De impact van kietelen: Lachen is gezond!

De grootste masochist kan ik vaak uit evenwicht brengen door simpelweg te kietelen. Zachtjes met een veertje over iemand zijn gezicht, of met mijn nagels onder zijn voeten, het heeft beiden hetzelfde effect. Er zijn er maar weinigen die dan nog stil kunnen blijven staan. Kietelen kan een interessante reactie teweegbrengen die invloed heeft op zowel het fysieke als het psychologische welzijn van mensen. De impact van kietelen en waarom het werkt op je lachspieren hangt samen met verschillende factoren, waaronder neurologische reacties, sociale interacties en evolutionaire theorieën. Dat klinkt bijna alsof je gedoemd bent om in lachen uit te barsten als iemand je kietelt. Toch zijn er mensen die het gevoel prima kunnen handelen en beheersen.

De impact van kietelen

Waarom we lachen

De reactie op kietelen, inclusief lachen, is deels een reflex die wordt gecontroleerd door het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor onbewuste bewegingen. Lachen als reactie op kietelen is een complexe neurologische reactie die deel uitmaakt van een verdedigingsmechanisme.

Hoewel het duidelijk is dat kietelen vaak leidt tot lachen, is het exacte mechanisme achter deze reactie niet volledig begrepen. Het kan een vorm zijn van non-verbale communicatie, die aangeeft dat de interactie plezierig en niet bedreigend is. Het feit dat je jezelf niet effectief kunt kietelen suggereert dat verwachting en verrassing ook een rol spelen in hoe ons lichaam reageert op kietelen.

Kun je het lachen voorkomen?

Niet iedereen reageert namelijk hetzelfde. Er zijn mensen die prima tegen kietelen lijken te kunnen. Ook al is het een automatisch reflex, je kunt het lachen voorkomen. Of op z’n minst een tijdje uitstellen. Hier enkele tips hoe je dit kunt doen:

  • Probeer je aandacht te richten op iets dat niet grappig of serieus is.
  • Het toepassen van ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling kan helpen de fysieke reactie op kietelen te verminderen. Hier wordt ook de lach reactie verminderd.
  • Het bewust aanspannen van je spieren op de plekken waar je gekieteld wordt, kan soms de gevoeligheid voor kietelen verminderen.
  • Het veranderen van je lichaamshouding om toegang tot de meest kietelgevoelige gebieden te beperken, kan helpen.
  • Door jezelf geleidelijk bloot te stellen aan situaties waarin je normaal gesproken zou lachen, kun je soms de intensiteit van je reactie verminderen.

Kietelen en BDSM

Kietelen binnen de BDSM vind ik persoonlijk een interessant “instrument”. Je hebt er niks (of weinig) voor nodig. Je doet de ander geen pijn, toch is het een intense beleving. Zeker wanneer iemand vast ligt in een bondage – en geen kant op kan – en je nagels onder iemands voeten laat glijden. Dat gevoel is heftig, want de sub kan zich niet verweren en kan alleen maar ondergaan. Het vergt een enorme focus, wil hij hier zo ontspannen mogelijk op reageren. Niks mis met een beetje plagen, lachwekkend voor beiden. En lachen is altijd goed.

Een andere beleving is met een verenzweepje, heel licht over het gezicht te gaan. Het gezicht is erg gevoelig en die uiteinde van de veertjes zullen voelen alsof er allerlei vliegjes over het gezicht lopen. Probeer daar maar eens rustig bij te blijven. Het enige dat je als sub kunt doen, is je volledig op je ademhaling focussen en ondergaan…

Zachte strelingen kunnen echter ook een ontspannende uitwerking hebben, eentje waar je heerlijk van kan genieten. En dat maakt de afwisseling tussen pijnprikkels erg intens. Perfect dus om toe te passen als afwisseling. Het is voor de sub dan nog erg moeilijk om zich op de pijn te concentreren, zodat zelfs uiteindelijk de strelingen als pijn kunnen worden ervaring.

Het positieve effect van lachen

Lachen biedt diverse positieve effecten voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Het stimuleert de afgifte van endorfines, natuurlijke feel-good chemicaliën, wat helpt om stress te verminderen en een algemeen gevoel van welzijn te bevorderen. Lachen activeert en ontspant de spieren, vermindert stressgerelateerde hormonen en verbetert de zuurstoftoevoer naar het lichaam en de hersenen, wat bijdraagt aan een verbeterde hartgezondheid en immuniteit.

Psychologisch kan lachen de stemming verbeteren, angst en depressie verminderen, en veerkracht tegenover uitdagingen verhogen. Sociaal gezien versterkt lachen banden, vermindert het conflicten en bevordert het gevoelens van verbondenheid en geluk. Door deze uitgebreide voordelen kan lachen de kwaliteit van leven significant verbeteren en draagt het bij aan langdurige positieve gezondheidseffecten.

Niks mis dus met een goed portie kietelen!!

Meesteres Moriah

Meer informatie

Bewaak je grenzen, want pleasen maakt ziek

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Meesteres Moriah

BDSMforyou lijn