Wat is precies een switch?

Naast de specifieke rollen in de BDSM als dominant en submissive, is er ook de rol van switch (ook wel wisselaar genoemd). En nee, dit heeft niks te maken met de spelcomputer van Nintendo. Een switch is iemand die binnen de BDSM wisselt tussen dominant en onderdanig. Deze dubbelrol kan worden gespeeld tijdens een enkele sessie of verspreid over meerdere gelegenheden met verschillende partners. Een switch kan in een relatie met iemand met dezelfde voorkeur (bijvoorbeeld dominant) ‘switchen’ van rol zodat beide partners de mogelijkheid hebben om hun favoriete rol te spelen.

Sommige mensen voelen zich niet specifiek aangetrokken tot slechts één kant van de BDSM medaille, maar vinden het juist fijn om van beide kanten te genieten. Dat kan met één partner, maar meestal worden deze belevingen gedeeld met meerdere (speel)partners.

Wat is precies een switch?

Op een eigen manier

Niet alle switches zijn gelijk, ieder beleeft het op zijn eigen manier en dat is natuurlijk prima. De één vindt het leuk om heel soms te switchen en de ander doet het misschien sporadisch of juist heel vaak. Sommige BDSM’ers vinden dit concept lastig. Zij geloven niet dat er zoiets als een switch kan bestaan. Voor hen ben je óf dominant, of sub. Onzin natuurlijk. Waarom zou je niet beiden kunnen zijn? Het kan zomaar te maken hebben met de interactie van samen en wat de ander in je losmaakt. Niet iedereen heeft dezelfde energie, het is maar net wat bij je wordt aangeraakt. En ook dat geldt niet voor iedereen. Sommigen mensen zijn juist volledig overtuigd van “hun rol”. En ook dat is prima. Iedereen ervaart het anders en laten we vooral geen waarde hangen aan het woord “anders”. “Anders” is niet beter, of slechter. “Anders is gewoon “anders”.

Een echte switch is zeldzaam, het kan wel maar het komt niet vaak voor dat iemand écht beide kanten in zich heeft. Doorgaans zijn deze mensen nog aan het zoeken en ontdekken. En ook dat is helemaal prima!

Voordelen

Er zitten ook voordelen aan switchen. Op het moment dat je ervaring hebt met beide rollen, kun je je ook beter inleven in de ander. Je deelt immers die ervaring.

Trouw aan jezelf

Het allerbelangrijkste is, dat je trouw blijft aan jezelf. Wees eerlijk naar jezelf toe en naar de ander. Als jij je niet prettig voelt bij slechts één kant van de BDSM-medaille, praat erover. Deel je vragen en verlangens. Eerlijkheid is de basis van de intensiteit en het vertrouwen naar elkaar. Het is echt niet gek wanneer gevoelens in de loop van de tijd veranderen, je ontwikkelt je immers door alle ervaringen. En bij verschillende levensfases, kunnen wellicht verschillende rollen passen. En nee, dat geldt niet voor iedereen. We zijn allemaal uniek, dus niemand kan voor dit ander bepalen.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Bewaak je grenzen, want pleasen maakt ziek
Hoe ziet de rol van dominant eruit?

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn