De kracht van machteloosheid

De basis van BDSM is terug te vinden in de balans tussen macht en onmacht. Die onmacht kan op allerlei manieren ervaren worden, maar het doel komt vaak overeen. Namelijk door machteloosheid, vrijheid in je hoofd te ervaren. Of misschien juist wel even helemaal niks in je hoofd voelen. Het stille niks. Landen in het nu.

De kracht van machteloosheid

Verlangen naar de stilte

Misschien is het verlangen naar stilte, in de huidige maatschappij, wel groter dan ooit. We worden de hele dag bloot gesteld aan duizenden prikkels. Denk maar aan onze telefoon, internet, TV, media, kranten, radio, billboards, en niet te vergeten al die social media. Veelal hebben we ons wijs gemaakt, dat we niks mogen missen. Dus gluren we te pas en te onpas op onze schermen om ons weer even snel bij te lezen.

En als het niet de digitale prikkels zijn die ons afleiden, dan is het wel ons werk, gezin, vrienden, kennissen, buren, de sportclub, familie, studie of wat het ook maar is. Ons hoofd staat niet stil en juist in de stilte kunnen we antwoorden vinden op vragen, waarvoor we ons niet de tijd gunnen om ze te stellen.

Landen in het nu

Gevangen in een bondage van touw of kettingen, opgesloten in een kooi, als een slaaf liggend aan de voeten van een Meesteres of als een puppy opgesloten in een bench. Het zijn stuk voor stuk belevingen die het gevoel van machteloosheid kunnen geven. En niks kunnen, is niks moeten. Ons hoofd mag eindelijk stil zijn, afstand nemen van alle prikkels en volledig landen in het nu.

Vormen van machteloosheid

Er zijn allerlei vormen om tot een gevoel van machteloosheid te komen. De bekendste is misschien een bondage of bewegingsrestrictie, maar er zijn meer mogelijkheden die je het gevoel van machteloosheid kunnen geven. Bijna alle spelvormen binnen BDSM draaien om macht en machteloosheid. Ik noem graag een paar voorbeelden.

  • Bondage (machteloos door kettingen, folie, touw, boeien, dwangbuizen, vacuümpakken, et cetera)
  • Vernedering (gevangen zijn in het mentale niks)
  • Kuisheidsgordel (seksuele machteloosheid)
  • Breathcontrol (machteloos over de ademhaling)
  • TPE (op ieder gebied machteloosheid)
  • Animalplay (machteloos aan de “baas”)
  • Ageplay (als een baby zo machteloos)
  • Pijn (machteloos gevangen in het gevoel van fysieke pijn, zodat er geen ruimte is voor emotionele pijn)

Machteloosheid kan werken als een totale bevrijding. Wat ik aan het begin al zei, je kunt niks, dus je hoeft niks. Het enige dat je hoeft (en kunt) is ondergaan. Ervaren. Zijn. En dat kan intense rust geven. Eindelijk je hoofd even tot stilstand laten komen. De wereld draait verder en jij even niet.

De intensiteit

Het niveau van “echte stilte” door machteloosheid, is niet iets wat je samen “even snel” kunt bereiken. Het vergt kennis (van elkaar en in wat je doet), empathie, vertrouwen (in jezelf en de ander) en overgave. Ik roep wel vaker: “BDSM is veel meer dan een kinky outfit en een zweepje”. Er is kennis en diepgang nodig, om door de oppervlakkigheid heen te gaan en de diepere lagen samen te bewandelen. Echter, de intensiteit die dan kan worden bereikt, is onbetaalbaar.

En precies daarin ligt het verschil tussen een echte Dominant/Meester/Meesteres en een (waarschijnlijk mega sexy) AlieExpress-variant.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Het gevoel van veiligheid bij Ageplay
Wat is Masochisme?
Wat is sadisme?
Is het nou BDSM, fetisj, kinky of gewoon seks?
Wat is BDSM?

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn