BDSM en het belang van een goede hygiëne

Een goede hygiëne is misschien niet het meest spannende onderwerp waar ik het over kan hebben, maar wel een heel belangrijke. Jaren geleden was ik eens op een Femdomparty. Een party waarbij je gewoon met je eigen sub kon spelen maar waarbij er ook gemeenschappelijke spellen werden gespeeld. Een aantal subs (of slaven) kropen over de grond en werden door meerdere Meesteressen of Domina’s met allerlei slagwapens op hun kont geslagen. Ik zag van alles voorbij komen, floggers, single tails, canes en zelfs grote pollepels. Het was een vrolijke boel, er werd flink gelachen en iedereen leek het naar de zin te hebben.

BDSM en het belang van een goede hygiëne

Heftige slagen

De ene kont werd nog heftiger geraakt dan de ander. Logisch want niet iedereen heeft dezelfde pijngrens en als je eigen misbaksel voorbij komt kruipen, weet je min of meer wat hij kan hebben of heeft verdiend. Dus sommige billen werden voorzien van behoorlijk heftige slagen, totdat één van die billen zelfs kapot was geslagen. Een beetje bloed was zichtbaar. Op zich niks mis mee, want zo’n kont kan best wel wat hebben maar… in dit geval kon het wel degelijk kwaad. De Meesteressen sloegen namelijk vrolijk door, dus ook op die billen met bloed, om vervolgens met de besmette slagwapens op de volgende kont te meppen.

En daar gaat het dus mis. Want wanneer je met je zweep op de billen met bloed van sub A slaat, zit het bloed aan je zweep, waarmee je vervolgens op de billen van sub B slaat. Hoe risicovol is dat. Want misschien is die huid van sub B ook wel beschadigd…

Consequenties

Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen wat de consequenties kunnen zijn. In het commerciële circuit wordt hier doorgaans (als het een goede studio betreft) goed rekening mee gehouden en alle toys gereinigd met een goede toycleaner en/of desinfectiemiddel, maar in het privé circuit wordt er niet altijd aan gedacht. Het is echter belangrijk om je materiaal goed te reinigen voor je het bij een ander gebruikt. Het gaat hier niet alleen om bloed, maar om allerlei andere lichaamssappen. Denk bijvoorbeeld aan zweet, speeksel, voorvocht, vaginale afscheiding, urine en/of sperma.

Goede reiniging

Een goede reiniging is daarom enorm belangrijk. Soms kun je er vooraf al rekening mee houden. Zo doe ik bijvoorbeeld om al mijn anale speeltjes voor ik ze ga gebruiken, een condoom. Misschien is de beleving dan net een tikkeltje minder, maar jammer dan. Ik weet dan in ieder geval zeker dat het veilig gebruikt kan worden. Overigens reinig ik daarna nog steeds de speeltjes met een goede reiniger of desinfectiemiddel.

Hoe reinig ik mijn toys?

Mijn Toys reinig ik op diverse manieren:

Touwen gooi ik gewoon in de wasmachine. Wel netjes samengebonden, zodat ik ze daarna niet allemaal uit de knoop moet halen. Smeer ze daarna even in met een beetje olie.

RVS speeltjes kun je uitkoken, een kwartier in kokend water is voldoende. Ik doe dit bijvoorbeeld bij RVS dilators, maar ook RVS buttplugs zijn prima uit te koken.

Buttplugs gebruik ik alleen met een condoom er omheen en na afloop reinig ik ze alsnog met water en zeep en met een goede desinfecterende toycleaner.

Alle andere materialen zoals: zwepen, toys maar bijvoorbeeld ook boeien, andreaskruis, bondagetafel, et cetera, reinig ik met cleaner die in ziekenhuizen wordt gebruikt om materialen te reinigen. Deze cleaner (#nospon) koop ik op een medische website. Het voordeel van deze reiniger is dat hij ook Hepatitis B en C doodt. Dat geeft mij in ieder geval een veilig gevoel.

Altijd schoon

Ook als je alleen met je eigen partner speelt is het belangrijk om het materiaal na afloop goed te reinigen. Zelf vind ik dit best een fijne bezigheid, het laat me namelijk weer landen, maar ik laat het soms ook door mijn slavin doen. Zij is eigenlijk één van de weinigen die ik deze klus toevertrouw. Van haar weet ik dat zij dezelfde eisen stelt aan hygiëne als ik.

Het voordeel van de reiniging na afloop, is de wetenschap dat je materiaal altijd schoon en dus klaar voor gebruik is en het dus ook geen kwaad kan als je eens met een ander speelt.

Let tijdens gezamenlijke speelavondjes er goed op dat ook anderen de hygiëne goed in acht nemen. Dat niet iemand de huid van je sub met een radeerwieltje bewerkt, waarmee daarvoor al een ander is verwend. Of je sub met een cane wil slaan, terwijl hij net zijn slavin tot bloedens toe op haar kont heeft geslagen. Neem een goede reiniger mee en maak gewoon steeds het materiaal schoon.

PS: Vergeet ook (de huid van) de sub soms niet te desinfecteren…

BDSM is nooit geheel zonder risico’s maar het is wel belangrijk de risico’s zo klein mogelijk te laten zijn. Je sub/slavin moet immers niet echt stuk.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Desinfecteren van de huid
Het belang van een condoom
Gebruik van een toycleaner
Het belang van nazorg

Bronvermelding

Tekst: Mrs Moriah
Fotografie: BDSMforyou

BDSMforyou lijn