Het psychologische effect van knielen

Een van de meest bekende poses binnen de BDSM is misschien wel de sub die geknield zit, voor zijn Dominant. Natuurlijk is het aan de Dominant of er überhaupt geknield moet worden. Persoonlijk vind ik het fijn, maar als een sub (om fysieke redenen) niet voor me kan knielen, is het natuurlijk niet direct “exit”. Wat niet gaat, gaat niet. Maar knielen is niet een vanzelfsprekendheid voor iedere Dominant. Bij de ene dominant hoef je misschien alleen maar te knielen tijdens een BDSM-beleving, maar in een meer TPE sfeer, zou het misschien zelfs noodzakelijk zijn bij iedere moment dat de Dominant de kamer inkomt. Zo hanteert iedere Dominant andere regels en misschien verschillen de regels zelfs per sub (wanneer een Dominant meerdere subs heeft).

Het psychologische effect van knielen

Wat is knielen?

Knielen is een fundamentele menselijke positie waarbij één of beide knieën de grond raken. Knielen als het slechts uit één knie bestaat, en niet uit beide, wordt kniebuiging genoemd. Knielen is de houding die vaak wordt geassocieerd met traditionele, westerse huwelijksaanzoeken. Maar het is dus ook een geliefde positie binnen de BDSM. In ieder geval die van mij.

Verschillende manieren

Het knielen kan op verschillende manieren. Het is maar net welke pose de Dominant graag ziet. Denk bijvoorbeeld aan de handen in de nek, fier rechtop. Of misschien vind jij het prettiger als je sub met gebogen hoofd geknield voor je zit, met de handen op de knieën. Of wellicht heb jij nog een hele andere houding dit je prettig vindt. Natuurlijk kan de houding ook afhankelijk zijn van de (fysieke) mogelijkheden van de sub.

  • Handen in de nek, rechte rug
  • Gebogen hoofd, billen op de voeten, handen open op de boven benen
  • Rechte rug, handen kruislings voor de borst geslagen
  • Rechte rug, gekruiste handen achter de rug, billen op de voeten
  • Billen op voeten, bovenlijf vooruit gestrekt zo recht mogelijk over de grond
  • Op knieën en handen (perfect als bijzettafel)
  • Knieën op de grond, lijf voorover met hoofd op de grond (richting vloer gericht).

De voordelen voor de Dominant

Als eerste weerspiegelt deze houding, de overgave van de onderdanige. Het gaat om respect, onderwerping, het maakt de onderdanige letterlijk klein.

Naast de mentale beleving, vind ik het ook praktisch prettig als een sub geknield bij me zit. Dit betekent dat ik niet naar hem/haar op hoef te kijken. Daar krijg ik namelijk alleen maar nekkramp van. Dus, nee dank je. Als het even kan, netjes op de knietjes naast me en als dat fysiek niet mogelijk is, dan maar met de kont op de vloer.

Door deze manier van poseren, kan de sub prima worden blootgesteld voor inspectie.

Het knielen kan onderdeel uitmaken van een volledige gehoorzaamheidstraining of als onderdeel van een BDSM-ritueel of – ceremonie.

De voordelen van de sub

Door te knielen voor de Dominant moet er letterlijk tegen hem/haar worden opgekeken. Dit versterkt de positie en het geeft de sub de tools om zijn/haar onderwerping te onderstrepen, maar ook om de Dominant te eren.

Het kan de sub helpen concentreren en gehoorzamen.

Het knielen kan deel uitmaken van een intensieve training, wat een gevoel van trots kan geven.

De sub geeft op deze manier, kijkplezier voor de Dominant.

Langdurig in deze houding wachten tot de Dominant komt, kan helpen je geduld te vergroten.

De pose geeft aan beide partijen kracht. De één biedt zich aan, de ander accepteert de aanbieding.

Tips voor goed knielen

  • Doe regelmatig (liefst dagelijks) wat rek- en strekoefeningen.
  • Knielen kan ook als straf worden gebruikt (Ga maar even geknield in de hoek zitten).
  • Oefen regelmatig met knielen voor de spiegel. Probeer het eens minimaal 10 minuten vol te houden, om niet te bewegen tijdens het knielen.
  • Houd rekening met de soort vloer.
  • Kniel nooit te lang om knieblessures en/of zenuwbeschadigingen te voorkomen. Wissel daarom soms van positie.

Van knielen naar kruipen

Knielen voor de Dominant is nog wat anders, dan kruipen voor de D. Kruipen heeft meer vernedering in zich, terwijl het knielen nog met enige trots kan worden gedaan, geeft kruipen meer het beeld “je bent het niet waard om rechtop te lopen”. “Door zo laag over de grond te bewegen, ben je niet meer dan een kruipend onderkruipsel, zoals een insect of een ander dier.”

Aan de andere kant, kan het ook een uitnodiging zijn om gebruik te maken van diverse gaten. Een sub kan er mee verleiden en dan is nog maar de vraag, wie heeft de leiding?

Sommige subs genieten van de druk of zelfs pijn in de handen en knieën als ze de ruimte doorkuipen voor hun D.

Wat is een knielende bank?

De knielende bank is een meubelstuk, meestal gemaakt van hout, laag bij de grond waar een sub geknield op kan zitten. Dit kan als onderdeel zijn van een training, maar bijvoorbeeld ook om straf te incasseren.

Meesteres Moriah

Meer informatie

Bewaak je grenzen, want pleasen maakt ziek
In het hoofd van de sub of submissive
Hoe ziet de rol van dominant eruit?
Hoe ontstaat subspace en wat is het?

Bronvermelding

Tekst: Meesteres Moriah
© afbeelding: 123rf.com

BDSMforyou lijn