Waarom spreekt een schandblok zo tot de verbeelding?

Een goede vraag, maar ik kan het alleen maar beamen (voor mezelf) dat het zo is. Ik vind het heerlijk om een subje in een schandblok te zetten. Je kunt overal bij en hij kan geen kant op. I love it. Tegenwoordig heb ik er eentje die aan mijn bed gekoppeld is. Je kunt zo’n apparaat maar beter lekker bij de hand hebben. Een schandblok beperkt niet alleen de beweging van de sub, maar het heeft ook echt iets vernederends. Net alsof je ieder moment met rotte eieren kunt gooien. Wat ik niet ga doen, want heb je wel eens rotte eieren geroken? Die lucht wil je écht niet in je huis.

Wat is een schandblok?

Een schandblok of schandbord werd veelal gebruikt in de middeleeuwen, maar is binnen de BDSM ook populair. Het is een paal met een dwarsplank waarin gaten zitten voor hoofd en handen. Eenmaal in deze positie geplaatst en je sub kan geen kant meer op. Daarna kun je natuurlijk alles doen waar je zin in hebt! Prachtig attribuut voor binnen- en buitengebruik!

Andere namen voor een schandblok zijn: schandpaal, gerechtspaal, geselpaal, het blok of kaak.

De historie van het schandblok

Voor iedereen die historisch gezien, iets meer wil weten over het schandblok.

Het schandblok was een middel voor openbare vernedering en straf, voornamelijk gebruikt in Europa tijdens de middeleeuwen en tot in de vroegmoderne tijd. Het bestond vaak uit een houten of metalen constructie waarin de veroordeelde werd vastgezet, meestal bij de polsen, enkels, of nek. Dit stelde hen bloot aan openbare spot, schande, en soms zelfs fysieke mishandeling door voorbijgangers. Het gebruik van het schandblok was een manier om de sociale normen en wetten te handhaven, door een voorbeeld te stellen van wat er zou kunnen gebeuren als men deze overtrad.

Het soort misdrijven dat met het schandblok werd bestraft, varieerde. Kleine diefstallen, laster, dronkenschap, en andere relatief kleine overtredingen werden vaak op deze wijze bestraft. Het idee was dat de schaamte en de publieke vernedering een afschrikkende werking zouden hebben, niet alleen op de gestrafte, maar ook op de gemeenschap als geheel.

Poep en dode dieren

Elke voorbijganger die de behoefte voelde, kon hem bekogelen met vuil en afval. Denk hierbij niet aan eieren of tomaten, want die waren veel te kostbaar. In plaats daarvan werd hij vaak bekogeld met dode muizen, dode ratten en paardenuitwerpselen. Ook was het toegestaan om op de veroordeelde te spugen of zelfs over hem heen te plassen, waardoor deze persoon letterlijk en figuurlijk het mikpunt van vernedering werd (het pispaaltje). Echter, het gooien van stenen was strikt verboden en kon leiden tot arrestatie van de gooier.

Ook het spreekwoord “iets aan de kaak stellen” komt van deze straf. Deze middeleeuwse straf is in heel Europa gebruikt als strafmaatregel in de tijd dat gevangenisstraffen nog niet gangbaar waren. De schandpaal bleef tot ver in de 18e eeuw populair, om halverwege de negentiende eeuw in 1854 officieel als strafmaatregel te worden afgeschaft.

bron

Het schandblok binnen de BDSM

Binnen de BDSM is het schandblok natuurlijk de perfecte manier om je sub aan vast te zetten en vervolgens te teasen of martelen. Eenmaal gevangen, kan hij geenkant meer op.

Er zijn verschillende modellen te koop. Bijvoorbeeld alleen een bovengedeelte, waar alleen je hoofd en handen er doorheen gaan, en die rust op de schouders (de sub kan met dit schandblok gewoon zitten). Of een blok dat rust op een voet, waarbij de sub gebogen in de schandpaal moet staan.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Hoe realistisch is een slavenveiling?

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Meesteres Moriah

BDSMforyou lijn