Het belang van vertrouwen in BDSM

Deze informatieve blog op BDSMforyou.nl over het belang van vertrouwen, is geschreven door Meesteres Moriah, dé autoriteit op het gebied van liefdevolle en veilige BDSM / Femdom.

Zonder wederzijdse toestemming is er geen ruimte voor BDSM, maar zonder vertrouwen ook niet. De sub moet vertrouwen hebben in de Dominant, maar andersom geldt dit net zo goed. Het vertrouwen tussen een Dominant en een sub is absoluut geen eenrichtingsverkeer. Helaas zie ik in allerlei BDSM informatie vaak alleen maar het vertrouwen van de sub belicht. Jammer, want het vertrouwen van een Dominant naar een sub is minstens net zo belangrijk. Vertrouwen is het fundament van de volledige BDSM beleving. Zonder dit, stort het in, als een kaartenhuis.

Helaas wordt er niet altijd op die manier naar gekeken, maar een Dominant stelt zich – tijdens een BDSM beleving – minstens net zo kwetsbaar op. Als de sub – op welke manier dan ook – dit vertrouwen schaadt, kan dit grote gevolgen hebben voor de hele dynamiek en zelfs het einde betekenen van een D/s-relatie.

Het belang van vertrouwen in BDSM

Vertrouwen: De hoeksteen van intimiteit

In elke relatie is vertrouwen belangrijk, maar binnen BDSM krijgt het een extra dimensie. De aard van BDSM-praktijken vereist een diep wederzijds begrip en respect. Wanneer iemand zichzelf overgeeft aan een ander, letterlijk en figuurlijk, ontstaat er een kwetsbaarheid die alleen kan worden opgevangen door een stevig vangnet van vertrouwen. Dit vangnet zorgt ervoor dat beide partijen zich veilig voelen om hun grenzen te verkennen en misschien zelfs te verleggen.

Diep betrokken

Een sterke Dominant is niet iemand die simpelweg beveelt en straft, maar het is iemand die diep betrokken is bij de emotionele en fysieke staat van een sub. Een Dominant moet constant afstemmen, signalen oppikken en aanvoelen waar de sub zich (mentaal en fysiek) bevindt en hierop inspelen. Dit vraagt om een grote mate van emotionele intelligentie en toewijding. Als bepaalde handelingen van de Dominant bijvoorbeeld worden beantwoord door de sub met boosheid of explosief gedrag, wordt daarmee het vertrouwen van de Dominant – en daarmee de basis van de BDSM beleving – in één keer omver gegooid.

Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren wanneer een sub misbruik maakt van de welwillendheid van de Dominant – door bijvoorbeeld te manipuleren, onbetrouwbaar te zijn, geen wederkerigheid te bieden of afspraken niet na te komen. Al deze dingen kan het vertrouwen van de Dominant volledig ondermijnen.

Waarom kan de BDSM beleving stuklopen?

Een BDSM-dynamiek is gebaseerd op eerlijkheid en authenticiteit. Als een sub niet betrouwbaar is, ontstaan er barsten in dit fundament. Denk bijvoorbeeld aan een sub die:

Onoprecht is over grenzen en gevoelens
waardoor de Dominant verkeerde beslissingen neemt en mogelijk over een grens gaat die nooit was bedoeld om te overschrijden.

Afspraken niet nakomt
wat leidt tot frustratie en een verlies van controle voor de Dominant.

Manipu­leert of test op ongezonde manieren
waardoor de Dominant constant moet twijfelen aan de oprechtheid van de overgave.

Geheimen achterhoudt
zoals eerdere trauma’s of mentale uitdagingen, waardoor de Dominant zonder het te weten schade kan aanrichten.

Een onverwachte boze/agressieve/neerbuigende reactie van de sub
Wanneer een sub onverwacht boos reageert – en dan met name op een manier die destructief of onvoorspelbaar is – kan dit grote gevolgen hebben voor zowel de Dominant als de dynamiek zelf.

Waarom kan dit zo schadelijk zijn?

BDSM draait niet om puur fysieke handelingen, maar om een diep psychologisch samenspel. Wanneer een sub boos reageert op een manier die de Dominant niet had zien aankomen, kan dit het hele vertrouwen en de flow van de dynamiek verstoren. Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

De Dominant verliest het gevoel van controle

Een Dominant neemt beslissingen op basis van allerlei motieven: afspraken, doel, moment, belang van de sub, et cetera.
Als een sub ineens (op een negatieve manier) explosief reageert, kan dat aanvoelen als een totale breuk in het wederzijdse begrip. De Dominant kan het gevoel krijgen dat ze op eieren moet lopen of dat hun acties niet meer veilig zijn om herhaling te voorkomen, wat de intensiteit van de beleving verstoort. Eigenlijk is vanaf dat moment nooit meer een spel op basis van vertrouwen – wat bijvoorbeeld absoluut noodzakelijk is bij het zoeken naar grenzen – mogelijk. De magie is voor altijd verdwenen.

De Dom(me) is immers afhankelijk van dat gevoel van vertrouwen om grenzen te zoeken en waar nodig op te rekken. Ze/Hij zou er op moeten kunnen vertrouwen dat eventuele foutjes of misrekeningen, net zo goed “vergeven” worden als andersom. Bij een vertrouwensbreuk is dit echter niet meer mogelijk. Ze zal altijd die uitval in haar achterhoofd houden, waardoor er nooit meer in vol vertrouwen gespeeld kan worden. Men zegt niet voor niets: “Vertrouwen komt per voet en gaat ter paard”. En een vertrouwensbreuk is maar moeilijk écht te herstellen. De littekenen zullen altijd blijven.

De dynamiek is verdwenen

In een BDSM-relatie is er meestal een duidelijke rolverdeling. Een sub die plots boos uitvalt, zonder respect voor de afgesproken structuur, breekt deze dynamiek open. Dit kan voelen als een vorm van rebellie, niet op een speelse of consensuele manier, maar op een destructieve manier die de basis van de relatie aantast. Die dynamiek krijg je niet zomaar weer terug. “Pleister en kusje erop”, zoals bij een misslag bijvoorbeeld, gaat niet werken. De dynamiek draagt de beleving, als daar een verstoring in komt, ben je het fundament aan het afbreken, alles komt dan wankel te staan.

Alles draait om eerlijkheid

De Dominant moet erop kunnen vertrouwen dat een sub eerlijk en open communiceert, binnen én buiten de beleving. Boosheid kan soms voortkomen uit niet uitgesproken frustraties of onderliggende emoties die niet eerder zijn benoemd. Dit kan leiden tot het gevoel dat de sub dingen heeft verzwegen, waardoor de Dominant zich voor de gek gehouden voelt en ook niet meer kan vertrouwen op de eerlijkheid van de ander.

Het luistert dus nauw dat een sub tijdig onvrede of onrust bespreekbaar maakt en niet daarmee wacht tot een “explosief moment”. Blijf altijd op een eerlijke en open manier communiceren als je graag langer met elkaar door wil gaan. Als de sub niet eerder dingen heeft aangegeven, ondanks de ruimte die hem is geboden, dan mag de Dom(me) er op vertrouwen dat hij op het juiste spoor zit.

Het kan een negatieve spiraal veroorzaken

Door de onverwachte explosieve reactie van de sub, kan de Dominant terughoudender worden, minder durven en de sub kan vervolgens gefrustreerd raken omdat de Dominant minder initiatief neemt. Dit kan leiden tot een neerwaartse spiraal waarin beide partijen zich niet meer veilig voelen in hun rol. Je kunt je voorstellen dat het begin van het einde betekent. Zeker wanneer de D/s niet gebaseerd is op een “toneelstukje” maar vanuit een natuurlijk gevoel wordt beleefd.

De gevolgen voor de Dominant

Een beschadigd vertrouwen kan emotioneel zwaar wegen op een Dominant. Waar vaak gedacht wordt dat een sub zich kwetsbaar opstelt, geldt dit net zo goed voor de Dominant. Wanneer een sub het vertrouwen schendt, kan dit leiden tot:

Twijfel aan de eigen capaciteiten als Dominant – “Heb ik iets over het hoofd gezien?”

Een verlies van plezier en voldoening in de rol – BDSM is bedoeld als een diepgaande, soms zelfs helende ervaring. Als vertrouwen wordt beschaamd, kan dat gevoel van magie verdwijnen.

Geen doorgang meer mogelijk

Eigenlijk is er na een vertrouwensbreuk geen doorgang meer mogelijk. Als het vertrouwen eenmaal is verdwenen, is eigenlijk het hele fundament verdwenen, of op z’n minst wankel geworden. Échte overgave betekent niet alleen gehoorzaamheid of dienstbaarheid, maar ook eerlijke communicatie, verantwoordelijkheid nemen en laten zien dat je als sub te vertrouwen bent.

Kort gezegd: als een sub het vertrouwen van een Dominant schaadt, bijvoorbeeld door onverwacht boos/agressief te reageren, brokkelt de essentie van hun dynamiek af. En zonder dat fundament blijft er weinig over behalve teleurstelling en verlies. BDSM is geen spelletje, het is een diepe, oprechte beleving die alleen werkt als beide partijen hun rol met integriteit en respect vervullen.

Klein steuntje in de rug nodig?

Heb jij een verlangen naar een BDSM beleving als Dominant of onderdanig en wil je hier op een normale (en vrijblijvende) manier over praten? Wellicht kan een live date met mij of (online/fysiek/telefonisch) coachgesprek, je hierin tegemoet komen. Of boek een informatieve, inspirerende, op maat samengestelde privé workshop voor de beginnende meesteres/meestersingle sub of voor koppels.

Meesteres Moriah

Extra informatie

Mentale overgave binnen BDSM – meer dan alleen spel
Hoe kom je in gesprek met je partner over BDSM?
De intense BDSM power van de ZZZ-beleving
De eerste stap in de wereld van BDSM: Van twijfel naar ontdekking

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
© afbeelding: 123rf.com

BDSMforyou lijn