Maak kennis met het gasmasker binnen de BDSM

Binnen BDSM wordt veel gebruik gemaakt van maskers. Maar je hebt maskers, heftige maskers en je hebt het gasmasker. Ik moet heel eerlijk bekennen, dat ik er persoonlijk niet zo heel veel mee heb. Ik vind het er gewoon niet leuk uitzien. Het machtsspel van het spelen met de zuurstof van de ander, vind ik juist weer wel leuk, maar dat kan ook op een andere manier. Voor sommigen BDSM’ers behoort het gasmasker echter tot de basisuitrusting en kan het dragen de opwinding nog verder vergroten. Zij ervaren het als kinky en opwindend en het wordt natuurlijk helemaal spannend als je ook een rubber fetisj hebt!

Maak kennis met  het gasmasker binnen de BDSM

Wat is een gasmasker?

Voor we verder gaan over het gebruik van het gasmasker binnen de BDSM, eerst even een stukje algemene kennis over het gasmasker.

Een gasmasker is een beschermend masker dat de neus, mond en ogen bedekt om de drager te beschermen tegen het inademen van schadelijke stoffen. Het wordt voornamelijk gebruikt in omgevingen waar giftige gassen, dampen of fijnstof aanwezig zijn. Het masker werkt door de lucht te filteren door middel van een speciaal ontworpen filterpatroon dat schadelijke chemicaliën en micro-organismen uit de lucht verwijdert voordat deze wordt ingeademd.

Deze maskers zijn essentieel in diverse situaties zoals chemische industrie, militaire operaties en in noodsituaties bij brand of chemische lekkages. Gasmaskers kunnen ook worden uitgerust met extra bescherming zoals een gezichtsschild of een afgesloten helm, afhankelijk van de specificaties en de benodigde beschermingsgraad. Het juiste gebruik en regelmatige vervanging van de filters zijn cruciaal voor de effectiviteit van het masker.

BDSM en het gasmasker

Binnen de BDSM wordt het masker niet gebruikt om grote branden te trotseren of een chemische raketaanval, binnen de BDSM is het gebruik vooral verbonden aan fetisj play (vooral voor de rubberfetisjist) of breath play.

De gasmaskers die je in de verschillende BDSM shops kunt kopen, zijn doorgaans volledig verstelbaar met aandacht voor veiligheid en functionaliteit. Vaak hebben ze verstelbare bandjes en riemen waardoor hij prima past op verschillende formaat hoofden. Een beetje comfortabele pasvorm is natuurlijk wel prettig.

Vaak wordt er een filter meegeleverd dat zorgt voor een veilige ademhaling tijdens het dragen. Maar daar kun je als Dominant prima mee spelen! Het gasmasker is dus prima geschikt als onderdeel van hypoxifilie, ademhalingsbeperking of breath control.

De beleving

Natuurlijk voldoet het gasmasker aan dezelfde elementen als ieder ander masker. Als je daarover meer wilt weten, lees dan even deze blog. Anders val ik zo in herhaling. Maar buiten al deze kwaliteiten past het gasmasker ook perfect bij specifieke rollenspellen en themafeesten. En met het filter kan natuurlijk prima gespeeld worden. Ervaar je juist meer of minder zuurstof… Breath play gaat om een combinatie van controle, angst en de fysieke reactie van het lichaam.

Het filter is ook perfect om de sub allerlei geuren op te dringen. Denk bijvoorbeeld aan lichaamsgeuren. Hij kan niet anders dan deze geuren absorberen of zijn adem in te houden, maar dat houdt hij vast niet zo lang vol.

Gasmaskers en veiligheid

Aan het spelen met zuurstof (tekort) zit altijd een risico verbonden. Mensen zijn nou eenmaal afhankelijk van zuurstof. We kunnen hooguit een paar minuten zonder, maar daarna treedt al snel hersenbeschadiging op en uiteindelijk de dood. Voor je dus aan de slag gaat om breath play te spelen met een gasmaker, lees je goed in, zodat je weet hoe lang iemand zonder zuurstof kan, zonder nadelige gevolgen. Houd er ook rekening mee dat dit bij iemand met longproblemen (COPD, astma, et cetera) totaal anders kan zijn.

Consequenties zuurstoftekort

De hersenen beginnen na ongeveer 3 tot 5 minuten zonder zuurstof schade op te lopen. Na vijf minuten kan de schade aanzienlijk zijn, wat kan leiden tot langdurige neurologische problemen, zoals geheugenverlies, cognitieve beperkingen en verminderde motorische functies. In sommige gevallen kan een langdurig gebrek aan zuurstof leiden tot een coma, waarbij de persoon niet wakker wordt en geen bewustzijn vertoont. Andere vitale organen, zoals de nieren en lever, kunnen ook schade oplopen, wat tot orgaanfalen kan leiden. Als de zuurstofvoorziening niet snel wordt hersteld, kan dit uiteindelijk tot de dood leiden.

Meesteres Moriah

Meer informatie

De meerdere functies van een masker
Hypoxifilie, ademhalingsbeperking of breath control
Take my breath away
De kracht van machteloosheid

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Afbeelding: BDSMforyou

BDSMforyou lijn