Hypoxifilie, ademhalingsbeperking of breath control

Breath control is geen onschuldig spelletje. Het is ook bekend onder de namen hypoxifilie, ademreductie, of ademhalingsbeperking. Wurgseks kan er onderdeel van uitmaken, maar breath control is een breder begreep. De termen worden echter nog wel eens door elkaar gehaald. Bij breath control gaat het om het ontnemen van zuurstof en dit kan op allerlei manieren.

Er zijn echter wel wat risico’s aan verbonden. Denk aan flauwvallen en het verlies van het bewustzijn. Er zijn in de loop de tijd al heel wat ongelukken gebeurd met wurgseks.

Hypoxifilie, ademhalingsbeperking of breath control

Welk effect heeft breath control op het lichaam?

Bij breath control krijgen de hersenen te weinig zuurstof waardoor je een gevoel kan ervaren van euforie, waardoor de seksuele spanning kan worden verhoogd, je eerder een orgasme kunt krijgen en die ook nog eens heftiger voelt. Eén van de eerste signalen dat de hersenen stress hebben, is flauwvallen, het verliezen van bewustzijn, in combinatie met een bleke huid en trage polsslag.

Tijdens het flauwvallen kan iemand zijn controle over blaas- en sluitspier verliezen, maar dit hoeft niet.

Solo of met elkaar

Breath control wordt zowel met elkaar als solo beleefd. Je snapt dat dit soort spelletjes spelen, met niemand in de buurt om op je te letten, nog veel gevaarlijker is dan wanneer je het samen doet. Het gaat dus zo nu en dan behoorlijk mis. Door het zuurstofgebrek ben je niet meer in staat goede beslissingen te nemen en voor je het weet ben je een paar cruciale seconden verder, waardoor je net niet meer in staat bent om jezelf te laten ontsnappen. Met een langzame dood door verstikking als gevolg.

Veiligheid en breath control

In Nederland zijn er jaarlijks zo’n 60 doden door breath control en/of wurgseks. Dit is inclusief gemiddeld zo’n acht auto-erotische ongevallen. Een van de eerste geregistreerde door wurgseks omgekomen personen is componist Franz Kotzwara, in 1791.

Er kan altijd wat misgaan. Om dit tot het minimum te beperken hou dan rekening met de volgende dingen:

 • Samen een stopsignaal afspreken
 • Gebruik altijd je gezonde verstand
 • Combineer dit spel nooit met verdovende middelen
 • Houd altijd rekening met variabele omstandigheden
 • Omdat er een risico bestaat dat de sub kan flauwvallen, kun je er beter bij voorbaat voor zorgen dat hij ligt
 • Blijf altijd in de veilige marge qua tijd
 • Doe nooit aan breath control bij hart- en/of longklachten
 • Houd er rekening mee dat hersenen na 3 minuten zonder zuurstof, ernstige schade oplopen
 • Vermijd regelmatig blootstaan aan korte periode zonder zuurstof
 • Doe niet aan breathcontrol na hyperventilatie
 • Loop nooit weg, laat de ander nooit alleen
 • Blijf de sub altijd in de gaten houden

Wat is de beleving?

Ultiem machtsspel

Zuurstof is noodzakelijk en verbonden aan ons leven. Zonder zuurstof houdt ons leven snel op. Spelen met iemand zijn zuurstof, of ademhaling, is daarom het meest ultieme machtsspel. De dominant heeft immers volledig de ademhaling onder controle, waardoor het leven van de onderdanige letterlijk in haar handen ligt.

Het ontnemen van de ademhaling kan op verschillende manieren: blokkeren van de mond en neus door je handen, maar het kan ook met maskers, duct tape, facesitting, ballgags, plastic zak of de sub onder water houden. Je kunt het effect ook bereiken door op de slagaders in de nek te drukken. Let erop dat iemand bij maximale druk na 3 tot 15 seconden al bewusteloos kan raken! Dit zijn dus bijzonder risicovolle spelletjes.

Opwinding

Een andere reden om aan breath control te doen is omdat iemand genot haalt uit de fysieke sensatie van verstikking. Zoals bijvoorbeeld bij wurgseks het geval is. 

Wat is wurgseks?

Wurgseks is seks waarbij de eigen keel of die van de partner wordt dichtgeknepen. Hierdoor krijgen de hersenen minder zuurstof wat een euforisch gevoel kan geven. Je kunt hierdoor eerder en heftiger een orgasme krijgen. Het is dus veelal een onderdeel van seks en minder van BDSM.

Wat als je sub flauwvalt?

Laat hem nooit alleen achter.

Als je sub flauwvalt, verwijder dan direct alle vormen van bondage en andere belemmeringen, zoals gags, maskers, et cetera.

Zorg voor voldoende ventilatie.

Probeer hem op zijn rug te leggen met de benen omhoog.

Als hij binnen 30 seconden niet bijkomt, check zijn hartslag en ademhaling. Zoek direct medische hulp.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Facesitting, met je kont op het puntje van zijn neus
Take my breath away
De kracht van machteloosheid

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Meesteres Moriah

BDSMforyou lijn