Het aanbrengen van een katheter

Als onderdeel van Medical Play kan gekozen worden voor het inbrengen van een katheter. Het heeft iets weg van sounding, maar dan in plaats van sounds met een flexibele buis die eindigt in de blaas.

Het aanbrengen van een katheter

Wat is een katheter?

Een katheter is een dunne, flexibele buis die in het lichaam wordt ingebracht om vloeistoffen toe te dienen of af te voeren. Het wordt vaak gebruikt in medische situaties voor het ledigen van de blaas bij patiënten die niet zelfstandig kunnen urineren, voor het toedienen van medicijnen direct in de bloedbaan, of voor andere diagnostische en therapeutische doeleinden. En katheters worden dus ook wel eens gebruikt bij BDSM.

Wat is katheteriseren? 

Katheteriseren is dus het aanbrengen van een katheter of sonde in de plasbuis. Het verschil tussen een katheter of sonde is:

  • Katheter is flexibele plastic buis
  • Sonde is een stijf buisje van (meestal) metaal

Je kunt je voorstellen dat de plasbuis bij het inbrengen van een sonde, eerder kan beschadigen, omdat deze niet zo flexibel is als een katheter.

Breng de katheter voorzichtig aan

Zoals veel spelvormen binnen de BDSM is ook katheteriseren niet zonder risico. Je kunt je voorstellen dat wanneer je iets via de plasbuis naar de blaas inbrengt, dat er altijd bacteriën naar de blaas gebracht kunnen worden. Met een blaasontsteking of urineweginfectie als gevolg. Wees hiervan altijd bewust en werk daarom zo hygiënisch mogelijk.

Het aanbrengen van een katheter vergt enige (medische) kennis van zaken; onervaren kun je hier beter niet aan beginnen, je zou immers schade kunnen aanbrengen. Overigens werden katheters al door de oude Grieken gebruikt, die met een holle metalen buis via de plasbuis de urnineblaas leegden. Later werd het de naam voor het hulpmiddel om vloeistof te draineren of toe te dienen. Meestal is het een dun, buigzaam buisje van pvc of latex. Maar er zijn ook grotere en hardere versies.

Veiligheidstips

  • Maak uitsluitend gebruik van steriele katheter (apotheek of medische site)
  • Zorg voor schone handen en/of draag latex handschoenen
  • Gebruik steriele glijmiddel
  • Begin altijd met een kleine katheter en breng deze voorzichtig naar binnen
  • Gebruik de katheter nooit opnieuw en deel deze nooit met een ander

Na afloop

Na afloop is het belangrijk dat de sub even flink wat water drinkt, om alles goed door te spoelen. Het kan zijn dat hij last heeft van een branderig gevoel. Dat is normaal. De plasbuis herstelt zich snel, dus dit gevoel moet snel weer overgaan. Is dit niet het geval of zit er bloed in de urine, dan is het raadzaam om even aan de bel te trekken bij de huisarts. Er kan dan sprake zijn van een ontsteking.

De beleving

De beleving voor de sub is divers en kan bestaan uit meerdere onderdelen:

  • Er is volledige focus van de Meesteres voor zijn pik
  • Zijn pik wordt gepenetreerd (net als bij sounding) en dat kan als opwindend worden ervaren
  • De Meesteres heeft controle en macht over zijn blaas

Vrouwen en katheters

Doordat de plasbuis bij vrouwen veel korter is dan bij mannen, is de kans op een infectie groter. Het aanbrengen van een katheter (of sounding) wordt daarom afgeraden om dit zonder medische noodzaak en “just for fun” bij vrouwen te doen.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Wat is sounding?

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
© afbeelding: 123rf.com

BDSMforyou lijn