Leder: Van onderhoud tot lederfetisj!
Veel materialen, meubels en kleding binnen BDSM zijn gemaakt van (of met gebruik van) leder. Denk bijvoorbeeld aan zwepen, maskers, boeien, kleding, maar bijvoorbeeld ook een Andreaskruis of bondagetafel. Het materiaal straalt een bepaalde stoerheid uit, maar het is natuurlijk ook heel duurzaam, want het is stevig genoeg om lang mee te gaan. Veelal zitten er behoorlijke prijskaartjes aan lederen producten, dus daar wil je wel zuinig mee omgaan. Dat betekent onder andere: goed onderhoud!
Zo gaat je leder het langste mee!
Reinigen
Begin met het regelmatig afstoffen van het lederen meubels met een zachte, droge doek om oppervlakkig vuil en stof te verwijderen. Voor een diepere reiniging, gebruik een speciaal leer-reinigingsproduct. Test het reinigingsmiddel eerst op een onopvallende plek om zeker te zijn dat het geen schade aanricht. Breng het reinigingsmiddel aan op een zachte doek, niet direct op het leer, en wrijf het zachtjes in. Ook je leren zwepen kun je met dit project reinigen.
Conditioneren
Na het reinigen is het belangrijk om het leer soepel te houden en uitdroging en scheurtjes te voorkomen. Gebruik een leerconditioner (leervet) en breng deze aan volgens de instructies op de verpakking. Dit zou eens in de paar maanden gedaan moeten worden, afhankelijk van hoe droog de omgeving is en hoe vaak het item gebruikt wordt. Het invetten van leder, geldt voor alle leren producten. Dus zwepen, meubels, kleding, maskers, et cetera.
Beschermen
Bescherm leer tegen overmatige blootstelling aan zonlicht en directe warmtebronnen, die het leer kunnen uitdrogen en verkleuren. Vermijd ook het blootstellen van leer aan scherpe voorwerpen die het oppervlak kunnen krassen. Let dus ook op metalen gespen bij het dragen van lederen kleding.
Opslag
Bewaar lederen kleding en speelattributen (zoals maskers) op een koele, droge plaats uit direct zonlicht. Gebruik een ademende hoes, zoals een katoenen zak, om leer te bedekken wanneer je het voor langere tijd opbergt, omdat plastic zakken vocht kunnen vasthouden en schimmelgroei kunnen bevorderen.
Vlekverwijdering
Als er vlekken op het leer komen, probeer ze dan zo snel mogelijk te behandelen. Gebruik een schone, droge doek om overtollig vocht op te deppen. Voor hardnekkige vlekken is het raadzaam om een professionele leerreiniger te raadplegen.
Voorkom water en vetvlekken
Hoewel sommige leersoorten behandeld zijn om waterbestendig te zijn, is het over het algemeen goed om contact met water en vette substanties te vermijden. Als leer nat wordt, laat het dan natuurlijk drogen zonder het gebruik van externe warmtebronnen.
Leerfetisj
Leerfetisjisme verwijst naar een vorm van seksuele fetisjisme waarbij een persoon een sterke seksuele aantrekkingskracht ervaart tot leer en lederen objecten of kledingstukken. Dit kan variëren van een voorkeur voor het dragen van leer tot een seksuele opwinding door het aanraken, ruiken of zien van leer. De glans, geur, en het gevoel van leer op de huid zijn aspecten die vaak worden gewaardeerd. Het geluid van bewegend leer kan ook een stimulerende factor zijn.
Voor sommigen symboliseert leer macht, controle, of rebellie, wat bijdraagt aan de aantrekkingskracht. Het dragen van leer kan iemand een gevoel van zelfvertrouwen, kracht, of seksuele empowerment geven.
Leerfetisjisme heeft een eigen gemeenschap en cultuur, met evenementen zoals leerfeesten, parades, en bijeenkomsten waar liefhebbers van leer samenkomen. Deze gemeenschap kan variëren van lokale tot internationale evenementen, zoals de Leather Pride festivals.
De eerstvolgende Leather Pride Festival: donderdag 24 – maandag 28 oktober 2024.
Het verschil tussen leer en lakleer?
Leer
Leer is een natuurlijk materiaal dat wordt gemaakt door dierlijke huiden te looien. Dit proces verandert de huid in duurzaam en flexibel materiaal door het rottingsproces te stoppen. Leer kan afkomstig zijn van verschillende dieren, zoals koeien, schapen, geiten en varkens. Het heeft een natuurlijke textuur en kan worden behandeld of geverfd om verschillende afwerkingen en kleuren te verkrijgen. Leer is ademend, duurzaam en wordt soepeler naarmate het meer wordt gebruikt. Het vereist regelmatig onderhoud om zijn kwaliteit en levensduur te behouden.
Lakleer
Lakleer is leer dat is gecoat met een glanzende, harde lak, waardoor het een hoogglanzende afwerking krijgt. De laklaag wordt meestal gemaakt van een mengsel van acryl- en polyurethaanplastic dat op het oppervlak van het leer wordt aangebracht. Dit geeft het lakleer zijn kenmerkende glans en een gladde textuur. Lakleer is minder ademend dan onbehandeld leer en kan vatbaarder zijn voor krassen en scheurtjes in de laklaag. Het is echter gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden dan gewoon leer, aangezien vlekken meestal met een vochtige doek kunnen worden afgeveegd.
Meer informatie
Wat is een fetisj en welke zijn er?
De meerdere functies van maskers
Bronvermelding
Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com