Wat doet angst met ons? Mentaal en fysiek?

Angst speelt een belangrijke rol binnen de BDSM. Je geeft immers de controle uit handen en moet vertrouwen hebben dat de ander hier zorgvuldig mee om gaat. Vooraf weet je niet wat je te wachten staat. Angst kan kortstondig worden ervaren maar ook van langere duur. Net als de intensiteit die kan variëren. Er zit echter wel een verschil tussen schrikken of echte angst. Schrikken is een normale lichamelijke reactie op een onverwachts moment, een reflex. Angst gaat dieper.

Wat doet angst met ons? Mentaal en fysiek?

Gevoel van angst is logisch

Het is logisch dat je angstgevoelens kan hebben bij nieuw en onbekend. Het onverwachte, niet weten wat er komen gaat. Maar blinde paniek moet het natuurlijk niet worden. Belangrijke taak dus voor de Dominant om continu waakzaam te blijven. Ook wanneer jullie al heel lang spelen. Want het kan heel makkelijk zijn dat iemand de ene keer heftiger reageert dan de andere keer. Bijvoorbeeld door een verlaagde weerstand, vermoeidheid, emotioneel wat onstabieler of wat dan ook.

Ben je nieuw met elkaar? Bespreek dan vooraf altijd de absolute no-go’s en houd hier rekening mee. Spreek een codewoord, safewoord of een noodgebaar af. En blijf elkaar vooral heel goed in de gaten houden. Alleen met een diep respect voor de ander kan de mooiste beleving ontstaan. Lichte angst is prima en kan een mooie bijdrage leveren aan de intensiteit van het spel, maar dit moet vooral niet omslaan in blinde paniek.

Wat doet angst?

Misschien interessant om even wat dieper in te gaan op angst. Want wat doet het met ons? En is angst echt zo’n slechte raadgever als het gezegde ons wil doen geloven? Angst is een oeroude emotie, diep verankerd in ons brein. En we hebben dit gevoel niet voor niets. Je hart slaat een slag over, je ademhaling versnelt en je spieren spannen zich aan….

Angst heeft ons al eeuwenlang geholpen te overleven. Zie het als een ingebouwde alarmsysteem dat afgaat bij gevaar. Dit alarmsysteem bevindt zich in de amygdala, een klein amandelvormig gebied in de hersenen dat reageert op bedreigingen. Zodra de amygdala gevaar detecteert, activeert het de hypothalamus, die op zijn beurt het sympathische zenuwstelsel en de bijnieren aanzet tot actie. En dan begint het feest van de hormonen.

Adrenaline: je persoonlijke turbo-booster

Eén van de eerste hormonen die in actie komt, is adrenaline. Dit hormoon, ook wel bekend als epinefrine, is je persoonlijke turbo-booster. Adrenaline wordt in een mum van tijd door de bijnieren vrijgegeven en bereidt je lichaam voor op de beroemde ‘vecht-of-vlucht’ reactie. Wat doet adrenaline precies? Nou, het verhoogt je hartslag, waardoor je bloed sneller stroomt en je spieren meer zuurstof krijgen. Dit zorgt ervoor dat je in een oogwenk kunt rennen alsof je leven ervan afhangt, of vechten met de kracht van een superheld. Bovendien zorgt adrenaline ervoor dat je alert en gefocust bent, klaar om elke dreiging aan te pakken.

Noradrenaline: de sidekick van adrenaline

Adrenaline doet dit echter niet alleen. Het krijgt hulp van noradrenaline, een hormoon dat ook door de bijnieren wordt geproduceerd. Noradrenaline werkt samen met adrenaline om je lichaam in een staat van paraatheid te brengen. Het verhoogt de bloeddruk door de bloedvaten te vernauwen, waardoor je nog scherper wordt. Samen vormen adrenaline en noradrenaline een dynamisch duo dat ervoor zorgt dat je lichaam klaar is om elke uitdaging aan te gaan.

Cortisol: de marathonloper onder de hormonen

Naast adrenaline en noradrenaline is er nog een andere grote speler in het angstspel: cortisol. Dit hormoon, ook wel bekend als het stresshormoon, wordt iets langzamer vrijgegeven door de bijnieren en blijft langer in je systeem. Terwijl adrenaline en noradrenaline je voorbereiden op onmiddellijke actie, zorgt cortisol ervoor dat je lichaam langer kan omgaan met stress. Het verhoogt je bloedsuikerspiegel, zodat je meer energie hebt, en onderdrukt minder urgente functies zoals het immuunsysteem en de spijsvertering. Zo kun je je volledig richten op het overleven van de dreiging.

Angst en de moderne mens

Het is geen verrassing dat onze voorouders vaak werden geconfronteerd met levensbedreigende situaties, zoals roofdieren of vijandige stammen. Maar hoe zit het met ons, moderne mensen? We hebben misschien geen sabeltandtijgers meer om voor weg te rennen, maar dat betekent niet dat we geen angst kennen. Tegenwoordig kan een sollicitatiegesprek, een spannende BDSM beleving of een eerste date net zo goed de amygdala activeren en dezelfde hormonale cocktail in gang zetten.

De gevolgen van chronische angst

Een beetje angst hier en daar kan geen kwaad. Sterker nog, het houdt ons scherp en kan ons helpen om beter te presteren. Maar wat gebeurt er als die angst chronisch wordt? Als je voortdurend stress ervaart en adrenaline, noradrenaline en cortisol blijven rondspoken in je lichaam. Dit kan leiden tot een aantal vervelende bijwerkingen, zoals hoge bloeddruk, slaapproblemen en een verzwakt immuunsysteem. Het is alsof je lichaam continu in de vecht-of-vlucht stand staat, zonder ooit echt tot rust te komen.

Van angst naar kalmte

Gelukkig zijn er manieren om met angst om te gaan en je lichaam weer in balans te brengen. Diepe ademhalingsoefeningen, meditatie en yoga kunnen helpen om je parasympathische zenuwstelsel te activeren, dat verantwoordelijk is voor rust en herstel. Ook lichaamsbeweging is een geweldige manier om stresshormonen te verbranden en endorfines vrij te maken, die je een gevoel van welzijn geven. En laten we niet vergeten hoe belangrijk het is om voldoende te slapen en goed te eten. Een gezond lichaam is beter bestand tegen stress.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Wat is Afrodisiaca? En kan het kwaad?
Wat betekent Algolangie?
Exhibitionisme en voyeurisme: Spanning tussen zien en gezien worden

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: BDSMforyou

BDSMforyou lijn