De risico’s van Spaanse vlieg

Wat is de Spaanse vlieg eigenlijk? Is het een magisch liefdesdrankje of slechts een mythe? De Spaanse vlieg geniet grote bekendheid omdat één van de bestanddelen ervan populair is als Afrodisiaca. Meestal wordt het in poedervorm of als liefdesdrank verkocht. Het zou de man die het inneemt grotere seksuele potentie geven. Het middel bevat de stof cantharidine, dat gewonnen wordt uit de gemalen kever. Een kever bestaat uit ongeveer 1% uit deze stof. De Spaanse vlieg is dus niet, zoals de naam doet vermoeden, een vlieg, maar een kever. De ‘Lytta vesicatoria’, om precies te zijn. Deze kleine, glimmende groene kever, die voornamelijk in Zuid-Europa voorkomt, heeft de mensheid al eeuwenlang geïntrigeerd.

De risico's van Spaanse vlieg

Van kever tot afrodisiacum

Wanneer de kevers worden gedroogd en vermalen, wordt de stof cantharidine vrijgegeven. Cantharidine staat bekend om zijn irriterende eigenschappen, wat een branderig gevoel en zwelling kan veroorzaken. Echter, het productieproces van de traditionele Spaanse vlieg is niet iets wat je in een moderne fabriek zou vinden. Het is een praktijk die door de jaren heen sterk is verminderd, voornamelijk vanwege ethische en juridische redenen.

De “lustopwekkende werking” wordt dus in werkelijkheid veroorzaakt door de bijtende stof die bij excretie de urineleider irriteert, zodat meer bloed naar de schaamstreek stroomt. Dit maakt het inderdaad makkelijker om een erectie te krijgen. In de oudheid werd het middel gebruikt als urineafdrijver. Cantharidine is echter een giftige stof waarvan de grens tussen een werkzame dosis en een gevaarlijke dosis erg nauw is. De stof kan priapisme veroorzaken; een zeer langdurige erectie die kan leiden tot ernstige schade aan de penis. Het veroorzaakt bij een te hoge dosis ernstige maag- en nierproblemen, die tot de dood kunnen leiden. Cantharidine werd vroeger zelfs gebruikt om mensen te executeren middels de gifbeker.

De risico’s

Historisch gezien werd de Spaanse vlieg door zowel mannen als vrouwen gebruikt in de hoop hun seksuele ervaring te versterken. Van koninklijke hoven tot geheime liefdesaffaires, de legende van de Spaanse vlieg heeft generaties lang de verbeelding aangewakkerd. Maar voordat je overweegt dit historische afrodisiacum te gebruiken, is het essentieel om de risico’s te kennen. Cantharidine, hoewel effectief in het veroorzaken van lokale irritatie, is uiterst giftig. Zelfs in kleine hoeveelheden kan het ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder pijnlijke blaren, interne bloedingen en in extreme gevallen zelfs de dood.

Het gebruik van de Spaanse vlieg is dan ook niet zonder gevaar en wordt door medische professionals sterk afgeraden. Moderne afrodisiaca en therapieën bieden veiligere en effectievere alternatieven voor hen die hun seksuele beleving willen verbeteren.

Spaanse vlieg op internet

‘Spaanse vlieg’ wordt in seksshops, smartshops, via afstandsverkoop en met name op het internet aangeboden. De liefdespoeders en -drankjes bevatten echter geen cantharidine maar ginseng of yohimbine, waarvan ook verondersteld wordt dat het seksuele lust opwekt. In Afrika kent men soortgelijke kevers uit het geslacht Myalabris, ook behorende tot de oliekevers, die hetzelfde effect hebben.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Beginnen met BDSM
Wat is BDSM

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn