Spaanse vlieg

De spaanse vlieg geniet grote bekendheid omdat één van de bestanddelen ervan populair is als Afrodisiaca. Meestal wordt het in poedervorm of als liefdesdrank verkocht. Het zou de man die het inneemt grotere seksuele potentie geven. Het middel bevat de stof cantharidine, dat gewonnen wordt uit de gemalen kever. Een kever bestaat uit ongeveer 1% uit deze stof.

De “lustopwekkende werking” wordt in werkelijkheid veroorzaakt door de bijtende stof die bij excretie de urineleider irriteert, zodat meer bloed naar de schaamstreek stroomt. Dit maakt het inderdaad makkelijker om een erectie te krijgen. In de oudheid werd het middel gebruikt als urineafdrijver. Cantharidine is echter een giftige stof waarvan de grens tussen een werkzame dosis en een gevaarlijke dosis erg nauw is. De stof kan priapisme veroorzaken; een zeer langdurige erectie die kan leiden tot ernstige schade aan de penis. Het veroorzaakt bij een te hoge dosis ernstige maag- en nierproblemen, die tot de dood kunnen leiden. Cantharidine werd vroeger zelfs gebruikt om mensen te executeren middels de gifbeker.

Spaanse vlieg op internet

‘Spaanse vlieg’ wordt in seksshops, smartshops, via afstandsverkoop en met name op het internet aangeboden. De liefdespoeders en -drankjes bevatten echter geen cantharidine maar ginseng of yohimbine, waarvan ook verondersteld wordt dat het seksuele lust opwekt. In Afrika kent men soortgelijke kevers uit het geslacht Myalabris, ook behorende tot de oliekevers, die hetzelfde effect hebben.

Meer uitleg

Meer uitleg vind je op BDSM termen en uitleg

Geef een antwoord