Het gebruik van haken in de BDSM

Binnen de BDSM wordt veel gebruik gemaakt van kettingen en haken. Vooral om de sub stevig vast te kunnen zetten of als tool bij een bondage. Er zijn allerlei soorten haken, die er niet alleen anders uitzien, maar ook verschillende functies hebben. Vandaar deze blog. We gaan die haken eens even nader bekijken.

Het gebruik van haken in de BDSM

Wat is een musketonhaak?

Een musketonhaak of musketon is een haak met een schuivend deel dat de opening geheel afsluit. Deze haken worden toegepast waar snel een verbinding gemaakt moet kunnen worden. De naam vindt zijn oorsprong in het gebruik van deze haken om een musket mee op te hangen. Karabijnhaken worden ten onrechte ook wel musketons genoemd. Het verschil is dat een karabijnhaak geen schuivend maar een scharnierend deel heeft.

Een musketonaak wordt veel gebruikt om kettingen of boeien mee vast te zetten. Altijd handig om er een aantal in voorraad te hebben. Ze zijn in allerlei vormen en maten te verkrijgen in de doe-het-zelf-zaken.

Wat is een karabijnhaak?

Een karabijnhaak  heeft een scharnierende sluiting. Het is een metalen lus met een veer erin voor de automatische sluiting. De karabijnhaak wordt gebruikt om componenten snel en makkelijk te verbinden, met name in kritieke veiligheidssystemen of bijvoorbeeld bij een bondage. Ze kunnen ook prima worden gebruikt aan boeien, zodat deze eenvoudig aan elkaar kunnen worden gekoppeld.

Wat is een paniekhaak?

Dit is de allerbelangrijkste haak en mag absoluut niet in je BDSM verzameling ontbreken. Deze haak kan letterlijk mensenlevens redden. Een paniekhaak, panieksluiting of snapsluiting is een bevestigingsmiddel dat – in tegenstelling tot bijvoorbeeld een karabijnhaak en een musketonhaak – onder belasting geopend kan worden, zelfs met één hand. Paniekhaken worden overal gebruikt waar verbindingen snel losgemaakt moeten kunnen worden, ook als er spanning op staat. Vaak is dat in een noodsituatie.

Zorg ervoor dat je andreaskruis van paniekhaken voorzien zijn, want als je sub onwel wordt en hij staat vast, zonder deze paniekhaken, krijg je hem nauwelijks nog los. Met deze paniekhaken is het echter een fluitje van een cent. Met één simpele beweging is hij los te maken.

Wat is een D-ring

De D-ring is een metalen dichte ring, in de vorm van een D. Deze multifunctionele metalen ringen zijn dun en sterk en worden veel gebruikt om verbindingen te maken.  Je vindt ze vaak standaard aan boeien. Je kunt er eenvoudig een andere haak aan vast maken.

Wat is een anaal haak?

Een anaal haak, ook wel bondage haak genoemd, wordt gebruikt tijdens bondage. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en formaten. Ze zijn eenvoudig in het gebruik. Je brengt wat glijmiddel aan, brengt de haak voorzichtig in de anus en bindt vervolgens voorzichtig een touw vast aan de ring (tegenover de bal die in de anus gaat).

Een bondage haak is niet bedoeld iemand mee op te takelen of hangen. Ook moet je niet teveel kracht zetten bij de bondage, om het tere weefsel in de anus niet te beschadigen.

Wat is een vaginale haak?

De vaginale haak heeft hetzelfde doel als de anaalhaak, het is dus ook een bondage haak, maar deze haak wordt niet anaal gebruikt, maar vaginaal. Met wat glijmiddel breng je de haak naar binnen en vervolgens maak je het touw vast aan de haak, om met de bondage te beginnen.

Wat is een neushaak

De neushaak is ook bedoeld als onderdeel van de bondage. Deze wordt alleen niet anaal of vaginaal in gebruikt, maar wordt bevestigd aan de neus. Meer informatie over het gebruik van de neushaak vind je op deze pagina.

Wat is een bondage ring?

Okay, dit is misschien geen haak, maar hoort toch wel in dit rijtje thuis. De bondage ring is bedoeld als onderdeel van de bondage. Je kunt op verschillende manieren het bondagetouw aan de ring vast maken.

Wat is een hogtie clip?

Hogtie clip is bedoeld voor het maken van een hogtie bondage. Je kunt ze eenvoudig vastmaken aan je pols- en enkelboeien. De haken kunnen – als het goed is – worden gedraaid zodat het vastbinden eenvoudig kan worden gedaan. De haken zijn via leren banden verbonden aan een ronde binnenring.

Haken binnen de BDSM
Meesteres Moriah

Meer informatie

Waarvoor gebruik je een neushaak?
Touw voor bondage, waar kies je voor?

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn