Het belang van tranen: loslaten, helen en overgave
Tranen: Ze rollen, branden en… zuiveren. En ik vind ze prachtig. Ze zijn puur, oprecht en altijd welkom. Niet als zwakte maar juist als kracht en heling.
Toch worden tranen vaak gezien als een teken van zwakte. Hoe vaak zeggen we niet tegen een kind: “Niet huilen hoor!” of “Grote jongens en meisjes huilen niet.” We leren het onze kinderen en we leerden het onszelf. Jammer, want tranen zijn geen tekortkoming. Ze zijn een uitweg, ze maken een plek vrij in je lichaam. Ze ruimen op om plaats te maken voor nieuwe – fijne – herinneringen… Dat is in ieder geval, zoals ik er naar kijk.
En dan bedoel ik natuurlijk niet de functionele tranen die onze ogen vochtig houden, of reflextranen die opkomen bij een ui of rook. Nee, ik bedoel die prachtige emotionele tranen. De tranen die vertellen dat je geraakt bent en dat bepaalde emoties zijn losgekomen.

Emotionele tranen
Emotionele tranen ontstaan bij intense gevoelens zoals verdriet, pijn, opluchting of zelfs diepe vreugde. Onderzoek toont aan dat deze tranen anders zijn dan reflextranen. Ze bevatten onder andere stresshormonen zoals cortisol. Huilen is dus niet alleen een uiting van emotie – het is ook een fysieke manier van ontladen. Hoe fantastisch zit het lichaam toch in elkaar.
Na een intense BDSM beleving zie ik ze regelmatig en ik vind dat iedere keer weer een magisch moment. Want in die traan zit rust en overgave. Een moment waarop de ziel zachtjes zegt: ik mag voelen. Persoonlijk vind ik tranen een mooi cadeautje. Voor mij een teken dat ik écht onder de huid bij de ander ben gekomen.
De ZZZ-beleving – als tranen een bestemming vinden
In een eerdere blog schreef ik al over de ZZZ-beleving – een dynamiek die ontstaat in het spel tussen:
- Zuur – de pijn, de prikkel, de trigger
- Zoet – de rust en stilte
- Zout – de traan, de emotionele uitbarsting, het loslaten
Tranen komen vaak los aan het einde van deze beleving. Het moment waarop het fysieke spel, de mentale rust en de emotionele ruimte samenkomen in een diepgaand, helend loslaten. Het mooie is: die tranen zijn zelden alleen het gevolg van fysieke pijn. Ze zijn geladen met oud verdriet, vastgehouden spanning, gemis aan tederheid en/of het verlangen om gezien te worden, maar dan ook écht gezien worden. Binnen een veilige BDSM-setting – waarin vertrouwen, aandacht en consent leidend zijn – mogen die gevoelens er ineens wél zijn. Ze mogen stromen. Eindelijk.
En geloof me… in deze vluchtige maatschappij, waarbij nutteloze pixels continu onze aandacht opeisen, zijn er zoveel mensen die er behoefte aan hebben, om écht gezien te worden. Het lijkt echter een schaars goed te worden.
Tranen als taal – non-verbaal, maar luid en duidelijk
Binnen BDSM zijn tranen een vorm van communicatie. Ze zeggen wat woorden soms niet kunnen. Ze kunnen vertellen wanneer iets te veel wordt – of juist precies goed. Wanneer een grens wordt bereikt – of eindelijk overschreden mag worden. Of wanneer iemand heeft kunnen afdalen in zichzelf en bij emoties is aangekomen die iemand al lange tijd niet heeft kunnen voelen.
Denk aan:
- Een traan die komt na een klap, als reflex op een heftige pijnprikkel.
- De traan die zacht rolt bij het loslaten van controle.
- De tranen die stromen wanneer een sub zich echt gezien voelt.
En dan is het aan de Dominant om dat moment te zien en ruimte te geven aan dit gevoel. Om te begrijpen dat tranen geen storing zijn, maar bevestiging.
De schoonheid van kwetsbaarheid
Veel mensen komen binnen in BDSM met de overtuiging dat ze ‘sterk’ moeten zijn, stoer en onaantastbaar. En ja, kracht is belangrijk. Zeker binnen een dominante rol. Maar ware kracht zit hem in het kunnen omarmen van kwetsbaarheid.
Wanneer een sub huilt, is dat geen teken van breken. Het is een teken van openen. En wanneer je als Dominant de ruimte geeft aan die tranen, ontstaat er een verbinding die verder gaat dan macht – het raakt aan vertrouwen, erkenning en heling. Tranen leggen de ziel bloot. En dát, daar begint echte verbinding.
Huilen als helend ritueel
In veel culturen bestaan er rituelen om verdriet los te laten. Treuren is iets dat gedeeld wordt. In onze Westerse wereld zijn we dat vaak kwijtgeraakt. Alles moet snel. Binnen BDSM kan dat ritueel terugkeren, bewust of onbewust. Een sub die huilt tijdens een spanking. Die zichzelf verliest in een touwsessie. Die snikt aan de voeten van zijn Dominant. Het zijn geen theatrale momenten, het zijn diepe menselijke processen die, wanneer veilig begeleid, ongelooflijk helend kunnen zijn.
BDSM wordt dan meer dan een spel. Het wordt een reis, een therapeutisch veld waarin lichaam en geest samen bewegen naar rust, bevrijding, erkenning. En dat is niet alleen super fijn, maar ook mega intens.
Hoe geef je ruimte aan tranen in BDSM?
Of je nu Dom of sub bent – tranen mogen er zijn. Hieronder wat aandachtspunten om ze te integreren in je beleving:
Creëer veiligheid
Een traan komt pas als iemand zich écht veilig voelt.
Oordeel niet
Laat iemand huilen zonder het direct te willen stoppen.
Blijf in verbinding
Fysiek of verbaal: “Ik ben hier. Je mag.” is soms alles wat nodig is. Of gewoon een hand op iemand.
Het belang van aftercare
Tranen laten een lichaam vaak leeg achter. Je kunt het opnieuw vullen aan met warmte, aanraking, rust of woorden.
En voor de sub die dit leest: weet dat je niet ‘zwak’ bent als je huilt. Je bent krachtig, je durft te voelen. Je bent dapper genoeg om de controle los te laten en dat is precies waar BDSM om draait.
Voor mij zijn tranen geen teken van zwakte. Ze zijn een kroon of een bevestiging dat ik iemand heb geraakt en de ruimte heb gegeven om los te laten. En eerlijk is eerlijk, dat raakt mij ook.
Klein steuntje in de rug nodig?
Heb jij een verlangen naar een BDSM-beleving als Dominant of onderdanige en wil je hier op een normale (en vrijblijvende) manier over praten? Wellicht kan een live date met mij, je hierin tegemoet komen. Of boek een informatieve, inspirerende, op maat samengestelde privé workshop voor de beginnende meesteres/meester, single sub of voor koppels.

Meer informatie
De intense BDSM power van de ZZZ-beleving
Echte BDSM draait altijd om wederkerigheid
Speluitleg BDSM
Bronvermelding
Tekst: Mrs Moriah
Fotografie: 123rf.com

