Wat is een speculum of eendenbek?

Voor veel vrouwen die wel eens bij een gynaecoloog zijn geweest of voor een binnenwaarts onderzoek bij de huisarts, is dit een bekend apparaat. De speculum, eendenbek of scoop, is een instrument dat in de medische wereld voornamelijk wordt gebruikt door gynaecologen voor inwendige onderzoeken. Qua vorm lijkt het op de snavel van een eend: lang, plat en met een mechanisme om te openen en sluiten. Dit ontwerp maakt het mogelijk om de binnenkant van lichaamsholten, zoals de vagina, voorzichtig te openen en zichtbaar te maken voor onderzoek.

Speculum of eendenbek

De oorsprong

De oorsprong van de eendenbek gaat terug tot de oudheid. Het is fascinerend om te zien hoe dit instrument door de eeuwen heen is geëvolueerd. De eerste versies waren gemaakt van materialen zoals hout of metaal. Door de jaren heen is het design verfijnd, waarbij comfort en veiligheid voor de patiënt centraal zijn komen te staan.

De speculum binnen de BDSM

De dominant is in veel gevallen natuurlijk geen arts of gynaecoloog, toch duikt de speculum regelmatig op binnen de BDSM, bijvoorbeeld bij nursing of medical play. Bij bepaalde rollenspellen is het natuurlijk super spannend om bepaalde lichaamsholtes te onderzoeken. Niet alleen vaginaal, maar ook anaal kan er gekeken worden. Het gaat hier om de combinatie van machteloosheid en bekeken te worden. Het heeft iets vernederends en gelijktijdig kan het juist opwindend zijn.

Om de sessie nog spannender te maken, kun je de sub vastbinden en een masker voorbinden zodat het één grote verrassing is wat er allemaal gaat gebeuren. Je zou de sub zomaar tussendoor kunnen verrassen met een vibrator of dilator.

Hoe gebruik je het speculum?

Voordat het speculum wordt ingebracht, is het belangrijk dat de sub of slavin zich op zijn of haar gemak voelt. Voor je de eendenbek naar binnen brengt, check je eerst of hij in goede staat is. Desinfecteer vooraf de eendenbek, voor je hem gaat gebruiken. Als alles gereed is voor gebruik, smeer je hem in met glijmiddel, zodat hij makkelijker naar binnen kan glijden. Houdt het speculum vast bij de handvatten en plaats de gesloten bladen voorzichtig in de vagina of anus. Zodra hij veilig is ingebracht, open je voorzichtig de bladen. Hierdoor spreiden de vaginawanden, zodat de “patiënt” onderzocht kan worden.

Blijf de sub goed in de gaten houden en anticipeer op zijn/haar reactie. Stop wanneer het onaangenaam is of wordt, je wilt immers niets beschadigen.

Zodra je voldoende van binnen hebt gekeken, sluit je de bladen en haal je hem er weer rustig en voorzichtig uit. Vergeet niet afloop de eendenbek zorgvuldig te reinigen. Dit kan eventueel door het speculum uit te koken (mits RVS) of een goede toycleaner te gebruiken.

Verschillende modellen

Er zijn verschillende modellen te koop. Voor elk spel een ander type:

Speculum voor beginners
Deze zijn vaak in prijs voordeliger en uitgevoerd in kunststof. Zo kun je er op een laagdrempelige manier mee kennis maken.

Voor anaal gebruik
De speculum voor anaal gebruik heeft smallere bladen ten opzichte van degene voor vaginaal gebruik.

Voor vaginaal gebruik
Dit is de meest bekende, uitgevoerd in RVS (of kunststof, wat je liever hebt).

En wil je het helemaal spectaculair maken? Dan zijn er zelfs trillende eendenbekken te koop!

Meesteres Moriah

Meer informatie

Laat je onderzoeken tijdens nursing of medical play
Beginnen met BDSM
Wat is BDSM

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn