De grote risico’s van AIDS bestaan nog steeds

Okay, dit is niet het meest frivole of opwindende onderwerp om over te schrijven en lezen, maar het is wel een belangrijk onderwerp. Dus stilzwijgen heeft niet zoveel zin. Ook binnen de BDSM loeren de risico’s van AIDS. En hoewel er nog geen genezing bestaat, zijn er gelukkig inmiddels wel effectieve behandelingen. Maar toch, voorkomen is beter dan genez… eh behandelen. Want genezen lukt dus nog niet.

De grote risico's van AIDS

Wat is AIDS?

AIDS, of Acquired Immune Deficiency Syndrome, wordt veroorzaakt door het HIV-virus. AIDS is geen grap. Het tast je immuunsysteem aan, waardoor je lichaam zich niet meer kan verdedigen tegen infecties en ziektes. Een simpele verkoudheid kan ineens levensbedreigend worden. Vroeger was een HIV-diagnose bijna een doodvonnis, maar gelukkig hebben we sindsdien flinke stappen vooruit gezet. Toch blijft het een ernstige ziekte die je leven drastisch kan veranderen. Het goede nieuws? Vroegtijdige opsporing en behandeling kunnen het verloop van de ziekte sterk verbeteren. Maar onderschat het niet.

Hoe kun je het krijgen?

Allereerst: onbeschermde seks. Een condoom overslaan is als Russische roulette spelen met je gezondheid. Dit betekent ook dat wanneer je seksspeeltjes met anderen deelt. Ook bij het gebruik van seksspeeltjes (zeker als deze ook voor anderen worden gebruikt) kun je het beste een condoom om het speeltje doen. Dit geldt zowel voor anaalgebruik als vaginaal gebruik. Een ander belangrijk risico is aanraking van bloed. Denk bijvoorbeeld aan needle play, knifeplay, bloodcupping en bloodplay. Stuk voor stuk momenten dat je risico loopt om besmet te worden. Gebruik dus voor de zekerheid latex handschoenen, maar houdt er rekening mee dat als je onbedoeld met een besmette naald in je vingers prikt, dat gewoon door het latex heen gaat. Er is dus altijd een risico.

Medicatie: Licht aan het eind van de tunnel?

We leven in een tijd waarin de medische wetenschap geweldige vooruitgangen heeft geboekt. Er is geen genezing voor AIDS, maar er zijn wel effectieve behandelingen. Antiretrovirale therapie (ART) bijvoorbeeld. Dit medicatieregime helpt het HIV-virus onder controle te houden en voorkomt dat het zich vermenigvuldigt. Dit betekent dat mensen met HIV een bijna normaal leven kunnen leiden. Het is geen wondermiddel, en je moet de medicatie trouw innemen, maar het is een gigantische stap voorwaarts.

Voorkomen is beter dan genezen

Ja, het is een cliché, maar clichés bestaan omdat ze waar zijn. Voorkomen is beter dan genezen, vooral als het om HIV en AIDS gaat. Hier zijn een paar gouden regels om in gedachten te houden. Allereerst: gebruik altijd een condoom. Ten tweede: wees selectief met wie je intiem wordt. Ken je (speel)partners en zorg ervoor dat ze getest zijn. Deel nooit naalden, niet voor drugs, niet voor tattoos, niet voor needle play (gebruik daar sowieso altijd nieuwe naalden voor) nergens voor. En mocht je het risico helemaal willen verkleinen, overweeg PrEP (pre-exposure prophylaxis) als je een hoog risico loopt. Deze medicatie kan voorkomen dat je HIV oploopt, zelfs als je eraan wordt blootgesteld. Het is echter geen garantie, dus pas gewoon een beetje op.

Wat zijn risicovolle handelingen?

ActiviteitRisico op Aids
Pijpen zonder condoom zonder klaarkomennee
Pijpen zonder condoom met klaarkomen in de mondja (voor degene die pijpt)
Pijpen met condoomnee
Beffen zonder beflapjenee (ja, als de vrouw bloedverlies heeft en degene die beft serieuze wonden in zijn mond heeft)
Beffen met beflapjenee
Vaginaal penetreren zonder condoomja (voor beiden)
Vaginaal penetreren met condoomnee
Anaal zonder condoom (met/zonder klaarkomen)ja (voor beiden)
Anaal met condoomnee
Met penis langs anus strijkennee (tenzij sprake van sperma of bloed)
Rimmennee
Fistenja (tenzij gebruik van handschoenen)
Naaldenspelja (beiden, wanneer je je met elkaars naalden prikt)
Messenspelja (beiden, wanneer je je zelf met het mes snijdt)

Wat is barebacking en bugchaser?

Barebacking kun je ongeveer vertalen met ‘Wat maakt het mij uit, ik ben toch al besmet met HIV.’ Het gaat hier om het (anaal of vaginaal) penetreren zonder voorbehoedsmiddel, door mensen die beiden HIV hebben. Overigens – ondanks beider besmetting – is het toch af te raden, aangezien dit de situatie alleen maar kan verergeren.

Een ‘bugchaser‘ is iemand die bewust vrijwillig onbeschermd seksueel contact heeft met seropositieven om zo een hiv-besmetting op te lopen. Zij kicken op de spanning van het risico.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Het belang van desinfecteren van de huid
De ins & outs van bloedspel
Golden shower
De meest belangrijke ins & outs van fisting of vuistneuken
Kun je iemand rimmen zonder risico?

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Meesteres Moriah

BDSMforyou lijn