Kunst: Bestaat er door BDSM geïnspireerde kunst?

Misschien komt het door mijn gekleurde bril, maar toch, ik vind BDSM absoluut tot de verbeelding spreken om tot uiting te brengen in welke kunstvorm dan ook. Helaas ben ik niet zo goed in schilderen of beeldhouwen. Maar als ik dat wel zou kunnen, zou ik mij hier volledig in uit kunnen leven. Zoveel inspiratie… Helaas kom ik niet verder dan het maken van een paar kiekjes en het schrijven van wat gedichten en boeken. Ik laat de echte kunst graag aan anderen over. Maar is dit er eigenlijk wel? Ja, het is er absoluut, maar het is nou ook weer niet heel rijk bezaaid.

Bestaat er door BDSM geïnspireerde kunst?

Caravaggio

Voor één van de eerste kunst uitingen op gebied van BDSM, gaan we terug naar de 16e eeuw. De schilderijen van Caravaggio, zou je in “De Geseling van Christus” een intense BDSM scène kunnen zien. Waarschijnlijk schilderde Caravaggio dit schilderij niet met een rauwe BDSM beleving in zijn hoofd, maar zijn aandacht voor het spel tussen licht en donker en de rauwe menselijke emotie legt een basis die later door BDSM-kunstenaars werd verkend.

Bettie Page en bondage kunst

In de 20e eeuw kwam de fetisj kunst pas echt tot bloei. Een naam die absoluut niet mag ontbreken in deze blog, is die van Bettie Page. In de jaren ’50 werd zij het gezicht van pin-up en bondagefotografie. Haar inspirerende poses werden vaak vastgelegd door fotograaf Irving Klaw. Hun samenwerking resulteerde in duizenden foto’s en korte films met BDSM-thema’s, die destijds zowel bewondering als controverse opriepen.

Bettie Page werd vooral “ondergronds” populair vanwege de taboesfeer die rond haar foto’s hing. Haar iconische uitstraling en de gedurfde thema’s van de shoots hebben een blijvende invloed gehad op zowel de mode als de kunstwereld. Het is dus niet zo gek dat de naam Bettie Page wordt gebruikt voor een retro-geïnspireerde lijn BDSM-accessoires. De collectie bevat onder andere zwepen, paddles en blinddoeken.

Moderne Interpretaties

In onze huidige tijd blijft BDSM nog steeds inspirerend. De Nederlandse kunstenares Melanie Bonajo bijvoorbeeld, onderzoekt in haar werk thema’s rondom intimiteit, lichamelijkheid en de grenzen van seksualiteit. Haar werken nodigen uit om na te denken over onze eigen percepties en ervaringen. En dat werpt vaak genoeg stof op…

Newbie

Niet alleen schilderkunst en fotografie laten zich inspireren door BDSM; ook andere kunstvormen omarmen dit thema. In de literatuur vinden we bijvoorbeeld “Newbie” van Natalie Bell, een autobiografisch verhaal over een vrouw die de wereld van BDSM ontdekt en daarmee zichzelf opnieuw leert kennen. Het boek biedt een intieme kijk in de persoonlijke groei en uitdagingen die gepaard gaan met het verkennen van BDSM. Met zoveel herkenbaarheden, voor iedereen die deze stappen ooit maakten.

Frank Willems

Frank Willems is een hedendaagse Nederlandse kunstenaar uit ’s-Hertogenbosch, bekend om zijn unieke mix van urban art, popart en neo-expressionisme. Zijn werk kenmerkt zich door een speelse, kleurrijke stijl die op het eerste gezicht lichtvoetig lijkt, maar bij nadere beschouwing diepere lagen van betekenis onthult. Hij heeft een prachtige kleurrijke BDSM collectie gemaakt.

Antonino La Vela

Ja, Antonino La Vela is een hedendaagse Italiaanse kunstenaar die bekend staat om zijn conceptuele schilderijen met een sterke focus op sociaal-politieke thema’s. Hij begon zijn artistieke carrière in de vroege jaren 1990 en herstartte zijn werk in 2010 na een pauze van bijna tien jaar. Sindsdien heeft hij zijn werk wereldwijd tentoongesteld en is hij verbonden aan de kunststroming “Thinkism”, die kunst beschouwt als een middel voor reflectie en maatschappelijke verandering.

La Vela’s schilderijen combineren abstracte vormen met symboliek, waarbij hij thema’s zoals menselijke kwetsbaarheid, identiteit, genderrollen en de hedendaagse samenleving onderzoekt. Zijn werken, zoals “Start of Life” en “The Table of Creation”, nodigen uit tot introspectie en bieden een visuele dialoog over het ontstaan van leven en de complexiteit van het bestaan. Binnen de BDSM is zijn schilderij “Feeling” het meest bekend.

Kamelyon

Kamelyon is een digitale kunstenaar gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze staat bekend om haar expressieve en kleurrijke digitale illustraties die vaak menselijke emoties, fantasiefiguren en culturele symboliek verkennen. Haar werk is te vinden op platforms zoals Artmajeur en Displate, waar ze onder andere de opvallende werken “Music Love” en “Lion Music” aanbiedt. Opvallend binnen de BDSM zijn haar afbeeldingen Body Art 2 en BDSM.

Kaola Oty

Kaola Oty is een Roemeense hedendaagse kunstenares, geboren als Otilia-Maria Cazacu. Ze staat bekend om haar expressieve, figuratieve schilderijen in een cubistische stijl, waarin ze levendige kleuren en krachtige vormen gebruikt om emoties, vrouwelijkheid en persoonlijke verhalen uit te drukken.​

Kaola Oty’s werk combineert elementen van kubisme, expressionisme en popart. Haar schilderijen zijn vaak gevuld met symboliek en verhalende lagen, waarbij ze thema’s zoals liefde, identiteit en innerlijke kracht onderzoekt. Ze gebruikt felle kleuren, geometrische vormen en gelaagde composities om een dynamisch en emotioneel geladen beeld te creëren. Haar schilderij “BDSM” springt er natuurlijk bovenuit, binnen het BDSM thema.

Kunstwerken geïnspireerd door BDSM

Hatstand, Table and Chair

Deze prachtige maar controversiële sculpturale trilogie uit 1969 is van de Britse kunstenaar Allen Jones. Er worden vrouwenlichamen afgebeeld als meubels, wat destijds leidde tot veel discussie over de objectivering van het vrouwelijk lichaam. En dat is precies waar kunst voor bedoeld is; discussies opwerpen.

Rubberman-serie

De Rubberman-serie is een reeks aquarellen van de Amerikaanse kunstenares Monica Majoli, gemaakt tussen 1999 en 2007. Deze serie portretteert mannen in latex en bondage situaties, waarbij de complexiteit van intimiteit en seksualiteit wordt belicht.

The Adventures of Sweet Gwendoline

The Adventures of Sweet Gwendoline is een reeks illustraties van John Willie, gepubliceerd vanaf 1946, die het personage Gwendoline tonen in diverse bondage situaties. Ook in boekvorm (reprint) uitgebracht.

The Bondage Room

Een fotografische serie van Robert Mapplethorpe uit de late jaren ’70, waarin hij de New Yorkse BDSM subcultuur vastlegde met een provocerende en esthetische benadering.

Andromeda Chained to the Rocks (1630) – Rembrandt van Rijn

Dit schilderij toont de mythologische figuur Andromeda vastgeketend aan de rotsen, wachtend op haar redding. Rembrandt van Rijn is zeker niet de enige die zich door dit mythische verhaal liet inspireren. Misschien wel de meest bekende.

“Venus in Furs” – Leopold von Sacher-Masoch

Hoewel oorspronkelijk een roman uit 1870, heeft dit werk talloze dichters en kunstenaars geïnspireerd door zijn diepgaande verkenning van masochisme en verlangen. De invloed ervan is merkbaar in diverse literaire en artistieke uitingen.

“The Torture Garden” – Octave Mirbeau

Deze roman uit 1899, hoewel literair van aard, heeft geleid tot talrijke artistieke interpretaties in schilderkunst en illustraties, waarbij de grenzen tussen pijn en plezier worden onderzocht.

“The Piano Teacher” – Elfriede Jelinek

Deze roman uit 1983, die later werd verfilmd, onderzoekt de complexe dynamiek van macht en submissie, en heeft kunstenaars geïnspireerd om deze thema’s in verschillende media te verkennen.

“Maitresse” – geregisseerd door Barbet Schroeder

Deze Franse film uit 1976 biedt een intieme blik in de wereld van een professionele dominatrix, en heeft zowel filmmakers als kunstenaars geïnspireerd door zijn rauwe en eerlijke weergave van BDSM.

BDSM niet geliefd als Muze?

Op Art Majeur* vind je gelukkig diverse kunstwerken die geïnspireerd zijn op het thema BDSM.

Maar wereldwijd blijft het aanbod toch een beetje karig. Slechts mondjesmaat is het terug te vinden in de wereld van de klassieke en moderne kunst. En dat is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Want als je kijkt naar de lagen van BDSM – overgave, macht, verlangen, controle, overprikkeling, vertraging, het spel van zien en niet-zien – dan zou je zeggen: dit is materiaal dat schreeuwt om kunst. Het ís tenslotte kunst. Het lichaam als expressiemiddel, de energie als penseel, de relatie als canvas. En toch blijven musea, galeries en grote tentoonstellingen grotendeels stil als het op BDSM aankomt.

* Art Majeur fungeert als een virtuele kunstgalerie en marktplaats. Kunstenaars kunnen gratis een account aanmaken en hun werk uploaden, terwijl kopers veilig en direct kunstwerken kunnen aanschaffen.

Te rauw, te confronterend?

Hoe dat komt? Misschien omdat BDSM te rauw is, te eerlijk, misschien daarom zelfs te confronterend. Het stelt vragen waar je als toeschouwer niet zomaar omheen kunt. Over macht, begeerte, vrijheid en vrijwilligheid. Je kunt BDSM niet losknippen van het lichaam, de naaktheid, de oncomfortabele rauwe werkelijkheid. En dat is precies waar veel kunstinstellingen nog altijd huiverig voor zijn.

Daarnaast rust er nog altijd een soort taboe op het thema. BDSM wordt nog steeds (te) vaak geassocieerd met porno, met taboe, met ‘afwijking’, met gek. Onbekend maakt onbemind, want in werkelijkheid draait het vaak om een diep menselijke zoektocht naar contact, intimiteit, waarheid, balans, naar onszelf als compleet.

Dat lijkt mij een ultieme voedingsbodem voor de prachtigste BDSM…

Klein steuntje in de rug nodig?

Heb jij een verlangen naar een BDSM-beleving als Dominant of onderdanige en wil je hier op een normale (en vrijblijvende) manier over praten? Wellicht kan een live date met mij, je hierin tegemoet komen. Of boek een informatieve, inspirerende, op maat samengestelde privé workshop voor de beginnende meesteres/meestersingle sub of voor koppels.

Meesteres Moriah

Meer informatie

De invloed van literatuur en popcultuur op BDSM
De magie van de mindfuck
Vernedering, een intense mentale pijn beleving

Bronvermelding

Tekst: Mrs Moriah
Fotografie: 123rf.com

BDSMforyou lijn