Wat is een Karwats?

Een Karwattuh? Een karwats is een type zweep met een korte steel en een lange, flexibele riem of koord. Het wordt traditioneel gebruikt voor het drijven van vee, zoals paarden en vee, maar kan ook gebruikt worden voor andere doeleinden, zoals in sommige sporten of als onderdeel van traditionele kledij in bepaalde culturen. Het ontwerp en de lengte kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke gebruik. Door de jaren heen is de karwats ook symbolisch gebruikt in literatuur en film om macht of autoriteit uit te drukken.

Karwats

Historie

De karwats is ontstaan als variant van karbats, dat gespeld “carbats” in de betekenis van ‘zweep’ als ontlening aan het Russisch. Hij is voor het eerst aangetroffen in het jaar 1616 en in 1724 als “karwats”.

Lijfstraffen

In het verleden werd de karwats echter ook ingezet voor lijfstraffen, zowel in juridische contexten als in disciplinaire situaties binnen bijvoorbeeld het leger, scholen, en huishoudens. Deze toepassing als middel voor lijfstraffen is tegenwoordig in veel culturen en landen afgenomen of geheel verboden vanwege veranderende opvattingen over mensenrechten en straf.

Binnen de BDSM gelden natuurlijk hele andere regels, dus daar duikt de Karwats nog regelmatig op! Eigenlijk lijkt het een beetje op een flogger.

Rollenspel

Doordat de karwats zo’n rijke historie kent en ook in het verleden bij (kost)scholen en huishoudens is ingezet als strafmaatregel, is het een prima instrument om te gebruiken in een “Old school setting” of “Mama is boos scenario”.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Een fijne warming up zweep: de flogger!
Het incasseren van verschillende zweepslagen
Zwepen, geniet van het prachtige geluid van een zweep

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Meesteres Moriah

BDSMforyou lijn