TPE en afhankelijkheid: Is dit niet schadelijk?

Laatst plaatste ik een item op één van de social media kanalen over TPE. Wat ik precies plaatste weet ik niet meer, maar één van de reacties staat mij nog wel goed bij. Ik kreeg namelijk de vraag of TPE niet schadelijk was voor de gezondheid. Een goede vraag. Vooropgesteld wil ik aangeven dat ik géén afgestudeerd psycholoog of psychiater ben en zelfs als ik dat wel zou zijn, is er volgens mij nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de schade die TPE zou kunnen aanbrengen. Dus waarschijnlijk kan niemand er echt een goed antwoord op geven. Dat gezegd hebbende wil ik eerst uitleggen wat TPE nou precies is.

TPE en afhankelijkheid: Is dit niet schadelijk?

Wat is TPE?

TPE is een afkorting dat staat voor “Total Power Exchange”. Vrij vertaald in het Nederlands “Volledige controle of verschuiving van de macht”. Bij TPE geef je de controle uit handen, in het geval van een D/s relatie, betekent dit, dat de sub de volledige controle uit handen geeft aan zijn Dominant. Het woord ‘Total’ impliceert dus echt alles. Dat kan betekenen dat de Dominant bepaalt hoe laat de sub gaat slapen, wat hij eet, wat hij draagt, hoe hij zijn dag besteedt, et cetera. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die een dergelijke extreme vorm aanhangen. Ik heb echt wel eens een D tegen zijn s horen zeggen hoe laat hij die avond naar bed moest, maar ik heb geen idee of hij hier iedere avond zo strikt over is. Het is namelijk nogal wat en dan bedoel ik niet alleen voor de sub. Ook voor de Dominant is dit een behoorlijk intensieve relatievorm. Alles bepalen is behoorlijk tijdrovend, daar heb je zowat een dagtaak aan. Is dat wel wenselijk?

Uitzonderingen

Wat ik zojuist al zei, voor sommige mensen wellicht wel, maar dat zijn uitzonderingen. Bij de meeste relaties die zeggen dat ze een TPE relatie hebben, is “Total” meestal niet zo “Total” en beperkt het zich tot de meest belangrijke dingen. Bijvoorbeeld regels op gebied van een gezonde levensstijl, kuisheidscontrole, inspraak in de kledingkeuze, beheer van de financiën en het stellen van duidelijke richtlijnen wat wel of niet wenselijk is. De uitwisseling van de macht wordt doorgaans door de Dominant bepaald, maar uitsluitend bij een sub die dit zelf ook wenselijk vindt.

Uitdieping van de rol

Soms sluipt een (vorm van) TPE langzaam in een D/s relatie. De Dominant bepaalt daarin toch al heel veel en die rol kan steeds verder worden uitgediept. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de D/s-relatie die ik heb met mijn slavin, dan zit daar zeker een verdieping en verscherping in.

Ik zal een voorbeeld geven, in dit geval gaat het over de kleding van mijn slavin. Toen ik haar leerde kennen, was zij behoorlijk mannelijk gekleed. Haar kleding flatteerde haar totaal niet en benadrukte totaal haar mooie vrouwelijke vormen niet. Het leek net alsof ze van zichzelf niet aantrekkelijk mocht zijn. De eerste afspraak die ik met haar op dit gebied maakte, was dat zij ieder kledingstuk dat zij wilde aanschaffen aan mij moest voorleggen. Zij mocht pas tot aanschaf over gaan na mijn goedkeuring. Zonder mijn goedkeuring mocht er dus geen kleding meer worden gekocht.

Dit werd op een later moment uitgebreid met kledingadvies en langzaam werd haar kledingstijl vrouwelijker. Na een paar maanden werd de volgende stap genomen, namelijk dat ze vaker rokjes en jurkjes moest gaan dragen. Dat vond ze in het begin best lastig want het maakte haar – voor haar gevoel – kwetsbaarder. Alsof ze in een mooi jurkje de mannen op het werk niet van repliek kon dienen. Inmiddels draagt ze minimaal 2 tot 3 dagen een jurkje of rokje naar het werk en als ze in de weekenden bij mij is, moet ze het hele weekend jurkjes of rokjes dragen.

Maar waarom dan?

Nou denk je misschien waarom dit zo belangrijk is, waarom mag ze niet gewoon in een broek lopen als ze dat wil. Ook dat is een goede vraag, die ik graag wil beantwoorden. Want ik doe dit inderdaad niet zomaar, ik heb daar zeker een reden voor. Toen ik haar leerde kennen was mijn slavin een beetje grijze muis en haar onzekerheid overschreeuwde ze met semi stoer gedrag en een mannelijke look. Door onze D/s kwam ze steeds meer in haar eigen kracht te staan en heeft ze het “surrogaat stoere” helemaal niet meer nodig. Ze mag gewoon mooi zijn en stralen in haar zelfvertrouwen.

Dat is met kleine stapjes gegaan, maar ze heeft daar zeker een prachtige weg in afgelegd. Ze moest dus die rokjes en jurkjes niet dragen omdat ik het zo leuk vind, ik wilde dat ze dit voor haarzelf deed om te ontdekken dat het ook anders kon. Dat vrouwelijkheid niets met kwetsbaarheid te maken heeft. En soms zet je die stappen makkelijker met iemand aan je zijde die je daarin begeleidt. De rokjes en jurken waren slechts een tool om de kracht in haar zelf te (her)ontdekken.

Inmiddels is ze daarin enorm gegroeid; prachtig om te zien. Ze geniet van de aandacht en de complimenten, ze merkt dat ze op haar werk zelfs nu serieuzer wordt genomen (omdat we nou eenmaal in een maatschappij leven waarin uiterlijk belangrijk is).

Laten stralen

Is het feit dat ik in eerste instantie deze keuzes voor haar heb gemaakt, slecht? Ik denk het niet. Vooral niet omdat ik zie hoe ze is gegroeid en hoe fijn ze het uiteindelijk vindt. Soms heb je iemand nodig die je door die zure appel heen laat bijten, iemand die net iets verder kijkt dan de oppervlakte en de echte kern ziet. Iemand die je kan en wil laten stralen. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, eigenlijk heeft deze TPE haar juist onafhankelijker gemaakt, doordat ze veel meer in haar eigen kracht is komen te staan.

Dit is slechts een voorbeeld van slechts één aspect, maar TPE, of een vorm van TPE, kan natuurlijk op allerlei fronten uitgevoerd worden, ook ten positieve, juist om die ander te laten groeien.

Kan het kwaad?

Kan het dan nooit kwaad? Natuurlijk wel. Dat geldt voor alles, je kunt het namelijk ook te ver doorvoeren en iedere vorm van verantwoordelijkheid van de ander wegnemen. Dat is nooit goed. Het begint met de intentie waarmee je de dingen doet. Doe je iets voor jezelf? Of doe je dat om die ander zichzelf te laten ontstijgen, te laten groeien? Daar ligt precies de vinger op de zere plek. Als je het namelijk voor jezelf doet, bijvoorbeeld door de ander zo afhankelijk van je te maken dat hij niet meer de vrijheid van fundamentele keuzes heeft (zoals blijven of weggaan) dan kan TPE zeker schadelijk zijn. Maar als je er op een goede, serieuze en onbaatzuchtige manier mee omgaat, kunnen er prachtige dingen ontstaan vanuit TPE.

Meesteres Moriah

Extra informatie

TPE of Total Power Exchange
BDSM poëzie: TPE
Wat betekent 24/7?
Cuckold en/of TPE contract
Erotic Power Exchange of EPE

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn