute is lichter dan hennep en heeft een authentieke uitstraling die veel bondage liefhebbers aantrekkelijk vinden. Het is ook sterk en houdt knopen goed vast. Net als hennep kan jute ruw zijn, en het heeft de neiging sneller te slijten. Voor degenen die de voorkeur geven aan een traditionele look en feel, is jute een uitstekende keuze.

Synthetische opties

Voor degenen die comfort belangrijk vinden, bieden synthetische touwen zoals nylon en polyester een zachte, gladde ervaring. Ze zijn ook waterbestendig, wat ze ideaal maakt voor spelen in vochtige omgevingen. Echter, ze missen soms de esthetiek en het gevoel van natuurlijke touwen en kunnen rekken, wat ongewenst is bij bepaalde bondage stijlen.

Veiligheid en onderhoud

Ongeacht het type touw, veiligheid staat voorop. Zorg ervoor dat je altijd een schaar of mes bij de hand hebt om het touw snel te kunnen doorsnijden in geval van nood. Onderhoud is ook belangrijk; natuurlijke touwen moeten regelmatig worden geolied en alle touwen moeten schoon en droog worden bewaard.

De verzorging van touwen van hennep en jute

Het oliën van natuurlijk touw zoals hennep en jute, is belangrijk om het soepel, duurzaam en comfortabel in gebruik te houden. Daarom even aandacht voor een goede verzorging:

Kies de juiste olie
Voor natuurlijk touw is een olie zoals jojoba-olie of geraffineerde kokosolie ideaal. Deze oliën bederven niet snel en houden het touw soepel zonder een onaangename geur achter te laten.

Reiniging
Voordat je olie aanbrengt, moet het touw schoon en droog zijn. Als het nog nieuw is, kun je deze stap overslaan. Anders kun je het reinigen door het licht te wassen met water en een milde zeep. Zorg ervoor dat het touw volledig droog is voordat je olie aanbrengt.

Breng de olie aan
Gebruik een schone doek of je handen om een kleine hoeveelheid olie aan te brengen op het touw. Werk in secties en zorg ervoor dat je de olie gelijkmatig verdeelt over de gehele lengte.

Werk de olie In
Masseer de olie in het touw met je handen. Dit helpt om de olie diep in de vezels te werken en zorgt voor een gelijkmatige dekking.

Verwijder overtollige olie
Na het aanbrengen van de olie, laat je het touw een paar minuten rusten zodat de olie kan intrekken. Gebruik daarna een schone doek om overtollige olie voorzichtig af te vegen. Het touw moet niet vettig aanvoelen.

Laat het drogen
Hang het touw op in een goed geventileerde ruimte en laat het volledig drogen. Vermijd direct zonlicht of hittebronnen, omdat deze het touw kunnen beschadigen.

Regelmatig onderhoud
Afhankelijk van hoe vaak je het touw gebruikt, moet je het proces van oliën regelmatig herhalen. Eens in de paar maanden is meestal voldoende voor regelmatig gebruik.

Verzorging van ander natuurlijk touw

Manilla touw

Manilla touw heeft een ruwe textuur. Het vereist vaak minder onderhoud dan hennep of jute, maar kan profiteren van af en toe een lichte oliebehandeling om het soepel te houden. Omdat manilla touw stugger kan zijn, is het minder gebruikelijk in bondage, maar het onderhoudsprincipe blijft hetzelfde.

Andere natuurlijke touwen

Voor andere natuurlijke touwsoorten, zoals katoen of sisal, kunnen de onderhoudsbehoeften verschillen. Katoenen touw bijvoorbeeld heeft vaak niet dezelfde oliebehandeling nodig als hennep of jute, maar moet wel schoon en droog worden gehouden. Sisal is vrij ruw en wordt minder vaak gebruikt voor bondage, maar als het wordt gebruikt, kan het baat hebben bij een vergelijkbare oliebehandeling om het flexibeler te maken.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Waarvoor gebruik je een neushaak?
Wat is BDSM?
Beginnen met BDSM

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn