Angst

Angst speelt een belangrijke rol binnen de BDSM. Je geeft immers de controle uit handen en moet vertrouwen hebben dat de ander hier zorgvuldig mee om gaat. Vooraf weet je niet wat je te wachten staat. Angst kan kortstondig worden ervaren maar ook van langere duur. Net als de intensiteit die kan variëren. Er zit echter wel een verschil tussen schrikken of echte angst. Schrikken is een normale lichamelijke reactie op een onverwachts moment, een reflex. Angst gaat dieper.

Gevoel van angst is logisch

Het is logisch dat je angstgevoelens kan hebben bij nieuw en onbekend. Het onverwachte, niet weten wat er komen gaat. Maar blinde paniek moet het niet worden. Belangrijke taak dus voor de Dominant om continu waakzaam te blijven. Ook wanneer jullie al heel lang spelen. Want het kan heel makkelijk zijn dat je de ene keer heftiger reageert dan de andere keer. Bijvoorbeeld door een verlaagde weerstand, vermoeidheid, emotioneel wat onstabieler of wat dan ook.

Ben je nieuw met elkaar? Bespreek dan vooraf altijd de absolute no-go’s en houd hier rekening mee. Spreek codewoorden af of een codegebaar. En blijf elkaar vooral heel goed in de gaten houden. Alleen met een diep respect voor de ander kan de mooiste beleving ontstaan. Lichte angst is prima en kan een mooie bijdrage leveren aan de intensiteit van het spel, maar dit moet vooral niet omslaan in blinde paniek.

Meer uitleg

Meer uitleg vind je op BDSM termen en uitleg

Geef een reactie