Wax play: Over kaarsen, was en kaarsvet

Bij wax play maak je gebruik van kaarsvet om bepaalde pijnprikkels af te geven, het is dus “spelen” met wax. Het maakt onderdeel uit van Temperature play waar bijvoorbeeld ook het spelen met ijsklontjes onder valt.

Niet alle kaarsen zijn geschikt voor wax play. Het ene kaarsvet is veel heter dan het andere. Binnen de kinky seks/BDSM zijn speciale SM kaarsen te koop, waarbij de hitte wordt aangegeven. Deze kaarsen zijn (relatief) veilig te gebruiken en hebben een laag/lager smeltpunt. Maar dan nog is de beleving afhankelijk van de afstand tussen kaars en huid (hoe dichter bij de huid, hoe heter de druppels) en de plek op het lichaam. Op de penis of tepels zullen de hete druppels een stuk heftiger worden ervaren dan bijvoorbeeld op de kont.

Wax play: Kaarsen, was of kaarsvet

Wax play en veiligheid

Kies het liefst voor geur- en kleurloze soja- of paraffinekaarsen. Deze kaarsen zijn speciaal gemaakt voor wax play waardoor je minder risico loopt op brandwonden. Vaak bevatten ze ook nog eens huidverzorgende oliën.

Begin te druppelen met de kaars op ongeveer 90 centimeter boven de huid en begin op een plek die minder gevoelig is, zoals de billen. Op die manier kun je het spel langzaam opbouwen.

Blijf altijd ver uit de buurt van ogen, mond of neus.

Houdt een koel kompres in de buurt voor als de huid rood is en warm aanvoelt.

Controleer de temperatuur van de wax voordat je hem op de sub gaat gebruiken.

Gebruik verbandgaas wat je kunt dompelen in de gesmolten wax en leg het voorzichtig op de huid.

Om kleur toe te voegen aan de wax play (zonder gebruik te willen maken van een hetere gekleurde kaars) kun je eventueel een kleurpotlood in de was smelten. Het voegt kleur toe, maar verhoogt niet het smeltpunt van de was.

Als je brandende kaarsen wil gebruiken, zorg dan dat je geen kleding draagt van acryl of polyester. Deze stoffen kunnen smelten van de hete wax. Kijk ook uit voor lange mouwen (dat ze geen vlam vatten).

Houd er rekening mee dat verschillende lagen op elkaar, de hitte van de huid kan doen toenemen.

Toevoeging van andere materialen in de wax, kunnen de smelttemperatuur doen verhogen.

Als de huid felroze of rood is en warm aanvoelt, stop dan direct en breng een koel kompres aan op de huid. Leg liever niet ijs rechtstreeks op de huid (in verband met mogelijk weefselschade).

Soorten kaarsen

Als je geen specifieke SM kaarsen gebruikt, kies dan voor geurloze kaarsen in een egale kleur. Dus liever geen kaarsen waarbij de kleur van de binnenkant afwijkt van de buitenkant. Gebruik ook geen glitterkaarsen of van die kleine verjaardag kaarsjes.

Dikke kaarsen met een dikke lont geven hetere wax dan dunnere kaarsen. Ook druppels van bijenwas zijn heter omdat de smelt temperatuur van bijenwas hoger ligt. Geurkaarsen kunnen het smeltpunt ook zomaar 5 tot 10 graden verhogen en dit geldt ook voor gekleurde kaarsen. Weet dus goed waar je mee bezig bent. Je wilt immers geen brandwonden veroorzaken.

Gestold kaarsvet kan makkelijk van de huid worden verwijderd (behalve als het verstrikt zit in lichaamsbeharing). Houd er wel rekening mee dat de huid onder het kaarsvet, gevoeliger kan zijn.

Smeltpunten

Paraffine 49 – 63 °C
Lage temperatuur was 49 – 52 °C
Standaard kaarsen52 – 57 °C
Standaard stompkaarsen57 – 60 °C
Bijenwaskaarsen 60 – 68 °C
Kaarsen op oliebasis 74 – 88 °C
Gelpot kaarsen 74 – 82 °C

Extra tips

Haal met een stofzuiger het kaarsvet van het lichaam. Opgeruimd staat netjes en de zuigkracht heeft ook weer een specifieke beleving.

Gebruik een Wheel of pain of mes om het kaarsvet te verwijderen, desnoods afgewisseld met een borsteltje of schuursponsje.

Door gebruik te maken van verschillende temperaturen, heet, koud, kun je de intensiteit van wax play verhogen. Als jij na een aantal druppels hete wax, een slokje koud water over zijn lichaam laat stromen, zal hij dit niet direct als koud kunnen ervaren en er enorm van schrikken. Terwijl het juist zo onschuldig is. Wissel het af, desnoods ook met ijsklontjes.

Je kunt ook gebruik maken van massage kaarsen, deze kaarsen hebben een nog lager smeltpunt dan SM kaarsen en geven ook nog eens een heerlijke geur af. Het gesmolten kaarsvet zal heerlijk warm aanvoelen maar nooit te heet. Het gesmolten kaarsvet kan je vervolgens inmasseren zoals je ook doet bij massageolie.

Als je het lichaam vooraf insmeert met olie (babyolie of massageolie) is de gestolde wax nog makkelijker te verwijderen (ook van lichaamsbeharing).

Meesteres Moriah

Meer informatie

Review: Hot Wax Kaarsen

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Meesteres Moriah

BDSMforyou lijn