Het gebruik van een toycleaner

Het meest belangrijke product binnen de BDSM wordt het meest onderbelicht, namelijk de toycleaner. Okay, ik geef toe, het is geen opwindend product om over te schrijven, maar dat maakt het niet minder belangrijk. In mijn werk als Pro Dom is het absoluut het meest gebruikte product. Na iedere sessie worden alle gebruikte speeltjes grondig gereinigd. Of dit nu in de club is of thuis, dat maakt voor mij geen verschil. Ook als ik privé speel, wordt alles grondig na het speelplezier gereinigd. Ook de toys die ik uitsluitend voor mijn eigen subje gebruik. Speeltjes worden immers veelal gebruik op intieme, kwetsbare delen. Daar wil je geen risico’s mee nemen.

Het gebruik van een toycleaner

Waarom is reinigen belangrijk?

Het grondig reinigen van je speelgoedje zorgt niet alleen voor een langere levensduur, maar het is ook cruciaal om infecties tegen te gaan. Bacteriën kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen, vooral op gevoelige huidzones. Tijdens het gebruik merk je vaak niet waar het speelgoed allemaal terechtkomt. Daarom is het van groot belang om na elk gebruik te reinigen. Niet alleen als je met meerderen personen speelt, ook gewoon als je altijd alleen met een vaste partner speelt.

Hoe reinig je de toys?

Alle niet poreuze (siliconen, glas of metaal) en/of niet elektronische onderdelen kun je het beste eerst met warm water reinigen. Daarna spuit je de toycleaner op de toy en neem je het af met een doekje of keukenpapier. Elektronische onderdelen kunnen natuurlijk niet in het water; hierbij kun je volstaan om het product af te nemen met toycleaner en een doek of papier.

Voor een poreus speeltje (zacht en flexibel) kun je het best op de verpakking checken of deze bodysafe is.

Touwen vlecht je in elkaar en gooi je gewoon in de wasmachine.

Verschillende soorten toycleaner

Ook de schoonmaakmiddelen gaan met hun tijd mee, dus tegenwoordig heb je naast alle standaard toycleanders, ook speciale vegan toycleaners. Er zijn reinigingsmiddelen met alcohol of zonder alcohol. Je keuze is afhankelijk voor welke toys je het wilt gaan gebruiken.

Je kunt beter geen gebruik maken van een antibacteriële zeep en/of anti-bacteriële doekjes. Vaak is het onzeker of deze schadelijke ingrediënten bevat voor de gevoelige zones. Het is daarom aan te raden een specifieke toycleaner te gebruiken.

Hoe bewaar je de gereinigde toys?

Als je speeltje eenmaal is schoongemaakt, berg hem dan zorgvuldig op. Het beste kun je dit doen in een stoffen zakje. Het hoeft niet hermetisch afgesloten te zijn, maar het is wel belangrijk dat het zoveel mogelijk stofvrij wordt opgeborgen en los van andere producten. De oplader of een andere toy kun je dan ook beter in een ander zakje of op een andere plek leggen. Bewaar speeltjes nooit op een warme plek (bijvoorbeeld onder een lamp) omdat dit de vermeerdering van bacteriën kan stimuleren.

Tip

Als je gebruik maakt van binnenwaartse speeltjes, zoals een buttplug of dildo, doe er dan vooraf een condoom omheen. Dan weet je zeker dat je altijd een schoon product gebruikt en geen allergische reactie kunt oplopen van het eventuele reinigingmiddel.

Kun je een soa krijgen van een seksspeeltje?

Ja, het is mogelijk om een seksueel overdraagbare aandoening (soa) op te lopen door het gebruik van een seksspeeltje, vooral als het speeltje wordt gedeeld met iemand die een soa heeft. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

Seksspeeltjes kunnen bacteriën en virussen, waaronder die welke soa’s veroorzaken, vasthouden en overbrengen als ze niet correct worden schoongemaakt. Als je een seksspeeltje deelt met iemand anders zonder het tussendoor te reinigen of een nieuw condoom te gebruiken over het speeltje, loop je het risico op overdracht van soa’s.

Het gebruik van een condoom over een seksspeeltje kan de overdracht van soa’s verminderen, vooral bij het delen van het speeltje. Niet alle soa’s hebben dezelfde overlevingsduur buiten het lichaam. Sommige kunnen langer op oppervlakken overleven dan andere.

Online te koop

Ben je op zoek naar een goede toycleaner dan hoef je daar niet de deur voor uit. Ze zijn heel discreet te bestellen bij bijvoorbeeld Easytoys.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Een glijmiddel laat je lekker glijden

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Afbeelding: 123rf.com

BDSMforyou lijn