De geschiedenis van BDSM

Als je aan BDSM denkt, schieten waarschijnlijk direct beelden door je hoofd van “Fifty Shades of Grey”, met luxe penthouses, zijden blinddoeken en een mysterieuze miljardair. Maar BDSM, wat staat voor Bondage en Discipline (BD), Dominantie en Onderwerping (DS), en Sadisme en Masochisme (SM), heeft een veel rijkere en diepere geschiedenis dan je zou denken.

De geschiedenis van BDSM

Oudheid: de eerste sporen

Oude beschavingen en hun erotische kunst

Al in de oudheid hadden verschillende culturen uitingen van BDSM. De kunst en literatuur uit het oude Egypte, Griekenland en Rome tonen taferelen die wijzen op dominantie, onderwerping en pijnlijke genoegens. Denk maar aan de Griekse god Pan, die vaak werd afgebeeld in erotische scènes waarin bondage een rol speelde.

Kama Sutra en oostelijke tradities

In de oosterse wereld is de Kama Sutra wellicht het meest bekend. Dit oude Indiase handboek over liefde en seks, geschreven rond de 2e eeuw, heeft secties die gaan over hoe je klappen kunt uitdelen en ontvangen voor genot. En laten we Japan niet vergeten, waar shibari, de kunst van het erotische touwbinding, zijn oorsprong vindt.

Middeleeuwen: kerk, tucht en verborgen verlangens

De kerk en zelfkastijding

In de middeleeuwen was het voor velen gebruikelijk om zichzelf te geselen als boetedoening voor zonden. Hoewel dit meer een uiting van religieuze toewijding was dan van seksueel genot, is er zeker een overlap in thematiek. Het idee van pijn als weg naar verlossing heeft parallellen met sommige moderne BDSM-praktijken.

Literaire clues

De literatuur uit deze periode laat ook subtiele hints zien naar BDSM-achtige activiteiten. Denk aan Marquis de Sade, naar wie het woord ‘sadisme’ is vernoemd. Zijn controversiële werken bevatten veel thema’s van macht, dominantie en pijn.

De moderne tijd: taboe wordt mainstream

Het opkomen van clubs en gemeenschappen

In de 20e eeuw begonnen BDSM-praktijken meer zichtbaarheid te krijgen, vooral in grotere steden waar clubs en gemeenschappen ontstonden. Deze ruimtes gaven mensen de kans om hun verlangens op een veilige en consensuele manier te verkennen.

Zoals eerder genoemd, heeft “Fifty Shades of Grey” BDSM in de spotlight gezet. Hoewel velen kritiek hebben op de representatie van de relatie tussen de personages, heeft het ongetwijfeld bijgedragen aan de normalisering van het gesprek rond BDSM.

BDSM en de digitale revolutie

Met de komst van het internet kreeg de BDSM-gemeenschap een krachtig platform. Websites, forums en later sociale media stelden gelijkgestemden in staat om zich met elkaar te verbinden, informatie uit te wisselen en evenementen te organiseren. Apps zoals FetLife gaven mensen de mogelijkheid om partners te vinden met specifieke kinks en fetishes.

Een eeuwenoud verlangen

BDSM is dus duidelijk niet alleen een ‘moderne trend’ of iets dat voortkomt uit hedendaagse verveling. Het is een diepgeworteld, intrinsiek menselijk verlangen dat door de eeuwen heen op verschillende manieren tot uiting is gekomen. Wat ooit begon als een verborgen en taboe praktijk, heeft zich ontwikkeld tot een breder geaccepteerde en gevierde vorm van intimiteit en expressie.

De menselijke nieuwsgierigheid, ons verlangen naar verbinding en de zoektocht naar nieuwe manieren om genot te ervaren, zijn tijdloos. BDSM, in al zijn vormen en variaties, is daar een levendig voorbeeld van.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Wat is BDSM?

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
© afbeelding: 123rf.com

BDSMforyou lijn