Zwepen, geniet van het prachtige geluid van een zweep

Hoe een zweep of ander slagwapen wordt ervaren is afhankelijk van de hand die hem hanteert, hoe het wordt ontvangen door de onderdanige, de sfeer waarin het wordt gedaan en het materiaal. Dit heftigheid van dezelfde zweep kan dus niet alleen per sub wisselen maar ook per keer. Je kunt je voorstellen als de sub niet zo lekker in zijn vel zit, alles heftiger bij hem binnenkomt.

Zwepen, het prachtige geluid van een zweep

De juiste zweep

Als je nog op zoek bent naar een goede zweep die bij je past, let dan op een aantal aspecten:

– lengte
– impact
– materiaal
– techniek
– verzorging
– budget

De meeste zwepen hebben een handvat, (vaak met een metalen kern). Lange zwepen eindigen met een “fall” het dunste gedeelte en eindigen in een los touwtje de “crack”,

Binnen de BDSM zijn er  verschillende slagwapens te gebruiken. Ruwweg kun je ze in de volgende hoofdgroepen indelen:

 1. Zwepen
 2. Single tail
 3. Bullwhip
 4. Snakewhip
 5. Signalwhip
 6. Stockwhip
 7. Floggers
  1. Strokenzweep
  1. Cat  o’nine
  1. Tomcat
 8. Paardenhaar
 9. Rijzwepen

Dit zijn de hoofdgroepen, maar dan zijn er ook nog allerlei materialen die invloed kunnen hebben op de impact van de slag.

Het materiaal en impact van de zweep

Het gedrag en de impact van een zweep worden voornamelijk bepaald door de eigenschappen van de zweepstrengen. Deze impact kan beschreven worden met twee termen uit het Engels: ‘sting’ en ‘thud’. Een zweep met een ‘stingy’ effect veroorzaakt een scherpe, oppervlakkige pijn, terwijl een ‘thuddy’ zweep zorgt voor een doffere, diepere pijn.

De stroken

De breedte van de stroken speelt een belangrijke rol: brede stroken resulteren in meer ‘thud’, terwijl smallere stroken meer ‘sting’ veroorzaken. Het aantal stroken heeft ook invloed: een groter aantal stroken leidt tot meer ‘thud’, en minder stroken tot meer ‘sting’. Dus veel brede stroken geeft een dof effect op de huid. Weinig smalle stroken geeft een scherpe pijn op de huid en ook meer kans op striemen.

De vorm van de uiteinden van de stroken is eveneens van belang. Afgeronde of recht afgesneden uiteinden zijn over het algemeen milder, terwijl ingesneden uiteinden of knoopjes een ‘stingy’ effect geven.

Lengte van de zweep

De lengte van de zweepstrengen beïnvloedt ook de impact. Langere strengen maken de zweep zwaarder en zorgen ervoor dat de uiteinden meer uitzwaaien bij impact, wat doorgaans leidt tot meer ‘thud’. Echter, het uitzwaaien van de uiteinden kan ook voor meer ‘sting’ zorgen.

Waar is de zweep van gemaakt?

Tot slot is het materiaal van de zweep van invloed. Verschillende soorten leer hebben verschillende effecten. Over het algemeen geldt dat zachter, dunner en soepeler leer een mildere impact heeft dan harder, dikker en stugger leer.

Een zweep hoeft niet altijd van leer te zijn gemaakt. Er zijn ook zwepen van ontvlochten touw, rubber, paardenhaar of zelfs metalen kettingen. Iedere zweep heeft een andere impact en het is dus belangrijk om vooraf te weten welk effect een zweep kan hebben.

Hoe bouw je een zwepenspel op?

Om de huid en de sub eerst goed voor te bereiden, begint je een zwepenspel altijd rustig aan met een (relatief) zachte zweep. Dat kan een paardenhaar zweep zijn, maar je kunt hier ook een zachte lederen flogger voor nemen. Het liefst een beetje zware. Van daaruit kun je het zwepen rustig opbouwen en steeds een andere zweep gebruiken. Merk je dat het te heftig wordt, neem dan weer een stapje terug naar een zachtere zweep en dan begin je weer opnieuw.

Met een zweep kun je op verschillende manieren slaan. Je kunt ermee kriebelen, je kunt er zacht mee slaan en je kunt er natuurlijk keihard mee slaan. Juist de afwisseling kan iets spannend maken. Bouw het spel op, wissel het af en houd altijd het lichaam van de ander in de gaten. Het is geen wedstrijd, soms gaat het juist om de subtiliteit.

Endorfine

Houd er rekening mee dat het ongeveer 10 tot 20 minuten duurt voordat het stofje endorfine vrijkomt. Deze (lichamelijke) stof zorgt ervoor dat er minder pijn wordt ervaren. Belangrijk dus dat je de eerste minuten de pijn opbouwt en dat je pas na zo’n 20 minuten harder kunt slaan.

Je kunt ervoor kiezen om van zacht naar hard op te bouwen, maar je kunt het spel ook afwisselen, met harde en zachte slagen. De meeste onderdanigen vinden de opbouw naar een climax het meest prettig.

Vergeet tussendoor de sub ook niet een te strelen of iets te doen wat hij fijn vindt. Soms kan een korte pauze prettig zijn om het langer vol te kunnen houden. Mijn subs hebben het dan altijd over “tussenzorg”. Even een streling, even een pauze, even een moment voor elkaar, voor je dan weer verder kunt gaan. Voor iedere sub zal dit anders zijn. Sommige subs vinden het juist fijn als je gewoon door gaat met slaan en vinden zo’n onderbreking alleen maar lastig.

Waar kun je het beste slaan?

Voorop gesteld is het handig dat je goed weet wat de zweep doet en hoe hij slaat. Dit betekent dat je ervaring moet hebben om de zweep op de juiste plek terecht te laten komen. Als dit niet het geval is, kun je beter eerst nog even oefenen. Dit kan prima op een matras of kussen.

Waar kun je beter niet slaan?

Het hoofd, de ruggenwervel en de nek zijn no-go zones als het gaat om zwepen. In het gezicht of op de nek, sla je gewoon niet met een zweep. Het gevaar op letsel is te groot. Dit zijn nooit goede plekken om op te slaan. Dit geldt ook voor verdachte moedervlekken. Ook die kun je beter vermijden. Er bestaat een kans dat het een melanoom is (huidkanker), dus blijf ook liever daar uit de buurt.

De hele wervelkolom (van stuitbeen tot aan de nek) moet je vermijden tijdens het slaan. Door de wervelkolom loopt het ruggenmerg en een belangrijke bundel van zenuwen. De wervelkolom ligt echter dicht onder de huid waardoor de zenuwen snel beschadigd kunnen worden.

Sla ook liever niet op gewrichten. Net als dat het ook niet slim is om tijdens de bondage knopen druk te laten uitoefenen op polsen, knieën en enkels.

Plekken waar je veilig kunt slaan zijn:

Bovenarm
Schouderblad
Billen
Dijbeen
Genitaliën (pas wel een beetje op voor de ballen, de huid van de balzak is best dun)
Borsten
Handpalmen
Voetzolen

Plekken waar je voorzichtig moet zijn omdat hier bijvoorbeeld belangrijke organen zitten, zijn:

Onderarm
Buik
Heupen
Scheenbeen,
Onderrug

Op deze plekken graag wat zachter slaan. Bij de onderrug, buik en ribbenkast heeft dit te maken met de kwetsbare organen die erachter liggen. Denk aan nieren, longen, milt.
Bij de onderarmen, scheenbeen en heupen liever ook rustig aan doen. Een zweep kan gemakkelijk littekens en beschadigingen op deze plekken aanbrengen. Er zijn plekken genoeg waar je wel voluit kunt slaan, maar op deze plekken liever niet.

De techniek van het slaan

Het is belangrijk om bij iedere nieuwe zweep eerst even “droog” te oefenen, zodat je weet wat de zweep doet. Bij de ene zweep zal je dit sneller doorhebben dan bij de andere. Sommige zwepen vergen wat langere oefening. Voor je ermee op een mens gaat slaan, neem je een kussen, badjas of matras. Je kijkt wat de zweep doet en of je hem precies daar krijgt waar je hem wilt hebben. Op die manier leer de zweep steeds beter kennen.

Je leert hiermee wat de perfecte afstand is om te gaan slaan zodat de zweep op een goede manier wordt geraakt, je leert wat de impact is, hoe je het beste de zweep kunt vasthouden en welke arm- en/of polsbeweging je moet maken om te zorgen dat de zweep precies doet wat jij wil. Experimenteer hiermee.

Zwepen

Elk handvat met één strook van een zacht materiaal (leder, rubber, plastic, touw, et cetera) is een zweep. Maar er zijn verschillende soorten en de stelling gaat ook niet helemaal op.

Single tail

Een single tail is wat minder lang dan de bullwhip, waardoor hij makkelijker te gebruiken is. Het is echter ook een pittige zweep met een heftige impact. Je kunt hem vlugger onder de knie krijgen, maar alsnog oppassen met deze zweep.

Bullwhip

Een bullwhip is een enkelvoudige, gevlochten zweep met een onbuigbaar handvat. Een heftige zweep waar je echt eerst mee moet oefenen voordat je hem gaat gebruiken op een sub. De kracht waarmee het uiteinde de huid raakt, is behoorlijk heftig. Als je de zweep niet goed hanteert, kun je serieuze verwondingen achterlaten.

Oorspronkelijk werd de bullwhip gemaakt van rawhide. Dit is een ongelooide runderhuid waar het haar en vlees van af werd geschraapt. Met de opkomst van de Australische zwepenmakrs werden kangoeroelederen bullwhips populair.

Het uiteinde van een bull kan zeer hoge snelheden bereiken. Bij deze zweep kun je die karakteristieke knallen laten horen.

Snakewhip

Deze zweep lijkt op de bullwhip maar bij deze zweep is ook het handvat flexibel. Het uiteinde (en dus het effect) lijkt op de bullwhip en geeft dus eenzelfde soort sensatie (en risico’s). Er zijn twee soorten snakes, de blacksnake en de pocketsnake. De pocketsnake is wat kleiner.

Signalwhip

Deze zweep lijkt op de snakewhip maar bij deze zweep ontbreekt de fall. De popper is direct gevlochten in het gevlochten gedeelte van de zweep.

Stockwhip

Dit is een zweep met een lang (vaak houten) handvat. Via een scharnier (de keeper) is de rest van de zweep vastgemaakt.

Rijzwepen

Onder rijzwepen vallen de dressuurzwepen en korte rijzwepen. De dressuurzweep is een zweep met een touwtje aan het uiteinde. De rijzweep is de zweep met aan het uiteinde een flapje van leer of rubber. Een crop heeft overigens hetzelfde uiterlijk als een paardrijzweep.

Floggers

Onder de floggers vallen de zogenaamde strokenzwepen. Ze zijn er in allerlei materialen, zoals leer, rubber, zweem, bont touw, suède, plastic, noem maar op. Hoe minder stroken, hoe pittiger hij zal voelen. Hoe breder en zwaarder de flogger, hoe doffer de pijn.

Je kunt met de flogger zachtjes langs het lichaam bewegen maar natuurlijk ook hard mee slaan. Hoe meer stroken, hoe meer oppervlakte er kan worden geraakt en hoe doffer de pijn zal zijn. Hoe dunner de stroken, hoe feller de pijn.

Sommige mensen maken onderscheid tussen floggers en cats. Floggers zijn gemaakt van platte strengen en cats van gevlochten of ronde strengen. Je kunt je voorstellen dat een cat venijniger (snijdend) aanvoelt dan een flogger.

Cat-o-nine

Een cat-o-nine is een strokenzweep waarbij de stroken aan de uiteinde knopen of kralen heeft. Goed te gebruiken op de schouderbladen en billen. Een pittige zweep. Niet om mee te beginnen.

Tomcat

Dit is een variatie op de cat-o-nine. De stroken komen uit het handvat en lopen naadloos over in de tails.

Paardenhaar

Een paardenhaarzweep wordt gemaakt van paardenhaar. Ze zien er lief en zacht uit maar vergis je niet. De haren maken kleine sneetje in de huid, waardoor hij toch als pijnlijk kan worden ervaren.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Wat is BDSM?
Beginnen met BDSM

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn