BDSM en zwangerschap

Deze blog begint met een vraag in mijn Whatsapp, van een goede (masochistische) vriendin. Zij vraagt dit voor “een vriendin” en haar kennende, bedoelt ze dit ook precies zo. Ik wil haar serieus antwoord geven, dus schrijf haar terug “ik kom hier binnenkort op terug”. Ik wil hier namelijk serieus even de tijd voor nemen. Want gaan BDSM en zwangerschap samen? Kan het kwaad? En wat zijn de dingen waar je op moet letten.

Voor ik echter verder ga schrijven, wil ik één ding duidelijk voorop stellen. Ik ben géén medicus of verloskundige, wat ik in deze blog ga schrijven is puur gebaseerd op mijn gezonde boerenverstand, mijn kennis over zwangerschappen vanuit mijn vanilla job én mijn ervaring binnen de BDSM. Ik vind het overigens een kei sterke vraag en ik vind het verbazingwekkend hoe weinig informatie erover te vinden is.

BDSM en zwangerschap

BDSM en zwangerschap

Als je zwanger bent, wil je natuurlijk het allerbeste voor je kindje. De roze wolk sites vertellen je van alles over alle do’s & dont’s, wat je het beste wel kunt doen (vroegtijdig foliumzuur slikken) en wat je vooral niet moet doen (alcohol, drugs, rauw vlees, et cetera). De meeste  sites voor jonge ouders kunnen je zelfs vertellen of seks kwaad kan tijdens de zwangerschap.
Het antwoord daarop is overigens:  “Nee, zolang de vliezen nog niet gebroken zijn of er een andere medische indicatie is, kan seks geen kwaad”. Sterker nog, de ongeborene geniet ook van een orgasme. Hij zal dit ervaren als een fijne massage. Niks mis mee dus. Maar hoe zit het dan met BDSM en zwangerschap? Want daarover vind je dus helemaal niets!

Hormonen en BDSM

Veel zal dus aankomen op het gebruik van je gezonde verstand. Geen enkel weldenkend mens zal het in zijn hoofd halen om een zwangere vrouw  op haar buik te slaan. Sowieso is de buik niet het meest geschikte lichaamsdeel om daar eens flink op uit te halen. Vooral niet bij impact play, waarbij de slag dieper het lichaam doordrinkt dan uitsluitend de huid.

Er zitten genoeg organen, waar je beter rekening mee kunt houden. Dus met een stok op de buik rammen van een zwangere vrouw, lijkt mij sowieso altijd een no-go. Vergeet trouwens ook de borsten niet in dit verhaal, ook zij spelen een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Ook deze kun je beter even ontzien.

Maar er is nog een ander aspect, de hormonen. Al eerder schreef ik een blog welke hormonen er allemaal een belangrijke rol spelen binnen BDSM.  En als je zwanger bent, spelen hormonen óók een belangrijke rol! En dat zijn veelal toch andere hormonen. In hoeverre dit met elkaar conflicteert en schadelijk kan zijn voor de baby? Ik durf je daar écht geen antwoord op te geven.  

Zwangerschapshormonen

Is BDSM dan niet mogelijk tijdens een zwangerschap? Natuurlijk wel, als je maar wel je gezonde verstand blijft gebruiken. En er is nog een ander belangrijk aspect. Jouw ongeboren baby is gebaad bij een happy moeder. Want hij voelt jouw emoties. Dit betekent dat wanneer je neerslachtig wordt omdat je behoefte hebt aan BDSM en je gaat het jezelf ontzeggen, dat je kindje dit ook voelt. Je kunt dus beter op zoek gaan naar een veilige modus, waarbij jullie allebei baat hebben!

Houd er rekening mee dat door al die zwangerschapshormonen, jouw lichaam ongetwijfeld anders gaat reageren op pijnprikkels. De hoeveelheid pijn wat je normaal gesproken easypeasy kan handelen, kan ineens veel heftiger binnen komen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat hormonen de basis vormen van het incasseren van pijnprikkels. Tijdens de zwangerschap wordt dit door allerlei andere hormonen toch overhoop gehaald.

Je kunt ervaren dat iets dat normaal geen pijn deed, nu ineens wel pijn doet. Je kunt veel gevoeliger reageren en dan is het fijn dat je Dominant hier rekening mee houdt. De tepels zijn bijvoorbeeld veel gevoeliger en zo zullen er meer sensaties zijn die volledig anders bij je binnen gaan komen. Dat is niet alleen voor jou belangrijk te weten, maar ook voor de Dominant. Hij/zij kan er niet zomaar vanuit gaan dat je tijdens de zwangerschap exact hetzelfde kan handelen als daarvoor. Praat hier met elkaar over!

Het hormoon relaxine

Nog iets om tijdens de zwangerschap mee rekening te houden; het hormoon relaxine. Het hormoon relaxine is verantwoordelijk (rond week 20) om de gewrichtsbanden, inclusief die rond het bekken, soepeler en losser te maken. Dit is een normaal proces dat bij elke zwangerschap plaatsvindt. Het maakt de bekken flexibeler, waardoor de baby tijdens de bevalling makkelijker het geboortekanaal kan passeren. Dit proces in combinatie met de toename van het gewicht van de baarmoeder met de baby, kan klachten geven wanneer er geen evenwicht is in de belasting en belastbaarheid van het bekken (bekkeninstabiliteit).

Waar moet je op letten?

Wat ik net al schreef, er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Zoals die stok op de buik, zijn er wel meer spelelementen waar je beter even voorzichtig mee moet zijn.

Vagina

Wees een beetje rustig met de vagina. Als je van ruige seks houdt en gewend ben onnatuurlijk (en vaak daarom gemaakt van te hard materiaal) groot, groter, grootst in je vagina te stoppen, wacht daarmee liever tot na de bevalling. Je kunt prima seks hebben, want die pik, prikt echt de vruchtwaterzak niet door, maar formaat “megatoy” zou ik even in het nachtkastje laten liggen. Beperk je toch vaginale bloedingen? Neem dan direct contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Een laagliggende placenta is een voorkomende oorzaak van bloedverlies in de tweede helft van de zwangerschap.

Bondage

Gek op bondage? Houd er dan rekening mee dat na de vierde maand het niet wordt aangeraden om plat op je rug, vastgebonden te worden. Je uitzettende baarmoeder, kan met het gewicht ervan, druk uitoefenen op de vena cava. Dit is de belangrijkste ader die bloed vanuit je onderlichaam naar het hart transporteert Dit kan de bloedsomloop kan verstoren.

Te lang in een bepaalde positie blijven (staan/liggen) kan tijdens een zwangerschap sowieso ongemakkelijk zijn. Geef daarom altijd aan als iets niet goed voelt. Bind ook geen touwen om de buik.

Tijdens je zwangerschap houd je meer vocht vast, dit is wel iets waar je ook rekening mee moet houden in een bondage. Misschien ook maar even geen collar om, of een collar die een tandje losser kan.

Breathplay

Ik zou tijdens de zwangerschap geen vorm van breathplay aanraden. Je zuurstof is niet alleen belangrijk voor jou maar ook voor de ongeboren baby. Met breathplay onderdruk je de zuurstof naar de hersenen van de moeder waardoor de zuurstof in haar bloed afneemt, en dat gaat direct naar de baby. Dit spelelement kun je beter uitstellen naar een moment, na de bevalling.

Electro seks

Laat electro seks even achterwege. Een vibrator is prima, maar gebruik liever geen electro pulse tijdens de zwangerschap.

Wees lief voor je borsten

Niet alleen je buik is een belangrijk onderdeel tijdens de zwangerschap, maar vlak ook je borsten niet uit. Zij maken zich klaar voor het geven van borstvoeding. Dit betekent dat ze door al die binnenwaartse processen, aangejaagd door hormonen, veel gevoeliger zijn dan normaal. Kun je normaal maat XXX hebben van tepelklemmen, misschien is er tijdens de zwangerschap niet meer dan een maatje s nodig, voor hetzelfde resultaat.

Doe de borsten liever tijdens de zwangerschap niet in een strakke touwbondage. Ook zij zijn volop in beweging om straks als belangrijke voedingsbron te dienen.

Houd er rekening mee dat intense tepelstimulatie, weeën kunnen veroorzaken en zelfs (als je voldragen bent) een bevalling veroorzaken. (bron)

Deel geen toys

Natuurlijk is dat nooit aan te raden om je speeltjes met anderen te delen, zonder ze tussendoor te reinigen, maar tijdens de zwangerschap wil je natuurlijk helemaal geen SOA oplopen, zoals bijvoorbeeld genitale herpes. Dit virus kan eenvoudig door het gebruik van elkaars speeltjes worden overgegeven. Als dit niet tijdens de zwangerschap ontdekt wordt, kan je het doorgeven aan je baby. Dit kan er gevaarlijk zijn.

Geen dag hetzelfde

Je lichaam is volop in beweging tijdens een zwangerschap, waardoor er geen dag hetzelfde hoeft te zijn. Blijf dus dicht bij je gevoel en voor je gaat spelen, stel jezelf de vraag: “Hoe voel me vandaag?” Zowel fysiek als mentaal. Want door al die hormonen in je lichaam kan je ook mentaal anders reageren. Laat die tranen maar stromen!

Wat zeggen de deskundigen?

Volgens Maureen Whelihan, MD, gynaecoloog die ook seksuele geneeskunde beoefent, is het geen probleem om BDSM te beoefenen als je zwanger bent, zolang er geen risico is voor de buik.  Als je niet op de buik slaat, en er geen risico is om op de buik te vallen is BDSM-seks net zo veilig als elke andere vorm van seks. Dr. Whelihan zegt dat BDSM meestal niet zo gevaarlijk is, ongeacht of je een foetus draagt ​​of niet.

“BDSM kan van alles zijn, van het gebruik van een plumeau of een pak slaag tot aanzienlijk sadomasochistisch gedrag. De definities zijn zeer wijdverspreid”, zegt ze. “Een groot deel van BDSM is de perceptie van macht of onderdanigheid.”

Natuurlijk zal de opwinding van de seks waarschijnlijk haar hartslag verhogen, maar je hartslag gaat omhoog tijdens een goed orgasme”, zegt Dr. Whelihan. “Als het veilig is voor zwangere mensen om een ​​orgasme te krijgen, is het ook veilig voor hen om spannende, bloedstollende BDSM-seks te hebben.” (bron)

De partner

Toch ook even aandacht voor de partner… want voor hem/haar zal het ook allemaal een tikkeltje anders zijn. Ook daar is begrip voor nodig, BDSM is immers een ultiem samenspel waarbij beiden rollen van even groot belang zijn. Praat met elkaar en wees vooral eerlijk naar elkaar. Als de dominante partner het te spannend vindt om nu met je te spelen, dan is daar ook begrip voor nodig.

Contact met arts of verloskundige

Twijfel je? Leg de vraag dan eens neer bij je huisarts of verloskundige. Zij kent je medische dossier en het verloop van je zwangerschap. Zij weet wat je lichaam op dit moment goed kan handelen. Iedere vrouw, iedere zwangere en iedere BDSM’er is anders, dus het antwoord is eigenlijk heel specifiek.

Maar gebruik vooral je boerenverstand. Er is niks mis met BDSM tijdens de zwangerschap, maar doe het met beleid en met respect voor de zwangerschap. Probeer desnoods eens andere spelelementen uit, zoals cupping (heerlijk ontspannend), een fijne foliebondage, bodybag, spannende rollenspellen, anal play, wheel of pain, of mental play. Er is nog zoveel mogelijk waar je heerlijk van kunt genieten!

Na de bevalling

Neem na de bevalling alle tijd om je lichaam te laten herstellen. Je hebt een enorme fysiek (en mentale) prestatie geleverd, dus even lief zijn voor jezelf voor je weer onderste boven in de takels gaat!

Kleine disclaimer

De blog is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies. Het is belangrijk (en uw verantwoordelijkheid) dat je met je arts spreekt voordat je deelneemt aan enige BDSM-activiteiten terwijl je zwanger bent.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Welke fetisj bestaan er?
Het spelen van een rollenspel, hoe realistisch maak je het?

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
© afbeelding: BDSMforyou

BDSMforyou lijn