Hoe doe je precies een hogtie?

Een “hogtie” is een techniek die wordt gebruikt in touwbondage waarbij de handen en voeten van een persoon achter hun rug aan elkaar worden gebonden. De term komt van de gelijkenis met de manier waarop vee, zoals varkens, worden vastgebonden bij de poten voor bijvoorbeeld vervoer. De sub is met deze manier van vastbinden volledig hulpeloos. Ligt een hogtie prettig? Nee, niet echt. Maar dat hoeft natuurlijk ook niet.

Hoe doe je precies een hogtie?

Hoe ziet een hogtie eruit?

Een hogtie is elke positie die ertoe leidt dat de armen en benen worden vastgebonden, beide achter de persoon vastgemaakt en vervolgens de handen en voeten met elkaar verbinden. 

Meestal worden de voeten van de persoon vastgehouden met touw of beenboeien en vast gemaakt aan de polsboeien (of het touw) achter de rug. De voeten worden achter de persoon getrokken, totdat de handen en voeten met elkaar verbonden kunnen worden. Het hoofd en de nek worden vrij gelaten. De vastgebonden persoon wordt vervolgens op de buik geplaatst, met het gezicht naar beneden. Houd er echter rekening mee dat deze positie het risico op verstikking – door positionele fixatie – vergroot. Laat je sub in deze positie dus nooit alleen.

Heb je speciaal touw nodig voor een hogtie?

Ja, voor het uitvoeren van een hogtie wordt vaak een speciaal soort touw aanbevolen. De keuze van het touw is belangrijk voor zowel de veiligheid als het comfort van de persoon die gebonden wordt. Hier zijn enkele opties die vaak gebruikt worden:

Katoenen touw

Dit is een zachte optie die comfortabel is op de huid en minder snel schuurplekken veroorzaakt. Katoen is echter niet zo sterk als sommige andere materialen.

Hennep touw

Het is sterk en duurzaam, maar kan wat stug zijn totdat het is ingewerkt. Hennep heeft een goede grip, wat helpt bij het vasthouden van knopen.

Bamboe zijde of synthetische zijde

Deze materialen zijn zeer zacht op de huid en goed voor mensen die allergisch zijn voor natuurlijke vezels. Ze zijn ook sterk en makkelijk schoon te maken.

Nylon touw

Nylon is zeer sterk en makkelijk te wassen, maar het kan wat glad zijn, wat het moeilijker maakt om stevige knopen te leggen.

Hoe doe je precies een hogtie?

Kan je een hogtie alleen met touw maken?

Nee zeker niet, er zijn ook speciale hogtie boeiensets verkrijgbaar. Hiermee kun je zonder ingewikkelde touwtechnieken, een sub in een hogtie leggen. Dit gaat natuurlijk veel sneller dan een hogtie met touwen. Klik, klik, klik en je sub is een vastgebonden varken.

Wat is een frogtie en een pretzel?

Bij een frogtie worden de hielen tegen de bovenbenen aangebonden, waardoor de vastgebonden persoon eruit ziet als een kikker. Bij een pretzel worden ook de onderarmen tot aan de elleboog vastgebonden, de grote tenen aan elkaar vastgemaakt en er wordt een gag geplaatst.

Hogtie
Hogtie
Hogtie
Hogtie

Hogtie en veiligheid

Iemand in bondage laat je nooit alleen, dat geldt dus ook bij een hogtie. Zorg ervoor dat je alle noodvoorzieningen bij je hebt, zoals een schaar (indien je touw gebruikt) en spreek vooraf een stopwoord af. Of in geval van het gebruik van een gag, een noodsignaal. Zelfs als de mond en neus vrij is, kan ademhaling in deze positie lastig zijn. Vooral als het hoofd achterover is vast gemaakt en er veel spanning op de borstspieren wordt uitgeoefend.

Let tijdens het vastmaken van de touwen erop dat deze niet te strak zitten en op de juiste manier zijn vastgemaakt, zodat de bloedomloop niet teveel wordt belemmerd.

Combinatie

Een hogtie laat zich op allerlei manieren goed combineren. Kijk maar als voorbeeld naar de frogtie en de pretzel, maar probeer er ook eens een spreidstang in te verwerken of een mooi bodyharnas of haarbondage. De hogtie is slechts het begin van heel veel (creatief) plezier…!

Meesteres Moriah

Meer informatie

Hogtie with hand and anklecuffs
Touw voor bondage, waar kies je voor?

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Meesteres Moriah

BDSMforyou lijn