De meerdere functies van maskers

Maskers zijn er in allerlei uitvoeringen en ze hebben ook nog eens verschillende functies. De meeste maskers zijn gemaakt van leer of latex, maar er zijn ook maskers van lycra of andere materialen. Maskers over het hele hoofd, of maskers die alleen maar uit riemen bestaan of alleen om de ogen te bedekken. Maar welke functies hebben maskers? Is het alleen maar voor de “looks”? Of hebben ze ook nog andere functies?

De meerdere functies van maskers

Zintuigbeperking

Een masker kan als functie hebben de zintuigen te beperken. Bijvoorbeeld het zicht, de geur maar het kan ook om het gehoor gaan. Door de zintuigen te beperken, is het beter mogelijk om je volledig te focussen op het moment. De omgeving bestaat even niet meer. Op dat moment bestaan alleen jij en je dominant. De rest van de wereld staat even uit. Hierdoor kan de focus veel meer gericht worden op het gevoel en het zijn in het “nu”.

Het uitschakelen van sommige zintuigen, kan verhogend werken op de zintuigen die nog wel mogelijk zijn.

Anonimiteit

Een masker kan je anonimiteit geven, waardoor je meer open kan staan voor het moment. Je kunt er zelfs mee in de rol van een ander kruipen. Niemand weet wat er onder het masker zit, waardoor je meer open kunt staan (en dus ontvangen) en schroom (of schaamte) kan worden overwonnen.

Over anonimiteit gesproken, ik vind het gebruik van maskers ook perfect voor de fotografie! Zo kan ik foto’s plaatsen op social media, zonder dat de sub of slavin herkend kan worden.

Functioneel

Een masker kan ook heel functioneel gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan een masker als onderdeel van een bondage, of een masker dat kan worden gebruikt bij breathcontrole, zoals een gasmasker of vacuümmasker. En wat dacht je van een masker waar een trechter op gemonteerd kan worden, waardoor “geforceerd” gegeten en/of gedronken moet worden. Kwestie van “slikken of stikken”.

Symobolisme

Een masker kan ook het gevoel van “zijn” versterken en symbool staan voor wat je bent. Bijvoorbeeld door een masker te dragen waarop een pleeborstel op vast gemaakt zit, zodat het heel duidelijk is wat je bent. Niks meer dan een wandelende pleeborstel. Maar bijvoorbeeld ook een hondenmasker bij puppy play, een paardenmasker bij ponyplay of bij cosplay een masker bij de rol die je speelt.

Esthetiek

Voor sommigen is het dragen van een masker simpelweg een esthetische keuze die bijdraagt aan de visuele en emotionele dynamiek van de scène. En ook dat is natuurlijk helemaal prima.

Psychologische Factoren

Maskers kunnen ook psychologische effecten hebben, zoals het versterken van macht- en controle-dynamieken binnen een scène. Speel er mee en bespreek achteraf de beleving met elkaar. Het masker kan namelijk op beiden een totaal ander effect hebben.

Fetisj

Het materiaal van een masker kan deel uitmaken van het verhogen van de opwinding bij een bepaalde fetisj. Denk bijvoorbeeld aan een latex masker bij een latexfetisj, of een leren masker bij een leerfetisjist. De intensiteit (en opwinding) kan hiermee worden verhoogd.

Als prettig ervaren

Een strak masker rond het hoofd kan als prettig worden ervaren, het kan zelfs een gevoel van veiligheid en/of intimiteit geven. Hoe strakker aangesnoerd, hoe prettiger het wordt ervaren.

Veiligheid

En een masker kan natuurlijk ook veiligheid bieden. De sub voelt zich veiliger omdat hij niet weet wat er aan gaat komen en zich daarom vooraf niet druk hoeft te maken. Maar het beschermt ook, heel praktisch gezien, zijn ogen, oren of zelfs zijn hele gezicht. In dat geval is het masker heel functioneel.

Omdat het leuk is!

En, last but not least, je kunt natuurlijk ook maskers gebruiken omdat het leuk is! Ik ben dol op maskers en ken er nooit genoeg hebben. Inmiddels heb ik een hele verzameling in allerlei materialen, modellen en kleuren!

Zijn maskers voorbehouden aan subs?

Nee zeker niet. Ook dominanten kunnen (en zullen) gebruik maken van maskers. Het kan onderdeel maken van de anonimiteit, maar ook een bepaalde dominante uitstraling versterken. En dominanten kunnen natuurlijk ook een leer- of latexfetisj hebben.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Maak kennis met het gasmasker binnen de BDSM
Zo houd je latex mooi
Wat is een fetisj en welke zijn er?

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn