Deze hormonen spelen een belangrijke rol binnen BDSM

Misschien denkt de dominant dat hij de meest belangrijke rol speelt binnen BDSM, maar helaas. En als de sub nu denkt dat hij het is, dan moet ik ook die teleurstellen. Het zijn namelijk de hormonen die een belangrijke rol spelen binnen BDSM, gewoon die stofjes die ons lichaam zelf aanmaakt. Hormonen zijn chemische boodschappers die door endocriene klieren worden afgegeven in de bloedbaan. Overigens kun je als dominant wel handig gebruik maken van deze stofjes.

Deze hormonen spelen een belangrijke rol binnen BDSM

De rol van hormonen binnen BDSM

Binnen BDSM spelen hormonen een zeer belangrijke rol in het verhogen van de intensiteit en de ervaring van de activiteiten. Hormonen zoals adrenaline en endorfine worden vaak in verhoogde mate afgescheiden tijdens BDSM-spellen, wat bijdraagt aan de zogenaamde ‘high’ of euforie die men kan ervaren (subspace). Adrenaline, verhoogt de alertheid en fysieke kracht, wat handig kan zijn in meer intense speelscenario’s. Endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller, wat kan helpen bij het verdragen van pijn of ongemak tijdens bepaalde BDSM-momenten.

Dopamine, een beloningshormoon, speelt ook een belangrijke rol. Het wordt vrijgegeven bij plezierige activiteiten, waardoor gevoelens van genot en tevredenheid ontstaan die BDSM-spellen voor sommigen aantrekkelijk maken. Oxytocine, bekend als het ‘knuffelhormoon’, kan de gevoelens van verbondenheid en vertrouwen tussen partners versterken, wat van belang is voor een veilige en bevredigende BDSM-ervaring.

Al deze hormonale responsen kunnen bijdragen aan de psychologische aantrekkingskracht van BDSM, waarbij de fysieke en emotionele intensiteit van de activiteiten de chemische balans in de hersenen beïnvloedt, wat leidt tot een unieke en vaak intense ervaring. Daarom aandacht voor al die specifieke stofjes!

Endocriene klieren

Onze endocriene klieren produceren hormonen als reactie op zintuiglijke prikkels zoals zien, voelen, horen, proeven en ruiken. Deze hormoonproductie leidt tot een kettingreactie waarbij de toename van één hormoon de aanmaak van een ander stimuleert. Dit creëert een complexe interactie waarbij onze acties en ervaringen zowel beïnvloed worden door onze hormonen als deze hormonen op hun beurt beïnvloeden.

Tijdens BDSM, waar fysieke en psychische grenzen worden verkend, kunnen hormonen intense reacties veroorzaken. Het manipuleren van deze hormonale reacties kan boeiende aspecten toevoegen aan BDSM-spellen. Maar over welke hormonen hebben we het dan?

Feromoon

Feromonen zijn chemische signalen die door veel dieren en sommige planten worden afgescheiden om met anderen van dezelfde soort te communiceren. Bij dieren beïnvloeden deze signalen vaak gedragingen gerelateerd aan voortplanting, territoriumafbakening en het herkennen van familieleden. Bij mensen is de rol van feromonen minder duidelijk gedefinieerd. We merken er bewust niet zoveel van, maar onbewust komt de boodschap wel binnen.

Adrenaline

Adrenaline, ook bekend als epinefrine, wordt afgegeven in stressvolle situaties. Het activeert de ‘vecht-of-vlucht’-reactie, wat leidt tot verhoogde hartslag, verwijding van luchtwegen, en verhoogde bloedtoevoer naar spieren, waardoor het lichaam zich voorbereidt op actie. Ons lichaam wordt dus sterker en sneller.

Testosteron

Testosteron staat bekend als luststof en is een belangrijk mannelijk geslachtshormoon. Het beïnvloedt spiermassa, botdichtheid, libido, en speelt een rol in de productie van sperma. Als we ons geil voelen, wordt door ons lichaam testosteron aangemaakt. Mannen en vrouwen met een hoog testosteronspiegel zijn seksueel actiever. Bij mannen uit het zich in een erectie en productie van voorvocht, bij de dames wordt de vagina vochtig en krijgen de schaamlippen en de clitoris meer bloeddoorstroming.

Voorbereidingen op het BDSM spel, zoals geboeid worden, materialen klaar leggen, et cetera, kunnen door de aanwezigheid van dit hormoon, voorafgaande aan het daadwerkelijke spel, een opwindende uitwerking hebben.

Dopamine

Dopamine staat bekend als het ‘feel-good‘ hormoon, dat gevoelens van plezier en voldoening stimuleert als reactie op bepaalde stimulatie. We noemen het ook wel eens het verliefheidsstofje omdat onze hersenen zorgt dat dit stofje wordt aanmaakt als we verliefd zijn. We gaan ons er direct goed van voelen. Het kan echter ook gepaard gaan met minder positieve dingen als hartkloppingen en slapeloosheid.

Misschien is er binnen BDSM geen verliefdheid tussen sub en dominant, maar de focus en aanbidding van de dominant is wel vaak aanwezig. Dit kan betrekking hebben op de persoon maar het kan ook komen door het verlangen naar de handelingen die de dominant kan uitvoeren. Ook door deze aanbidding wordt er dopamine aangemaakt.

Serotonine

Door de aanmaak van dopamine wordt het serotonineniveau juist verlaagd. Serotonine wordt vaak geassocieerd met gevoelens van welzijn en geluk en is belangrijk voor de algehele emotionele balans en psychische gezondheid. Bij een tekort vallen we terug in dwangmatig gedrag en een vernauwing van ons blikveld. Volledige focus dus voor de dominant.

Melatonine

Melatonine is een hormoon dat door de pijnappelklier in de hersenen wordt geproduceerd en een belangrijke rol speelt bij het reguleren van het slaap-waakritme. Het wordt ‘s nachts in hogere concentraties afgegeven. Melatonine fungeert als een soort biologische klok.

Het ontnemen van zicht (masker, blinddoek) verwart het lichaam waardoor het zich in een “roesachtige” toestand kan gaan verkeren, zoals een lichaam dat zich opmaakt voor de nacht.

Vasopressine

Vasopressine, is een hormoon geproduceerd door de hypothalamus en afgegeven door de hypofyse. Het speelt onder andere een rol in sociale gedragingen en hechting. De stof wordt hoofdzakelijk aangemaakt direct na het orgasme bij een man. Door deze stof heeft degene die is klaargekomen meer behoefte aan knuffels en lieve woorden.

Oxytocine

Bij de vrouw is het de stof oxytocine dat invloed heeft op het gevoel van hechting. Oxytocine, vaak het ‘knuffelhormoon’ genoemd, is betrokken bij bevalling, borstvoeding, en het versterken van sociale banden en vertrouwen. Het wordt geproduceerd in de hypothalamus en afgegeven door de hypofyse, en speelt een belangrijke rol in menselijke sociale interacties en relaties.

Door hiervan gebruik te maken (door de sub veel te strelen en huidcontact te hebben) kunnen grenzen worden opgerekt. Angst zal hierdoor afnemen. Om het hele proces verder te intensiveren zou je zachte strelingen kunnen afwisselen met pijnprikkels. Hierdoor komt de sub in een soort aantrekken/afstoten modus, waardoor hij niet meer weet wat pijn of fijn is.

Endorfine

Endorfines zijn natuurlijke pijnstillers en ‘feel-good‘ hormonen. Ze helpen pijn en stress te verminderen en bevorderen gevoelens van euforie en welzijn, vaak ervaren we deze tijdens activiteiten zoals sporten, lachen, en het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Met dit hormoon voel je je dus prettiger, het geeft een soort roes vergelijkbaar met hard drugs zoals opium, maar dan door het lichaam zelf aangemaakt.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Hoe ontstaat subspace en wat is het?

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn