Wat doet de Vereniging Studiegroep Sadomasochisme (VSSM)?

De VSSM is de vereniging in Nederland voor mensen met BDSM-gevoelens. Iedereen met interesse in BDSM is van harte welkom, ongeacht zijn/haar maatschappelijke status, seksuele geaardheid en/of fetisj. Maandelijks organiseren ze laagdrempelige party’s. Helaas is de hoeveelheid party’s de laatste jaren erg afgenomen.

De Vereniging Studiegroep Sadomasochisme (VSSM)

De Vereniging Studiegroep Sadomasochisme (VSSM)

De Vereniging Studiegroep Sadomasochisme (VSSM) is een prominente organisatie in Nederland die zich richt op de gemeenschap van sadomasochisme (SM) en fetisjisme. Met 700 leden geregistreerd in 2011, is het de meest omvangrijke groep in haar soort in het land. Opgericht in 1970, heeft de VSSM de status van de oudste SM-gerelateerde organisatie wereldwijd. De term ‘studiegroep’ werd oorspronkelijk toegevoegd aan de naam van de vereniging. Dit was een strategische keuze om de oprichting van een organisatie die zich focust op een unieke seksuele voorkeur mogelijk te maken. In plaats van direct de seksualiteit te benadrukken, lag de nadruk op het onderzoeken van deze seksuele vorm. Dit benaderingswijze werd als meer acceptabel beschouwd binnen het sociaal-culturele klimaat van die periode.

Doelstellingen VSSM

De VSSM streeft actief naar maatschappelijke acceptatie van BDSM. Ze bereikt dit door voorlichting te geven aan individuen, groepen, opleidingscentra en hulpverlenende instanties. De vereniging krijgt regelmatig aandacht van de pers, radio en televisie. Sommige leden zijn persoonlijk actief in de media en promoten daarbij de doelstellingen van de VSSM. Deze inzet kan worden gezien als onderdeel van een emancipatiestreven, vergelijkbaar met dat van de LHBTI-gemeenschap. Sadomasochisten, of BDSM’ers zoals ze zichzelf steeds vaker noemen, ondervinden nog vaak discriminatie vanwege hun seksuele voorkeur en zijn vaak terughoudend om hun voorkeuren te delen met naasten.

Bijeenkomsten

De VSSM organiseert door het hele land bijeenkomsten en activiteiten van verschillende aard. De vaste ontmoetings- en spelbijeenkomsten noemt men ‘groepen’. Er zijn momenteel (2022) ‘Algemene Groepen’ (voor alle seksuele geaardheden) in Amersfoort, Dedemsvaart, Nijmegen, Sittard en Zwinderen. In Amersfoort is ook een speciale (homo/bi-)mannengroep. In Nijmegen is een speciale groep voor jongeren van 18 tot 35.

Doordat er steeds minder seks vergunningen worden verstrekt, worden de locaties waar deze bijeenkomsten kunnen plaatsvinden, ook steeds minder. In de afgelopen jaren zien we jammer genoeg steeds meer locaties verdwijnen en komt er niks voor terug.

Locaties komen en gaan, niet in de laatste plaats door een restrictief beleid van gemeentebesturen. Gemeentes weten dikwijls niet wat ze met een VSSM-bijeenkomst aan moeten. Is het een gezelligheidsclub, is het een seksinrichting, is het prostitutie, is het een schending van de openbare zedelijkheid? Dat het gewoon een groep mensen is met een gemeenschappelijke interesse, die niemand kwaad doet, wordt vaak niet gezien. De VSSM is daarom voortdurend aan het zoeken naar mogelijke locaties.

De regels van VSSM

De activiteiten en ontmoetingen van deze organisatie zijn exclusief voor personen boven de 18 jaar. De organisatie maakt de meeste evenementen vrij toegankelijk zonder dat aanmelding vooraf nodig is. Ze verhoogt de toegankelijkheid door geen strikte kledingvoorschriften te hanteren, met uitzondering van de aanbeveling voor gepaste kleding. Deskundige coördinatoren leiden deze bijeenkomsten altijd en houden toezicht, met speciale aandacht voor degenen die voor het eerst een evenement in de BDSM-sfeer bijwonen. De sfeer tijdens deze bijeenkomsten is doorgaans ontspannen en vriendelijk. Deelnemers, zowel bekenden als nieuwkomers, gebruiken deze gelegenheden om te socialiseren, ervaringen te delen en nieuwe contacten te maken. BDSM-activiteiten, vaak aangeduid als ‘spelen’, maken deel uit van deze bijeenkomsten.

Respect, veiligheid, vrijwilligheid en verstandig handelen zijn kernwaarden binnen deze organisatie. Er zijn altijd wel leden beschikbaar die openstaan voor gesprekken en bereid zijn vragen te beantwoorden over diverse onderwerpen.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Wat is BDSM?
Beginnen met BDSM

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn